Friday, August 31, 2007

BLISKI SUSRET NIŠKE VRSTE


Sinoć su podeljene nagrade i u Nišu, na poslednjem velikom srpskom festivalu u ovoj sezoni. Desilo se sve kako smo mislili, konačno su KLOPKA i HADERSFILD, na koje su svi računali da će uzeti sve, uzeli sve, i videli smo kako bi naši festivali izgledali da je sve od početka ove letnje epopeje išlo predvidljivo.


Evo i male analize nagrada:


ЗВАНИЧНЕ НАГРАДЕ ФЕСТИВАЛА

Жири 42. Филмских сусрета Ниш 2007. у саставу: Горица Поповић, Дубравка Мијатовић и Ирфан Менсур, на дан 30. августа 2007. године доноси следећу ОДЛУКУ О НАГРАДАМА ФЕСТИВАЛА

1. GRAND PRIX - НАИСА (170.000 дин, bizaran detalj je da su u biltenu prvobitno bile štampane veće cifre od ovih koje su na kraju dodeljene, u međuvremenu su se organizatori preračunali i shvatili da su uloge ipak malo jeftinije nego što se mislilo) додељује се НЕБОЈШИ ГЛОГОВЦУ за улогу Младена у филму "Клопка" и улогу Ивана у филму "Хадерсфилд". (ovo davanje glavne nagrade za dva filma je potpuno suludo, očigledno je žiri bio u dilemi koju će interesnu grupu izrespektovati u pozadini same nagrade pa su nagradu dali za oba filma, što je nedopustivo pošto se ova nagrada ne dodeljuje za ukupno bavljenje glumom u godini nego samo za jednu konkretnu gluačku kreaciju, na "oskarima" je čak česta tradicija da ko je nominovan i za glavnu i za epizodnu ulogu, ne dobije nijedan "oskar" a ne da dobije jedan za dve uloge)

2. ЦАР КОНСТАНТИН (120,000 дин, prvobitno je pisalo 150,000) додељује се ГОРАНУ ШУШЉИКУ за улогу Раше у филму '"Хадерсфилд".

3. ЦАРИЦА ТЕОДОРА (120,000 дин) додељује се НАТАШИ НИНКОВИЋ за улогу Марије у филму "Клопка".

4. ПОВЕЉА ЗА МУШКУ УЛОГУ (100.000 дин) додељује се СВЕТОЗАРУ ЦВЕТКОВИЋУ за улогу Он у филму "Одбачен".

5. ПОВЕЉА ЗА ЖЕНСКУ УЛОГУ (100.000 дин) додељује се АНИЦИ ДОБРОЈ за улогу Јелене у филму "Клопка".

6. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНУ МУШКУ УЛОГУ (80.000 дин) додељује се ВОЈИНУ ЋЕТКОВИЋУ за улогу Дулета у филму "Хадерсфилд".

7 НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНУ ЖЕНСКУ УЛОГУ (80.000 дин) додељује се МИЛЕНИ ВАСИЋ РАЖНАТОВИЋ за улогу Милине у филму "Коњи врани". (očigledno se nastavlja novosadski vic sa ovom ulogom kada je potpuno neočekivano ova uloga nagrađena)

8. НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕГ ДЕБИТАНТА (80.000 дин) додељује се МИЛАНУ ВАСИЋУ за улогу Саве Лађарског у филму "Коњи врани". (svakako je bilo boljih debitanata od Vasića na ovom festivalu, ali očigledno je ove godine ova nagrada iskorišćena za potkusurivanje ne bi li se ispostavilo da su KONJI VRANI, iako su umetnički i komercijalni neuspeh, u stvari bili važan film ove godine čime je brutalno falsifikovana istorija)

НЕЗВАНИЧНЕ НАГРАДЕ ФЕСТИВАЛА НАГРАДА ПУБЛИКЕ ЗА ГЛУМЦА ФЕСТИВАЛА: Небојша Глоговац (428 гласова)

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕГ ГЛУМЦА-ПРОДУЦЕНТА Бечка филмска лабораторија SYNCHRO FILM UND VIDEO већ десет година награђује најбоља филмска остварења и филмске уметнике националних кинематографија земаља Источне и Централне Европе. Од ове године лабораторија остварује сарадњу и са Фестивалом глумачких остварења у Нишу, као најрепрезентативнијим српским филмским фестивалом.

