Monday, March 18, 2013

PROGRAM "IN MEMORIAM MICHAEL WINNER"

Ovih dana u Kinoteci odvija se dvodnevni program posvećen odlasku poznatog britanskog reditelja Michaela Winnera. Program se, simbolično održava u Sali "Dinko Tucaković" a to je prvi program koji je za Kinoteku uredio Dimitrije.

Tekst iz kataloga kaže>

Мајкл Винер (Michael Winner, 1935 – 2013)– одлазак бакшиш редитеља

Мајкл Винер је током дуге каријере снимио доста врло сличних филмова зато што се у појединим жанровима сналазио јако добро. То га само по себи не би издвајало од масе других редитеља -задатка. Оно по чему је специфичан јесте да се у великом броју жанрова сналазио јако добро и зато је овај програм конципиран као својеврсни каталог Винерових вештина, пре него скуп његових најбољих филмова.
Програм отвара „У ритму твиста“ (Play It Cool) из 1962. године, британски рокенрол филм - комерцијалнија, поједностављена верзија омладинског филма којим се он бавио почетком каријере, и један од успешнијих тамошњих остварења у том поджанру. Затим следи, Винеров филмски потпис „Пол Керзи не прашта“ (Death Wish) из 1974. године, осветнички филм са Чарлс Бронсоном (Charles Bronson), један од родоначелника тог поджанра и симбол његове сарадње са овим славним глумцем, једним од мачоа који су дефинисали појам мужевног човека од акције у Б-филму те епохе.
Први дан закључује „У потрази за Стегнером“ (Firepower) из 1979. године, по мојој процени Винеров најзаокруженији филм у коме његово бављење глобтротерским трилером достиже свој врхунац и нуди један од ретких позитивних примера успешне интернационалне продукције у то доба.
Други дан програма почиње вестерном „Човек закон“ (Lawman) из 1970. Винеровим најупечатљивијим вестерном, у коме доноси нешто ново у овај богати жанр, то је британска нервоза и традиција кримића.
Затим следи динамични тинејџерски хорор „Убица је у кући“ (Scream for Help) из 1984. године у коме је Винер сарађивао са једним од најбитнијих сценариста хорор филма Томом Холандом (Tom Holland).
Сећање на Винера закључује „Прљави викенд“ (Dirty Weeiend) из 1993. године, његов последњи филм у коме је донео дечачки несташан и песимистичан приказ света, кородиране Британије у коју враћа осветничке принципе које је утемељио са Бронсоном. Поред тога, овај филм има нарочит значај за српску публику јер је био један од ретких који су приказивани у нашим биоскопима током санкција.
Ако је Винер цео живот радећи на граници Б-филма био редитељ који је маргиналцима у публици доносио укус А-талента, у то зло доба са „Прљавим викендом“ је имао прилику да се међу реткима обрати једном целом маргинализованом народу. 


Понедељак 18.03. In memoriam МАЈКЛ ВИНЕР (Michael Winner, 1935 - 2013)
15:00  У РИТМУ ТВИСТА( ВБ 1962)
Play it Cool
ул. Били Фјури (Billy Fury), Мајкл Андерсон (Michael Anderson Jr)
р. Мајкл Винер (Michael Winner)
17:00 ПОЛ КЕРЗИ НЕ ОПРАШТА (САД 1974)
Death Wish
ул. Чарлс Бронсон (Charles Bronson), Хоуп Ланџ (Hope Lange)
р. Мајкл Винер (Michael Winner)
19:00 У ПОТЕРИ ЗА СТЕГНЕРОМ (ВБ 1979)
Firepower
ул. Софија Лорен (Sophia Loren), Џејмс Кобурн (James Coburn)
р. Мајкл Винер (Michael Winner)
Уторак 19.03.
15:00 ЧОВЕК ЗАКОН (САД 1971)
Lawman ул. Берт Ланкастер (Burt Lancaster), Роберт Рајан (Robert Ryan)
р. Мајкл Винер (Michael Winner)
17:00 УБИЦА У КУЋИ (ВБ 1984)
Scream for Help
ул. Рејчел Кели (Rachel Kelly), Мари Мастерс (Marie Masters)
р. Мајкл Винер (Michael Winner)
19:00 ПРЉАВИ ВИКЕНД (ВБ 1993)
Dirty Weekend
ул. Лиа Вилијамс (Lia Williams), Руфус Сјуел (Rufus Sewell)
р. Мајкл Винер (Michael Winner)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home