Tuesday, June 27, 2006

CRVENA KIBLA

Već smo vas navikli da na našem, sajtu pročitate razne kuriozitete iz srpske kinematografije. Ipak vest iz današnjeg BLICa je prava poslastica. Ekipa serije DRUGO STANJE uzvraća udarac!
„Crvena kibla“, novi film po scenariju Vanje Bulića
Tijana i Cvija protiv nuklearne mafije

Žestoka priča o nuklearnom lobiju u Beogradu, koji pokušava da svetskim moćnicima za velike pare iznajmi prostor za skladištenje otpada (nuklearnog, naravno,) tema je novog filma reditelja Dragana Elčića. Film se zove „Crvena kibla“, a nastao je po romanu Vanje Bulića „Vrele usne“.
Jednu od ključnih uloga u filmu, ulogu novinarke-njuškala tumačiće popularna pevačica Tijana Dapčević. Pored nje, u filmu će se naći proverena i velika imena domaće glume Zoran Cvijanović i Slobodan Ćustić, a kako saznajemo, budžet za realizaciju filma je oko 850.000 evra.
Pitanje za scenaristu Vanju Bulića nameće se samo. Šta je zapravo crvena kibla?
- U pitanju je posuda koja se u bolnicama koristi za fekalije ili druge otpatke. U mojoj priči crvena kibla označava Srbiju danas, u koju se sliva otpad iz bogatih evropskih zemalja. Crveno je direktna aluzija na komunizam i na sve postkomunističke zemlje kojima je bogati Zapad posle rušenja Berlinskog zida pokušao da uvali svoj prljavi nuklearni otpad. Film „Crvena kibla“ zapravo je pravi triler u kom dvoje novinara istražuju ko švercuje nuklearni otpad u Srbiju. Novinari naleću na ministra ekologije koga glumi Ćusta i
njegovu tajanstvenu partnerku. Još uvek ne znamo ko će glumiti ovu misterioznu damu, ali su u igri neke popularne domaće glumice, pa čak i jedna poljska zvezda - kaže Vanja Bulić za „Blic“.
Malo iznenađenje je velika uloga koju je dobila pop zvezda Tijana Dapčević.
- Tijana je pun pogodak. Ona ima veliku i zahtevnu ulogu, ali mislim da ima izuzetan talenat za glumu. Ona glumi devojku koju zovu Muška, i koju bi svi novinari u jednoj beogradskoj redakciji voleli da imaju, jer nemaju pojma da li je muško ili žensko - kroz smeh priča scenarista i popularni voditelj.
Prva klapa ovog trilera pašće na jesen.
- Snimanje počinje u oktobru, a premijera bi, ako sve bude kako treba, trebalo da bude početkom sledeće godine. Trenutno smo u fazi priprema. Posle filmova „Lepa sela, lepo gore“ i serije-filma „Drugo stanje“ ovo mi je treći film - kaže na kraju Vanja Bulić.

Vladimir Đurić Đura

0 Comments:

Post a Comment

<< Home