Saturday, September 03, 2011

OSTATAK POKLANOG NARODA vs OSKAR

Poslednjih dana smo čitali dosta mahom irelevantnih informacija o tome ko će biti naš kandidat za "oskara". Dimitrije je za Agit Pop pokušao da ponudi jednu drugačiju strategiju za izbor našeg kandidata koja bi možda mogla de rezultira da za koju godinu neko u Beogradu tuče orahe postoljem ove prestižne nagrade:

Pre nekoliko dana, srpska javnost je ponovo izgubila dragoceno vreme baveći se jednom od najbesmislenijih aktivnosti u domenu bizarnog hobija zvanog srpska kinematografija a to je izbor našeg ovogodišnjeg kandidata za Oskara. Kao i inače, ovogodišnjeg kandidata izabrala je jedna opskurna institucija i taj izbor je ponovo tretiran kao svojevrsno "priznanje" za najbolji film pošto njime eto sad treba da se podičimo pred svetom.

Uprkos tome što čak i članovi te opskurne organizacije barem naslućuju da Oskara ne dobija najbolji, već za tu svrhu najpodesniji film, mi iz godine u godinu stalno biramo "najbolji" film. Ako ostavimo po strani činjenicu da ponekad bivaju odabrani filmovi koji od ponuđene lokalne produkcije (kažem ponuđene jer ima producenata koji ne nude svoje filmove za ovaj izbor) zaista imaju najviše šanse za pobedu – došlo je vreme da konačno uvedemo potpuno drugačiji sistem rada.

Ako se srpskom pokušaju da dobijemo Oskara pristupi studiozno i na zdravim osnovama, sva je prilika da će novac koji država ionako daje producentu da promoviše film pred Akademijom biti bolje utrošen. Kao što ni veliki holivudski studiji ne mogu da sa sigurnošću računaju na Oskare ali u osnovi ipak mogu da procene koji filmovi imaju šanse, tako ni novi sistem izbora našeg kandidata ne garantuje uspeh ali na duže staze obezbediće ubedljivije prisustvo našeg filma u krugovima Akademije.Ostatak teksta možete pročitati OVDE.