Thursday, November 30, 2006

AUTORSKA PALATA

Sinoć se ustalasala beogradska javnost zbog preporuke da se ne prikazuje kineski film LETNJA PALATA na otvaranju tzv. Festivala autorskog filma.
Smatramo da je ova odluka razborita. Naime, iako smo skeptični prema tome da će Kina uložiti veto na neku nepovoljnu odluku Saveta bezbednosti, opet je besmisleno da jedan od povoda za to bude kineski art-house film od dve i po čuke.
Ipak, koliko vidimo, našu javnost, a naročito filmske autore naročito potresa tužna sudbina filma kao to što reditelj neće moći pet godina da snima u Kini.
Sva sreća može da snima van Kine. Eto, može da dođe u Srbiju da snima, sigurno bi se srpski filmski radnici rado odrekli svoje državne pomoći da mu naše Ministarstvo i gradski sekretarijat daju pare da snimi film i tako se barem malo iskupe za ovu nepravdu koja mu je naneta.
Za početak bi svi oni koji imaju primedbe na zabranu trebalo da vrate pare koje su dobili za filmove jer zaista ko može da snima film novcem tog odvratnog Grada i te odvratne Republike koji zabranjuju filmove.
Sigurni smo da ti autori ne žele da snimaju filmove tim krvavim novcem, niti žele da se slično filmu RING u bioskopskim salama cedi krv tjenanmenskih žrtava sa velikih ekrana. Ili još gore da crno-bela kineska devojka sa kosom preko lica izađe iz ekrana u sred novog filma Darka Bajića, na projekciji u Sopotu.
Recimo, može Goran Marković pošto inače pravi blog inicijative, a i dosta je uticajan u tim Komisijama za daljenje para, da pokrene inicijativu da se ovom reditelju u znak izvinjenja daju sredstva da snimi jedan film u Srbiji i malo prekrati vreme dok pauzira u Kini.
Da ne ispadne iz forme.
Ukoliko mu država ne izađe u susret, može sam B92, koji se najviše ističe u problematizovanju ove odluke, da mu pruži priliku da radi neku emisiju ili nešto u okviru svojih skromnih mogućnosti.
Time bi se najbolje podržala sloboda govora.
Zar ne?

Monday, November 27, 2006

BLACK BOX SERBIA

Taman kada pomislimo da nema bekstva iz agonije zvane život u Srbiji, pokažu nam se načini sticanja šengenske vize.
Taman kada vidiš da Javni servis Srbije finansira film i seriju SELO GORI A BABA SE ČEŠLJA, mada bi mnogo avangardniji film bio BABA GORI A SELO SE ČEŠLJA, a da ćemo vreme dok to čekamo prekratiti gledajući STRANKU ZDRAVOG RAZUMA, novu seriju po Siniši Paviću, a prete nam već i remiksom POZORIŠTA U KUĆI, sitkoma iz vremena kada je Radio televizija Beograd bila u povoju, i kada shvatiš da ni poređenja radi ne možeš da kažeš "to što RTS finansira film Radoša Bajića je kao kad bi BBC finansirao ---", jer ne umeš da smisliš ništa englesko a dovoljno pežorativno, pošto engleskog poređenja za to i nema, jer Englezi takvima nikada ne daju priliku da režiraju, pomisliš "a šta bi RTS zapravo trebalo da producira".
Za početak dokumentarne filmove?
Najbolji srpski film u poslednjih nekoliko godina, ne samo među dokumentarcima, već i uopšte, jeste MADE IN SERBIA Mladena Đorđevića, snimljen potpuno nezavisno.
Najzad je ovo naše saznanje priznato i u inostranstvu.
Mladen Đorđević je osvojio Golden Black Box Newcomer nagradu na berlinskom festivalu Balkan Black Box, sa svojim remek-delom MADE IN SERBIA.
Pre nego što pobegne, od Mladena očekujemo da nam pokloni barem još jedan odličan film, to će biti njegov igrani debi ŽIVOT I SMRT PORNO BANDE koji će snimati na proleće 2007. godine.
Od ovog filma očekujemo da otvori novo poglavlje u našem filmu.
Mladene, čestitamo!

