Sunday, December 10, 2006

RINGEDABA

Verovali ili ne, vraća se Đorđe Milosavljević. Reditelj filmova TOČKOVI, MEHANIZAM i RINGERAJA priprema i četvrti pokušaj da snimi gledljiv film. Pomalo smo nostalgični za vremenima kada je upravo RINGERAJA smatrana za najgori film ikada snimljen i kada nije mogla da nađe distributera. Milosavljevićev povratak je stoga pravi retro ugođaj za sve ljubitelje kanonskog opusa lošeg srpskog filma koji su na papiru započeli Milosavljević i Koljević.
ROMI DABA je scenario koji je svojevremeno Zeka želeo da režira. Ukoliko nas sećanje ne vara taj tekst je bio vrlo aktuelan u gradu početkom dvehiljaditih.
Milosavljević je stari veteran produkcija Ljubiše Samardžića, i na ov0om filmu se pojavljuje asortiman starih Smokijevih saigrača, pre svega scenograf Vladislav lašić, direktor filma Toni Matulić kao i producentska kuća Tangram koju je osnovao jedan od Smokijevih asistenata.
Evo šta kažu NOVOSTI:

Zli demon među graničarima
Marina MIRKOVIĆ, 9. decembar 2006
USKORO na surovim planinskim terenima centralne Srbije počinje snimanje filma "Romi Daba" režisera i scenariste Đorđa Milosavljevića, u produkciji kuće "Tangram", koja je od osnivanja usmerena na nezavistan film. - Romi Daba je mitološko biće, lukavi demon koji se sakrio u ciganski zavežljaj kada je Sveti Ilija trebio demone, da bi se kasnije pojavio i regenerisao zlo - objašnjava Milosavljević - Radnja istoimenog filma odvija se na nedefinisanoj granici, nekoj od naših tromeđa, gde osmočlana jedinica Vojske Republike Srpske osigurava prelaz neposredno posle rata u Bosni. Oni nailaze na civila, koji tvrdi da je Romi Daba, i čije ludilo među vojnicima nailazi na veoma plodno tle, "prima" se među njima - jedan ludak bez teškoća uzima pod svoje celu grupu ljudi.Žanrovski, Milosavljević ovaj film određuje kao psiho triler, koji pokazuje kako se ludilo lako razmnožava u uslovima ratnog haosa, ili najpre kao neki žanrovski hibrid ratne drame i psiho trilera, sa elementima horora.- "Romi Daba" će biti tzv. "mali film", kamerna priča, nastala iz moje potrebe da se pozabavim pitanjem gde su granice realnosti, šta je stvarnost a šta laž. Biće to glumački film - centralna figura Romog Dabe jeste jedan superioran lik, to je "luda", velika uloga namenjena starijem glumcu, dok će uloge vojnika biti poverene mlađoj glumačkoj ekipi. U suštini, "Romi Daba" blizak je mom filmu "Mehanizam", od kog će se razlikovati zbog pristupa koji je više realistički i dokumentaristički, dakle neće biti onako stilizovan kao "Mehanizam". Biće to jedan surov film, a surovi će biti i uslovi rada - kaže Milosavljević - To nije film koji se dešava odmah iza ugla, već je smešten u divlju prirodu, koju smo našli na lokacijama u okolini Golije i Ivanjice. Tokom snimanja na surovim terenima, gde ćemo na gotovo dokumentaristički način raditi neke spektakularne scene, i sami ćemo ispitati granice svoje izdržljivosti - slažu se Milosavljević i Tonči Matulić, direktor filma.
Ekipa ovog filma, prema rečima renomiranog scenografa Vladislava Lašića, okupila se oko jednog odličnog teksta i odlučna je u nameri da realizuje ozbiljan projekat. Lašić je često sarađivao i sa Tončijem Matulićem, direktorom filma "Romi Daba" koji je, kako sam kaže, u filmskom svetu "sedam puta obrnuo krug od nule". Matulić je, zajedno sa ostatkom ekipe, pristao da - produkciono, krenu od nule i stvore film koji će povratiti našu kinematografiju u koju kao da je "ušao šejtan".
FESTIVALI
VEĆI deo ekipe okupljene oko projekta upoznao se tokom rada na filmu "Točkovi", a sada će se radeći na "Romom Dabi" naći na približnoj lokaciji, gde 10. januara počinju sa snimanjem dela eksterijera u surovim planinskim uslovima, a potom se snimanje nastavlja u studiju. Planirano je da film bude premijerno predstavljen na nekom od renomiranih festivala, bilo u Karlovim Varima gde Đorđe Milosavljević uživa veliki ugled, ili u Veneciji.

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

pa dobro, ljudi, valja li iko u ovoj zemlji osim vas?
ajde kad cete vec jednom da snimite to doba da vidim na sta ce to da lici?

4:22 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zasto nije bilo vesti o zarko ocekivanom i dugo najavljivanom trijumfu SEJTANOVOG RATNIKA na Raindance festivalu?

9:55 PM  
Blogger doba_nevinosti said...

Super je sto nikome ne verujete i super je kad nas podstitie da se ne uzoholimo uz pomoc ovakvih disciplinskih komentara. I na tome smo najiskrenije zahvalni.

Medjutim, ljudi aman zaman, vest o novom filmu Djordja Milosavljevica zaista nije ni vreme ni mesto za to.

11:04 PM  
Anonymous Anonymous said...

Da, Ringeraja je bio najgori film 2001. A Doba nevinosti ce biti jos gori film 2010.

3:38 AM  
Blogger doba_nevinosti said...

2010., zvucis optimisticki...

9:09 AM  

Post a Comment

<< Home