Thursday, February 15, 2007

NEAR DARK 2

Ne radi se o nastavku remek-dela Kathryn Bigelow. Reč je o drugom izdanju beogradske manifestacije koja je izvršila aproprijaciju naziva njenog filma.
Ovog puta tami će nas približiti Muzej savremene umetnosti u saradnji sa Beokonom, Društvom ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" i drugim ljudima mračne volje.
Evo generalne agencijske najave:
BEOGRAD, 13. februara 2007. (Beta) - Multimedijalna manifestacija posvećena horor žanru u Srbiji "Near Dark 2" - kombinacije tribina,prezentacija i filmskih projekcija, biće održana u Salonu Muzejasavremene umetnosti u Beogradu, od 14. do 23. februara."Near Dark" je prvi put održan u februaru 2006. godine i bio jeokrenut umetnicima koji su inspirisani tim žanrom, dok se novo izdanje bavi publikom, rekla je Beti kustos salona Marina Martić. Prema njenim rečima, iza popularnosti svih podžanrova fantastike,uključujući natprirodne strave stoje vrlo odani obožavatelji, to jestfandom. "Mi tu sada želimo da proučimo drugu stranu tog fenomena, a to je publika", izjavila je ona.
Uz Marinu Martić, autori koncepcije "Near Dark 2" su Svebor Midžić,Darinka Pop Mitić i Andrej Dolinka, a nosioci programa su Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" i autori kultne TV emisije "Šok koridor" Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac.Manifestacija će biti otvorena sutra u 19 sati, predstavljanjemDruštva "Lazar Komarčić" i njegovih aktivnosti u popularizaciji horora, uz projekciju dokumentarnog filma o "Beokonu", nedavnoodržanoj konvenciji tog društva u beogradskom Domu omladine. Niški književnik, esejista i kritičar Dejan Ognjanović, član "LazaraKomarčića", održaće u petak predavanje na temu "Horor među Srbima isrpski film strave".Ognjanović, autor romana "Naživo" i esejističkih knjiga "Faustovskiekran" i "U brdima, horori", rekao je Beti da će govoriti o recepcijihoror žanra u srpskoj kritici, uz analizu postojećih srpskih horor filmova.
Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac će u subotu, 17. februara prirediti "živu" verziju svog "Šok koridora", na temu "Zločin kao umetnost i umetnost kao zločin"."Prikazaćemo inserte iz lažnih 'snaf' filmova, kratke filmove koji sebave zločinom, kao i inserte iz filmova koji predstavljaju 'umetnostkao zločin' - kao što su domaći filmovi", rekli su Beti Radivojević i Bekvalac, čija se emisija prikazuje na Art kanalu.
Književnik, prevodilac, pisac Goran Skrobonja će 20. februara govoritio stvaranju srpskog horor fanzina "Hemitor", čiji je utemeljivač biotokom 1990-tih, u okviru društva ljubitelja fantastike "LazarKomarčić".
Poslednja tri dana manifestacije rezervisana su za projekcije hororf ilmova sa repertoara Festivala srpskog filma fantastike, a po izboruautora manifestacije "Near Dark 2". Ovaj festival je gostovao u višesrpskih gradova, kao i u Sloveniji.
Poseban slatkiš ove manifestacije je predavanje Dejana Ognjanovićča u kojima će on sa publikom podeliti svoje nalaze na temu tradicije horora u srpskom filmu:
BEOGRAD, 15. februara 2007. (Beta) - Književnik, esejista i kritiča rDejan Ognjanović govoriće u petak uveče o srpskom horor filmu uGaleriji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a u okviru manifestacije "Near Dark 2" koja je posvećena horor žanru. Ognjanović, rođen 1973 u Nišu, sarađuje sa brojnim magazinima,časopisima i veb sajtovima u zemlji i svetu. Prošle godine je dobio prvu nagradu na konkursu časopisa "Ulaznica" za esej "Srpski horor film između metafore i stvarnosti". Objavio je roman "Naživo" (2003), a prossle godine studiju "Faustovskiekran: đavo na filmu". Predavanje o srpskom horor filmu u GalerijiMuzeja savremene umetnosti uvertira je za njegovo esejističko delo "U brdima, horori" koje će Niški kulturni centar objaviti u martu. Kako je Ognjanović rekao Beti, namera ovog predavanja i ove knjige jeste, pre svega, da podseti Srbiju na ono što ima, odnosno na dvanaestak naslova sa jakim elementima horora u sebi."Neki od filmova strave nastalih u Srbiji spadaju u sam vrh naše kinematografije - filmovi Gorana Markovića i Đorđa Kadijevića, pre svih, ali i filmovi Slobodana Šijana, Dejana Zečevića, itd. Njihovi kvaliteti ne smeju biti zanemareni", rekao je Ognjanović.Prema njegovim rečima, čak i slabiji među tim ilmovima "ukazuju naautentične potencijale čije prepoznavanje može biti vredno za neke naredne, bolje pokušaje. A potencijali srpske fantastike i horora daleko su veći od ostvarenog". Ognjanović je 2004. godine, sa još tri dobitnika, podelio prvu nagraduza književnu kritiku časopisa "Gradina", a na konkursu "Ulaznice" iz 2005. godine dobio je treću nagradu za esej "Horor - imenovanjeneiskazivog".Pored ostalog, priredio je i preveo zbirku odabranih priča američkog horor klasičara Hauarda Filipsa Lavkrafta "Nekronomikon", koja bitrebalo da se pojavi ove godine.Ognjanovićevo predavanje nazvano "Horor među Srbima i srpski film strave" počinje u 19 sati.
Mi znamo gde treba biti ovih dana. Nadamo se i da je vama jasno!

4 Comments:

Blogger godineumagli said...

Veoma bitna stvar, pošto se čest dešava da ljudi omaše mesto. Galerija Muzeja savremene umetnosti NIJE ISTO ŠTO I MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI. Naime, ona se nalazi u PARISKOJ 14, preko puta Kalemegdana, između Knez Mihajlove ulice i francuske ambasade. To je ono mesto gde je bila izložba radova Pole Šer, ili izložba slika Vima Vendersa u vreme prošlog FEST-a.

12:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

ko je andrej dolinka?

3:24 AM  
Blogger doba_nevinosti said...

Andrej Dolinka je arhitekta i najbolji srpski dizajner!

10:06 AM  
Blogger doba_nevinosti said...

Andrej Dolinka je arhitekta i najbolji srpski dizajner!

10:06 AM  

Post a Comment

<< Home