Friday, November 24, 2006

100 000 NEVINOSTI

Jutros je naš blog postao blockbuster. U srpskim bioskopima se računa da film postaje blockbuster kada dostigne 100 000 gledalaca. E, naš blog je jutros imao svog 100 000. posetioca. Zahvaljujemo svima koji posećuju naš sajt i koji nas podržavaju u našem pokušaju da snimimo DOBA NEVINOSTI!

PLASTELINSKE FOTKE

Na zvaničnom sajtu Van Gogha su, kako je i obećano, objavljene fotografije sa snimanja spota PLASTELIN. Na njemu pored atmosfere sa snimanja možete videti i deo ekipe spota i niz spektakularnih maskerskih akrobacija Sendija Kumalakante.
Spot je inače priveden kraju. Izgleda ništa manje nego spektakularno i predstavlja apsolutni vrhunac srpske video produkcije u 2006. godini.

Wednesday, November 22, 2006

FOX PREKINUO SNIMANJE NERDSA


Rimejk čuvene tinejdžerske komedije REVENGE OF THE NERDS u produkciji poznatog reditelja McGa (čuvenog po serijalu CHARLIE'S ANGELS) prekinut je u sred snimanja. Iako je scenario navodno bio radikalan, izuzetno politički nekorektan i zanimljiv, i iako je konačno počeo da generiše interesovanje među fanovima izvornog filma, koji su bili protiv rimejka, snimanje je prekinuto zato što producenti iz studija Fox Atomic nisu bili zadovoljni materijalom koji je pristizao.
Fox Atomic je inače podetiketa velikog Foxa specijalizovana za OMLADINSKI FILM!
Film je prvo odložen kada univerzitet Emory iz Atlante nije hteo da učestvuje kao lokaciju u filmu. zatim, šef Fox Atomica peter Rice nije bio zadovoljan materijalom koji je pristizao i smatrao je da film nije dovoljno veliki za letnji termin koji mu je namenio.
Predstavnici Foxa su naglasili da su svi učesnici u projektu dobili honorare za svoj rad.
Film je režirao Kyle Newman a glavne uloge su igrali Katie Cassidy, Jenna Dewan i Dan Byrd.

Tuesday, November 21, 2006

LDP 17+


Taman smo pomislili da G17+ ima najviše zabavljača na listi, međutim LDP ih je prevazišao. Njihova lista više liči na pozorišnu trupu nego na političku stranku.
Iz filmskog sveta na listi su se našli Paskaljevićev scenarista Filip David (koji će se znači faceoffovati sa Paskaljevićem na listi G17+), reditelj Milutin Petrović, glumice Olivera Ježina i Sonja Stjepić i glumac Branislav Lečić.

Sunday, November 19, 2006

THE CON IS ON!


Sutra počinje drugi BEOKON. Tamo će biti svi koji drže do sebe!

