Wednesday, September 29, 2010

ZABRANJENI BEZ ZABRANE

Politika se u današnjem broju uključila aktivno u promociju SRPSKOG FILMA Srđana Spasojevića jednim tekstom o eventualnoj zabrani filma zbog provokativnih scena. Naravno da od te zabrane neće biti ništa jer ne postoje osnovi da se ona sprovede, ali za svaki slučaj treba otići što pre do bioskopa i podržati ovaj film!

Тема дана

"Српски филм" пред забраном?

Социолози, психолози, тужиоци, научни и уметнички радници утврђују да ли ово остварење, због сцена насиља, садржи елементе за покретање кривичног поступка

Сцена из контроверзног филма

Група у којој су филмски критичари, тужиоци, социолози, психолози, научни и уметнички радници, али и други релевантни стручњаци, разматра могућност да неки делови „Српског филма”, редитеља Срђана Спасојевића, због сцена насиља, у себи садрже елементе кривичног дела. Наиме, како „Политика” сазнаје, надлежни државни органи, затражили су од експертске групе мишљење да ли конкретне сцене у „Српском филму” могу да узрокују покретање кривичног поступка.

Иако је затражено мишљење стручњака који би разматрали овакву могућност, бар за сада је, све у домену спекулација. Целу причу покренули су разни коментари, огорчења у вези са „Српским филмом”. Управо ти коментари узроковали су да се затражи стручно мишљење о читавом случају.

Како смо имали прилике да чујемо, постоје извесне индиције да би у неким сценама, евентуално постојали елементи против части и полног морала или неког дела у вези са заштитом малолетника. Ипак, „Српски филм” односно неке од његових сцена, још нису „стигле” до државних органа и још нема индиција да би филм могао да буде забрањен.

– У нашем законодавству не постоји никаква цензура у смислу да се нека дела унапред прегледавају или да се донесе одлуке о његовој забрани. Постоји могућност да се после његовог публиковања, приказивање филма забрани у смислу Закона о јавном информисању. У случају да се утврди да постоји неко кривично дело, поступак је потпуно другачији – покреће се кривични поступак – објашњава саговорник „Политике” који је желео да остане анониман.

Ово није први пут да „Српски филм” изазива опречне реакције јавности. На недавно одржаном „Фрајт фесту” у Лондону, филм није приказан с обзиром на то да су британски дистрибутер овог остварења и организатор фестивала желели да прикажу интегралну верзију филма, а не ону коју је одобрио Британски одбор за класификацију филмова (ББФЦ). Наиме, поменути одбор је одобрио знатно краћу верзију филма јер је на интегралној верзији филма интервенисано 49 пута.

ББФЦ је проценио да „Српски филм” садржи сцене шокантног насиља и експлицитног секса и затражио да се за приказивање из филма избаци скоро четири минута материјала.

Поводом оцена да је шокантан у сценама насиља, Спасојевић је тада за „Политику” рекао да „Српски филм” жанровски може да спада у трилер драму са хорор елементима, а с обзиром на то да је љубитељ америчких филмова седамдесетих година прошлог века, сигурно је ту покупио неке утицаје.

По сценарију Александра Радивојевића и Спасојевића, главни јунак филма Милош (игра га Срђан Тодоровић) прихвата ангажман у продукцији порно филма не знајући да то дело укључује стравично насиље које се снима уживо.

– Филм садржи сцене насиља, али није порнографија. Цео филм је једна џиновска метафора наших најдубљих и најискренијих осећања која имамо у овој средини и у свету у ком живимо. Сцене насиља су само оруђе да се на буквалан начин та метафора представи – изјавио је редитељ недавно Танјугу.

„Српски филм” је, иначе, до сада је приказиван на фестивалима „Синема сити” у Новом Саду, „Софет” у Сопоту, Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи и на Фестивалу глумачких остварења у Нишу, а од 24. септембра приказује се у београдским биоскопима и то у ноћним пројекцијама.

М. Дерикоњић

-------------------------------------------------------

Спасојевић: Захваљујем на циркусу који ће подићи интересовање

Редитељ филма Срђан Спасојевић у изјави за „Политику” каже да не зна колико има истине, а колико сензације у једној таквој апсурдној информацији, али да му је драго да је „Српски филм” скренуо пажњу на проблеме са којим се свакодневно суочавамо.

– Надам се да је та комисија свесна постојања филмске глуме, режије и монтаже и да неће процесуирати имагинарне филмске ликове, већ ће се позабавити људима и проблемима због којих је овај филм направљен и на чије смо постојање желели да укажемо и против којих дижемо свој глас. „Српски филм” се бави филмском реалношћу и страхотама које смо сви осетили на својој кожи, било као жртве или као огуглали посматрачи, са упориштем у свакодневним црним хроникама од којих окрећемо главу са уверењем да се догађају неком другом. Надам се да ће на крају и ова врста ангажовања бити каналисана у правом смеру – према ужасима на које смо указали, а у исто време захваљујем на овом циркусу који ће подићи интересовање јавности за „Српски филм” – рекао је Спасојевић.

објављено: 30.09.2010.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home