Friday, May 16, 2008

PRVA KLAPA ZONE MRTVIH


Danas u pola deset ujutru, snimljen je prvi kadar prvog srpskog dugometražnog zombi filma ZONA MRTVIH. Reč je o istorijskom događaju za našu kinematografiju. Dimitrije je bio na snimanju i evo njegovih utisaka:
Stigao sam oko 9:15 na snimanje i ubrzo je snimljen prvi kadar. U prvom kadru pojavljuje se predsednik Republike Srbije koga igra poznati glumac Nenad Ćirić. Scene u predsednikovom kabinetu snimane su u zgradi nekadašnje Savezne skupštine i ekipa će na ovoj lokaciji provesti dva dana.
Savezna skupština je vrlo komforno mesto za snimanje i, kako sam čuo prilikom posete, tamo su snimanja vrlo česta. Obezbeđenje na ulazu je prilično rigorozno, međutim kada se uđe u zgradu nije bilo nikakvih smetnji za ekipu. Štaviše, ekipa je u potpunosti mogla da uživa na vrlo udobnom nameštaju kakav i dolikuje za demokratski izabrane predstavnike naroda.
Kad je o skupštini reč, nije nam bio omogućen pristup samoj skupštinskoj sali u kojoj smo želeli da se slikamo za govornicom, međutim ono što se vidi iz daljine zaista izgleda monumentalno. Drugi benefit u Skupštini jeste legendarna skupštinska kafana. Da, zaista je onoliko jeftino kao što se priča. Deo ekipe je sačuvao ove apsurdno niske račune za piće kao uspomenu. Štaviše, sama poseta skupštinskoj kafani snimljena je i za making of. I uopšte, ZONA MRTVIH je do te mere atipičan projekat za našu kinematografiju da će njen making of sbiti zanimljiv sam za sebe.
Na samom snimanju, nažalost nisam stigao da priustvujem sceni sa zombijima, međutim, gledao sam priličan deo i bilo je vrlo zanimljivo. Film se snima na engleskom, i danas su pored Nenada Čiriča koji stvarno deluje kao predsednik od autoriteta, glumili i španski glumci Maria Kawecka i Eugeni Roig. Vrlo je zanimljivo videti ekipu koja funkcioniše bilingualno, i što je najvažnije dobro se razume.
Neki od važnih ljudi u ekipi su stranci i recimo direktor fotografije Britanac Steve Brooke Smith i pomoćnik režije Valeria Azzolini polako već savladavaju i srpske reči. Najveći napredak u srpskom pokazuje Maria Kawecka koja je poreklom iz Poljske tako da pomalo govori i srpski. U svakom slučaju, ne treba se sprdati pred njima jer je sva prilika da razumeju šta se priča.
Svrha moje posete setu pored nošenja šampanjca za srećan početak bila je i snimanje uloge mikromana reporterske ekipe koja intervjuiše predsednika. Reč je o jednoj maloj ali važnoj ulozi, snimljenoj u jednom kadru, bez reči, dakle sa minimumom izražajnih sredstava. U njoj pored predsednika i Marie Kawecke koja glumi njegovu savetnicu, igramo još i producent Antoni Sole i pomoćnik režije Miroslav Stamatov.
Ekipa će već prvog dana overiti jednu situaciju sa zombijima, a kako sam saznao več sutra se snima uvod smešten u prošlost u kome će važnu ulogu igrati i specijalni efekti Miroslava Lakobrije.

U svakom slučaju, sigurno ćemo vas u još nekoliko navrata izveštavati sa snimanja ZONE MRTVIH.