Uskoro filmski festival i konvencija fantastike u Beogradu
Drugi festival srpskog filma fantastike biće održan u okviru Konvencije ljubitelja fantastike Beokon u Domu omladine Beograda od 20. do 24. novembra.
Upravnik festivala Jovan Ristić je na konferenciji za novinare najavio premijerno prikazivanje sedam kratkometražnih filmova fantastike iz 2006. godine, i dugometražnog filma Mladena Kovačevića Pokrov (2003) o vampirizmu među Srbima.
Pozvavši domaće producente i distributere da pogledaju filmove, Ristić je, prenosi Beta, rekao da u njima i njihovim autorima ima umetničkog i komercijalnog potencijala kakav je viđen u domaćem bioskopskom hitu Šejtanov ratnik koji je takođe na programu, a uz Pokrov će biti prikazan u sredu.
"Srpski filmovi fantastike postoje, ali Srbija za njih ne mari, dok u svetu taj žanr donosi velike prihode na bioskopskim blagajnama. Kod nas ih uglavnom rade entuzijasti, i želimo da ih promovišemo i pokažemo da imaju šta da kažu", istakao je Ristić.
Kratki filmovi Miroslava Lakobrije, Mladena Đorđevića, Stevana Rogulje, Siniše Dugonjića, Vladmimira Mančića, Marka Milovića, Zlatka Stojilovića, Srđana Radojkovića, Vladimira Petrovića, Marka Sopića, Ane Stojanović, Vanje Čankovića i autorske grupe 7 samuraja SKOJ-a na programu su u ponedeljak i utorak.
Festival ima i međunarodni program. Na njemu će biti predstavljeni filmovi autorskog dueta Žuti titl iz Hrvatske, i selekcija kratkometražnih ostvarenja sa Grosmanovog festivala filma i vina u Ljutomeru, u Sloveniji.
Najavljeno je i premijerno prikazivanje dugometražne horor komedije Strah od gušenja Mareka Dobesa iz Češke, kao i Bunker Palas hotela Enkija Bilala - uz muzičku pratnju DJ-eva iz Marseja.
Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac, voditelji Šok koridora na Art Kanalu, u četvrtak će u Pogonu Doma omladine imati "živu" verziju svoje kultne TV emisije, i ona će biti posvećena filmovima sa Festivala.
Prvo izdanje Festivala održano je u januaru ove godine, takođe u Domu omladine, i od tada je obišlo nekoliko srpskih gradova i gostovalo na Grosmanovom festivalu filma i vina u Sloveniji.
Društvo ljubitelja fantastike Lazar Komarčić iz Beograda, organizator Beokona i Festivala srpskog filma fantastike, tim manifestacijama obelažava 25 godina svog postojanja.
Na konvenciji će biti promovisano reizdanje prvog srpskog naučno-fantastičnog romana iz 1902. godine Jedna ugašena zvezda, pisca i novinara Lazara Komarčića, po kome je društvo dobilo ime.
"Komarčić je bio rodonačelnik naučcne fantastike i kriminalistickcog romana u Srbiji. Nažalost, u doba realizma u srpskoj književnosti, došao je u sukobu sa Jovanom Skerlićem i u njemu izvukao deblji kraj. Njegovo delo je bilo gotovo zaboravljeno skoro 80 godina, a šteta da se ne vrati na svoje zasluženo mesto u istoriji srpske književnosti", ocenio je Ristić.
Na tribinama Beokona biće reči o đavolu na filmskom platnu, akutnim problemima domaćeg prevodilaštva, uticaju Nikole Tesle na fantastičko stvaralaštvo, te naučnofantastičnim TV serijama, fantastici u popularnoj muzici i ostalom.
Evo i detaljnog filmskog programa!

BEOKON: konvencija ljubitelja fantastike
Dom Omladine Beograda Makedonska 22
Ponedeljak, 20. novembar
Velika sala
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE
PRVI DAN KRATKOMETRAŽNOG PROGRAMA - Početak u 19 sati.
Pod kontrolom
1. DODATNO UBRZANJE (22 minuta)
Stevan Rogulja (FDU, 2006)
Probudio se zatvoren i vezan u ludačku košulju. Ne zna kako je tu dospeo, niti zna šta je radio prethodnog dana. Iako je sam, njegova pitanja ima ko da sasluša. A i da mu pruži odgovore koji mu se ne dopadaju.
2. AKROBACIJE U UPRAVI (6 minuta)
Zlatko Stojilović (FDU, 2002)
Neko je oklevetao rednog broja, i Sud mu je naložio da se hitno javi Upravi. Redni broj se oseća nelagodno, jer nikada nije bio u zgradi Uprave...
Ukleta privlačnost