За овогодишњу Награду за најбољег глумца-продуцента, жири је узео у обзир следећих пет остварења:

КЛОПКА - Наташа Нинковић

ОПТИМИСТИ - Лазар Ристовски

КОЊИ ВРАНИ - Љубиша Самарџић

ОДБАЧЕН - Светозар Цветковић

ХАДЕРСФИЛД - Горан Шушљик и Небојша Глоговац Већином гласова Награда за најбољег глумца-продуцента (ваучер од 2.000 еура у лабораторијским услугама) додељује се: ЉУБИШИ САМАРЏИЋУ за вешт самосталан продуцентски подухват на комплексном филму епохе КОЊИ ВРАНИ

У Нишу. 30. августа 2007. Бранка Јакшић, комерцијални директор представништва лабораторије за Србију Милан Шпичек, филмски критичар и Пеђа Милојевић, глумац и продуцент) (ova nagrada je logično dodeljena Samardžiću, čiji je službenik svojevremeno bio Milojević, i to je potpuno očekivano, međutim sam koncept nagrade za glumca-producenta je beskrajno bizaran pošto legitimiše jednu od najvećih deformacija našeg filma a to je da se produkcijom pretežno bave glumci, što je nastalo silom prilika i nije redovno stanje ni u jednoj kinematografiji)

НАГРАДА ЖИРИЈА КРИТИКЕ FIPRESCI

Жири FIPRESCI Србија, који је на 42. Фестивалу глумачких остварења у Нишу радио у саставу Владимир Џудовић (председник), Јасмина Продановић и Дејан Огњановић (чланови), једногласно je донео следеће одлуке:

Награда за најбољу женску улогу у српском филму, приказаном у такмичарском програму, додељује се ЈЕЛИСАВЕТИ СЕКИ САБЉИЋ за упечатљиву улогу мајке у филму "Хадерсфилд". Снагом свог израза, госпођа Сабљић боји и конотативно обогаћује идејну димензију филма. Убедљивим приказом пасивне агресивности лика који тумачи, Јелисавета Сабљић отелотворује деструктивност и психолошки канибализам старијих генерација које су своју личну несрећу и фрустрације пренеле на сопствено потомство. (iako su epizodni glumci odavno smislili floskulu da nema velikih i malih uloga već velikih i malih glumaca, potpuno je deplasirano da glumac dobije nagradu za minijaturu, koja je uzgred, zaista nedorasla za nagradu)

Hаграду за најбољу мушку улогу на Фестивалу, Жири FIPRESCI Србија додељује СВЕТОЗАРУ ЦВЕТКОВИЋУ за глумачку креацију остварену у филму "Одбачен". Цветковић оживљава лик ретко виђен у српском филму, лик човека који подједнако енергично одбија да се приклони како преовлађујућем малограђанском светоназору, тако и наступајућој квазиелити такозваних "модерних интеграција". Лик кафкијанског самоизгнаника у борби са унутрашњим демонима Цветковић износи са природношћу, неспутаношћу и храброшћу, каналишући притајeну eнeргију којом прожима читав филм.

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

na Filmskim susretima je uobicajena praksa da se neka nagrada dodeli za vise uloga. to nije nista novo niti neobicno.
tako stoji i u Pravilima.

npr. Srdjan Todorovic je dobio Cara konstantina i za Flert i za Sivi kamion.

a sto se tice ispravki novcanih iznosa - to je zaista greska u stampi jer je pre vise od mesec dana usvojen budzet Festivala u kojem stoje cifre koje su na kraju i navedene.

9:18 AM  
Anonymous Anonymous said...

"7 НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНУ ЖЕНСКУ УЛОГУ (80.000 дин) додељује се МИЛЕНИ ВАСИЋ РАЖНАТОВИЋ за улогу Милине у филму "Коњи врани". (očigledno se nastavlja novosadski vic sa ovom ulogom kada je potpuno neočekivano ova uloga nagrađena"
A koji je to vic u pitanju?

I mala primedba: mogli ste drugi font, ili drugu boju za vase komentare, jedva se cita, :)

12:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

Mali Stefan Lazarevic u filmu Agi&Ema je izuzetan. Po mom misljenju, (bilo kakva) nagrada mu je izmakla iz 2 razloga:
1. Suvise je mali da bi bio dostojan ozbiljne glumacke fele, i
2. Glumi u filmu za decu - u Srbiji koja nema afiniteta za takve projekte, to je dovoljan razlog da se fenomenalni Stefan apsolutno zaobidje.

Inace, film je Ok, sigurno cu ga opet gledati...

Pozdrav Mega-Dimitriju!

1:42 PM  
Anonymous Anonymous said...

Stefan nije mogao da dobije nagradu jer nije ni bio u konkurenciji. prema Pravilima Festivala - samo profesionalni glumci mogu da konkurisu za nagrade. Naturscici i deca - ne!

ali Stefan je dobio najlepsu nagradu na festivalu. Bio je glumac veceri po glasovima publike i to veceri u kojoj su pored njega na pozornicu izasli i Ljubisa Samardzic i Milena Dravic i Kalina Kovacevic i dr.

1:53 AM  

Post a Comment

<< Home