3. PACIJENT 0 (14 minuta)
Miroslav Lakobrija (nezavisna produkcija, 2006)
Nemačka okupacija Beograda. Ona je mlada devojka. On je nacistički naučnik. Ona u njemu vidi ljubav svog života. On u njoj vidi projekat svog života… A iz njihovog spoja može se roditi šta drugo do… Premijerno predstavljamo prikvel epizodu najčuvenijeg treš-horor serijala iz Srbije.
4. LJUBAV KOJA PRKOSI GRAVITACIJI (5 minuta)
Siniša Dugonjić (nezavisna produkcija, 2004)
Čim je ušao u njenu antikvarnicu, zaljubila se u njega. Ali, on nije došao da se zaljubi u nju.
5. CITRAVITA (18 minuta)
Zlatko Stojilović (FDU, 2003)
2066. godina. Svet je podeljen između Sjedinjenih Svetskih Država, Narodne i nadasve Republike Kine, i Islamske Džamahirije. Beograd je radioaktivna zona, u kojoj srpski jezik govori sve manji broj ljudi. Jedan novinar biva unajmljen da pronađe nestalu umetnicu...
6. SREBRNI METAK (32 minuta)
Srđan Radojković (FDU, 1999)
Ostareli pisac nastanjen u tuđini vraća se u Beograd da poseti prijatelja iz mladosti, koji mu šalje uznemirujuća pisma. Čini se da je stigao prekasno, ali misterija sa ukusom natprirodnog traži odgovore… koji se kriju u zajedničkim gorkim uspomenama. Prema motivima fantastične proze Borislava Pekića. U glavnim ulogama: Predrag Ejdus, Danilo Bata Stojković i Ružica Sokić.
7. RAVEN’S SKY (8 minuta)
Ana Stojanović (nezavisna produkcija, 2006)
Devojka koja voli gavranove. Snovi koji je pohode. U snovima Gavran koji je voli, ali i lica koja ranije nije viđala u njima.
„ŽUTI TITL” PREDSTAVLJA:
8. DEATH COMES FROM THE CHEKA (3 minuta)
Velimir Grgić i Marko Mihalinec („Žuti titl”, 2006)
Petar-Krešimir je samozatajni pisac koji nedostatak inspiracije odluči iskoristiti za ugodnu šetnju šumom. Idilu mu kvari napad pobješnjelog vepra pa izranjavani pisac spas odluči potržaiti u obližnjoj čeki. Ovdje film zapravo tek počinje…
9. CONDOR PEASANT VS VENOM TRIAD (3 minuta)
Velimir Grgić i Marko Mihalinec („Žuti titl”, 2006)
Hong-Chun je siromašni seljak koji kreće na gradski sajam prodati svoj štap. U mračnim hodnicima pekinškog podzemlja susreće Krim Nal Tzea, lihvara i kamatara. Sukobljavaju se oko naizgled zaboravljene Knjige velike moći napisane od strane dva mudraca u doba Treće dinastije. Tradicionalizam se sukobljava sa suvremenim u borbi iz koje su pobjeda ili smrt jedini izlaz!
Amaterski aktovi & rezovi
10. POZOVI SANJU (18 minuta)
Ivan Despotović i Radmilo Stanić (2006)
11. MONDAY (6 minuta)
Spaić Family i Zoran Đurković (2006)
12. FRIDAY (8 minuta)
Zoran Đurković i Spaić Family (2006)
Utorak, 21. novembar
Velika sala
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE
DRUGI DAN KRATKOMETRAŽNOG PROGRAMA - Početak u 19 sati.
N.A.T.O. u blato
1. RAKETE (23 minuta)
Vladimir Mančić (FDU, 2006)
Malo je poznato da su 1999. godine na braniku naše otadžbine bili i ljudi sa ekstrasenzornim sposobnostima. Pod komandom Vojske Jugoslavije, ti rodoljubi i ESP patrioti branili su goloruki srpski narod od NATO agresora! Ovo je krajnje istinita priča o njima, njihovom komandiru Guzini… u formi mjuzikla!
2. NE TO, N.A.T.O! (7 minuta)
Mladi kadrovi (nezavisna produkcija, 1999)
NATO avioni prekidaju nevinu igru mladoga grbavca, i on je prinuđen da se skloni u podrum. Počinje surova zbilja sa produktima radijacije...
Žene kolo vode
3. PENA ZA BRIJANJE (25 minuta)
Mladen Đorđević (CKV „Kvadrat”, 2000)
Pripadnice vladajućeg plemena Žena sa planete Erotikon 6 došle su na Zemlju, da preurede tamošnje stanje koje remeti red u kosmosu. Jedna od oblasti njihovog delovanja je i Srbija, na koju samo što se nisu sručile bombe NATO pakta
4. PETLJA (7 minuta)
7 samuraja Skoj-a (Ćuprija, nezavisna produkcija, 2005)
Tri muškarca, svaki za sebe i bez svoje volje, padaju pod vlast jedne žene. Ono što ih vezuje je petlja – njihova sudbina.
Iza kožne maske
5. ONE OF THESE DAYS (6 minuta)
Marko Milović (nezavisna produkcija, 2005)
Nešto zbilja strašno vreba u zgradi „Dunav filma”
6. PACIJENT PROTIV REKETAŠA (5 minuta)
„Žuti titl” i Miroslav Lakobrija (nezavisna koprodukcija HRVATSKA/SRBIJA/SLOVENIJA, 2006)
Zli reketaši napastvuju sirotog, pitomog čistača. Ali, on uopšte nije sirot, još manje je pitom, a i ne da se terorizirati! Titanski sudar najvećih treš majstora iz Hrvatske sa ikonom treša iz Srbije - na treš-terenu neutralne Slovenije. Balkanska premijera! Ne propustiti!!!
7. I BI LICE KOŽNO (14 minuta)
Vladimir Petrović (BK, 2005)
Momak i devojka odlaze kolima na izlet u šumu. Upadnu u nevolje, a pomoć se možda krije u obližnjoj kući. Avaj, sigurno se krije nešto drugo
Izvan kontrole

8. MIKI EX MASHINA (3 minuta)
„Mladi kadrovi” (nezavisna produkcija, 2003)
Majstor Miki se nameračio da popravi veš mašinu. A veš mašini se baš dopada da bude pokvarena, i ne bi da majstori prčkaju po njoj.
9. VIRUS (26 minuta)
Marko Sopić (FDU, 2001)
Budućnost u kojoj ratuju dve supersile. Između njih su mirovne snage. Jedan važan čovek nestao je u zoni koja je kontaminirana opakim virusem. U glavnoj ulozi: Slobodan Ćustić.
10. INCIDENT KOD PISOARA (5 minuta)
Vanja Čanković (nezavisna produkcija, 2006)
Baba-sera u WC-u Doma omladine umalo je bila svedok gnusnog incidenta na njenom radnom mestu! Ovaj film je kratak i jezgrovit dokument onog što se desilo.
Izbor filmova sa Grossmanovog festivalau Ljutomeru (Slovenija)
11. PAGIT (19 minuta)
Maja Šest (Slovenija, 2006)
Pagit je priča o dečaku koji ne ume sa ljudima, pa se sam zabavlja u intimnosti stana svojega.
12. SENDVIČ (12 minuta)
Tomaž Gorkić (Slovenija, 2006)
U lokalnom baru našla se tri poznanika i bacila oko na novu konobaricu, Leu. Najglasniji među njima, Đero, odluči da joj priđe i zavede je, te njih dvoje ostanu sami u baru. Ali, Lea ima planove s njim koji se razlikuju od onih koje Đero ima s njom.
Dobitnik nagrade „MLADI HUDI MAČEK” Grossmanovog festivala 2006!
13. ZADOVOLJSTVO (6 minuta)
Tomaž Gorkić (Slovenija, 2005)
Jednog sparnog dana, u baru se našla dva poznanika. Jedan loše podnosi vrućinu, drugi u njoj uživa. Napetost raste
14. BIO SAM TINEJDŽERSKI INTELEKTUALAC (17 minuta)
Marek Dobes (Češka, 1999)
Pavel i Eva su dvoje tinejdžera koji žive srećan život, pun MekDonaldsove hrane, akcionih filmova i pop muzike. Jedne večeri, međutim, Pavel naleti na tajni skup intelektualaca dok je išao kroz šumu ka video klubu. Ne želeći da budu otkriveni, intelektualci ga na napadnu i njihov šef ga ugrize za nogu. Neko vreme kasnije počinju promene. Hoće li moć televizije, Evina ljubav i muzika pop zvezde Mikal Davida spastiti Pavela od intelektualaca i njihovih zlih kandži.
15. SPAJDER-VERT (1 minut)
Marek Dobes (Češka, 1999)
Kompromitujuće urnebesna istina o Spajdermenu, koja je stala u jedan minut…
Sreda 22. novembar
Velika sala
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE

DUGOMETRAŽNA SELEKCIJA SRPSKOG FILMA
Noć dugog metra
19.00 - ŠEJTANOV RATNIK (110 minuta)
Stevan Filipović (Hypnopolis/MTS, 2006)
Jedna knjiga daje moć nad iskonskim zlom – turskim demonom, kojeg su savladali Miloš i Karađorđe. I ta knjiga je dospela u pogrešne ruke, u Beogradu današnjice… „Šejtanov ratnik”, čiji je trejler premijerno prikazan na prethodnom Festivalu, uneo je novu poetiku u srpsku kinematografiju i otvorio vrata za proboj domaće fantastike.
21.30 - POKROV (85 minuta)
Mladen Kovačević (Third Year Film, 2003)
Ne naročito srećan čovek po imenu Vuk odlazi iz Beograda u zapadnu Srbiju - zavičaj kojeg se maglovito seća. Prateći trag folklorne priče o vampirima, otkriva istinu o sebi ali i ljudima koji ga okružuju. Tri godine od nastanka – bioskopska premijera najoriginalnijeg i umetnički najuspelijeg srpskog filma o vampirima. “Leptirica” Đorđa Kadijevića konačno je dobila naslednika.
Četvrtak 23. novembar
Pogon
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE
TRIBINSKI PROGRAM FESTIVALA – Početak u 19 sati.
ŠOK KORIDOR UŽIVO!
Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac sa gostima
Petak 24. novembar
Velika sala
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE

EVROPSKI FILMOVI, PREMIJERNO U SRBIJI - Početak u 19 sati.
19h - FILM IZNENAĐENJA
21h - Ciné-Concert "BUNKER PALACE HOTEL"
film Enkija Bilala, muzika Alif Tree
[u organizaciji Skupštine grada]
23h - OPASNOST OD GUŠENJA (90 minuta)
Marek Dobes (Češka, 2004)

Saturday, November 18, 2006

VIMINACIUM (WELCOME HOME)

Na zvaničnom sajtu grupe Van Gogh možete videti ekskluzivne fotke iz speciijalne emisije RTSa TRI LINIJE LJUBAVI koju je pisao Dimitrije a režirao Nebojša Radosavljević Čupko. Među vestima možete naći i njihove utiske sa snimanja spota za pesmu PLASTELIN, kao i samu pesmu u VIDEO sekciji u obliku jednog koncertnog snimka.
Na ovom sajtu je najavljeno i da će uskoro biti postavljene i fotke sa snimanja PLASTELINA.
Ovi mali isečci su odličan teaser pred veliku premijeru spota koji je režirao Stevan Filipović, autor ŠEJTANOVOG RATNIKA, najboljeg srpskog filma protekle sezone. a i šire.

Friday, November 17, 2006

POGLED S WARNEROVOG VODOTORNJA


Ovog vikenda izlazi novi Bond CASINO ROYALE koji je publici u Srbiji zanimljiv iz više razloga. Prvo zato što u njemu glumi Lazar Ristovski, a zatim i zato što se narečena kockarnica nalazi u Crnoj Gori. Međutim, u Varietyjevoj kritici piše da je "Montenegro" izmišljena zemlja.

Očigledno su Varietyjevi kritičari zaokružili NE.

Thursday, November 16, 2006

PRVA KLAPA

Danas će biti udarena prva klapa debitantskog filma Nebojše Radosavljevića Čupka FILM O MILOŠU BRANKOVIĆU. Ovaj bizarni urbani triler o mladom arhitekti i reditelju koji pokušava da snimi film o njemu je u pripremi već tri godine. Čupka znamo kao reditelja spotova i reklama, među kojima su najpoznatiji spotovi koje je radio za Van Gogh.
Muziku za film će potpisati Đule iz Van Gogha. Direktor fotografije je Miloš Kodemo. Scenograf je Dukan Radenković. U glavnim ulogama će se pojaviti Miloš Vlalukin, Jovana Stipić, Nada Šargin, Petar Božović i Boris Komnenić a jednu od uloga će imati i glumica iz DOBA NEVINOSTI - Lena Bogdanović.
U kameo ulogama će se pojaviti niz javnih ličnosti poput Đuleta iz Van Gogha, modnog novinara Irene Mišović i političara Miloša Aligrudića.
Čupku želimo puno sreće!

Tuesday, November 14, 2006

NEVINOST JE LEK


Evo jedne zanimljive upotrebe nevinosti o kojoj želimo da vas obavestimo:

Ministarstvo zdravlja Južnoafričke Republike najavilo je preduzimanje novih i radikalnijih mera u sprečavanju širenja HIV virusa koje u ovoj zemlji poprima zabrinjavajuće razmere. Prema procenama UNICEF-a, virusom HIV-a je zaraženo oko 11% ukupnog stanovništva, odnosno 17% stanovnika između 15 i 45 godina. Nadležni tvrde da je jedan od najvećih uzroka ovako velikog procenta zaraženih i to što lokalno stanovništvo i dalje ima više poverenja u tradicionalnu medicinu i što se teško odlučuje na posetu državnim bolnicama. Nedavno je zabeleženo više silovanja maloletnica koje su počinili oboleli od AIDS-a, uvereni da ih može izlečiti samo krv nevine devojke.
D.T.

Friday, November 10, 2006

NEW ADVENTURES OF RENNY HARLIN


Naš omiljeni reditelj i velika inspiracija, Reni Harlin (tvorac takvih filmova kao što su The Long Kiss Goodnight i The Adventures of Ford Fairlane) priprema novi film sa Semjuelom Džeksonom. Paradoksalno, izgleda da ga je tome najviše približio solidan uspeh koji je na blagajnama imao njegov verovatno najslabiji film do sada, The Convenant. A kad samo pomislimo da mu je Cutthroat Island zamalo uništio karijeru... U svakom slučaju, mi se radujemo i čekamo Čistača sa nestrpljenjem!

'Cleaner' is sparkling for Jackson
Harlin will direct from Aldrich script
By PAMELA MCCLINTOCK

Samuel L. Jackson is set to topline crime thriller "Cleaner," which Anonymous Content is producing for Millennium Films.Renny Harlin will direct from a script by Matthew Aldrich.

It's the first time that Anonymous Content ("Babel," "Eternal Sunshine of the Spotless Mind") and Millennium have partnered on a project, with Millennium putting up the coin.
Storyline revolves around a man who specializes in cleaning up crime scenes and is drawn into a mystery when he cleans up the evidence at a murder before the killing is reported.
Producers are Jackson and Anonymous Content's Steve Golin, Alix Madigan and Paul Green. Anonymous' Eli Selden and the Firm's Julie Yorn are exec producing.
Jackson, who is currently shooting "Jumper," will next be seen in Irwin Winkler's Iraqi war drama "Home of the Brave," which MGM releases in a limited run on Dec. 15. He also stars in the upcoming "Black Snake Moan" and "1408."
Harlin most recently directed "The Covenant" and "Exorcist: The Beginning."

Wednesday, November 08, 2006

DOBA SMEHA I ZABORAVA...



Današnje "Večernje novosti" donose zanimljiv članak o prekvalifikaciji. Goran Paskaljević, čije ste avanture već mogli da pratite na stranicama ovog bloga, rešio je da se oproba i kao političar, pa će se tako naći na izbornoj listi stranke G 17 +. Da vas podsetimo, Paskaljević je do sada već bio zaposlen kao reditelj, zoofil i socijalni radnik. Iako ga je označio prevashodno kao reditelja, njegov predsednik je verovatno svestan da se niko bolje od Paskaljevića ne uklapa u definiciju "stručnjak iz različitih oblasti"... Uostalom, evo cele vesti:

Mlađan Dinkić (G 17 plus) najavio
I PASKALJEVIĆ NA LISTI

NOVI SAD – Vlada Srbije završila je svoj mandat i sada moramo što pre na izbore kako bismo zemlji doneli stabilnost, a novoj vladi pružili priliku da nesmetano okonča pregovore o statusu Kosova – rekao je predsednik G 17 plus Mlađan Dinkić juče u novosadskom sedištu pokrajinskog odbora svoje stranke.

Dinkić je dodao da će G 17 plus najverovatnije samostalno izaći na izbore te da će na izbornoj listi biti vrsni stručnjaci iz raznih oblasti, poput reditelja Gorana Paskaljevića, koji je, kaže Dinkić, upravo pristao na takvu ponudu.

J.S.

Monday, November 06, 2006

DOBA SPOTOVA



Jedan deo ekipe DOBA NEVINOSTI ovih je dana vredno radio na snimanju spota za pesmu Plastelin grupe Van Gogh. Kako smo vas već obavestili, Dimitrije je napisao scenario dok je reditelj i montažer spota Stevan Filipović, tvorac Šejtanovog ratnika i montažer našeg filma. Spot za Plastelin i DOBA NEVINOSTI dele još i direktora fotografije Mihajla Savića i scenografa Stefana Ikonića, tako da je ovo bila i dobra prilika da se članovi naše ekipe bolje upoznaju i uigraju za predstojeće snimanje promo filma. Takođe, u spotu se pojavljuje i naša glumica Lena Bogdanović. Kao mali ekskluzivitet, evo par fotografija sa seta koje će vam pomoći da stvorite neku sliku o tome šta su naše momčine smislile...

Friday, November 03, 2006

Prva klapa filma HITNA POMOĆ

Evo malog posuđenog izveštaja o tome čime se bave ljudi koji jesu dobili novac na konkursu FCS i ministarstva kulture...

Prva klapa dugometražnog igranog filma pod radnim nazivom „Hitna pomoć“, produkcijske kuće „Nama film“, a u režiji Gorana Radovanovića, pala je u jednom zanimljivom prostoru - podrumu „V beogradske gimnazije“.

„Hitna pomoć“je savremeni film koji odslikava dramatiku dubokih promena srpskog društva s početka veka. Priču, od sloma poslednjeg evropskog totalitarizma 2000. godine do čekanja srpske demokratije u predvorju Evropske Unije, sedam godina kasnije, pratimo kroz razvoj službe hitne pomoći. U duhu poetskog realizma ovaj razvoj je dat kroz tri različite priče u tri različita vremena, s međusobno povezanim i uslovljenim likovima.

Snimanje filma je planirano do sredine decembra u Beogradu i tokom proleća 2007. godine po Srbiji. Glumačku ekipu čine Eva Ras, Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Nenad Jezdić, Rada Đuričin, Sonja Kolačarić, Tanasije Uzunović i drugi. Želja autorskog tima koga čine reditelj Goran Radovanović, direktor fotografije Radoslav Vladić, scenograf Vladislav Lašić, kostimograf Mirjana Ostojić i masker Tina Dodočić, jeste da film bude premijerno prikazan na nekom od svetskim festivala. Ulazak u domaću distribuciju možemo da očekujemo krajem 2007. godine.

Proslava povodom početka snimanja je protekla uz brojne zvanice iz kulturnog i javnog života našeg grada kao i gostiju iz inostranstva.

Jelena Antonijević