Friday, July 15, 2005

ŠEJTANOVA NEVINOST

Scenarista DOBA NEVINOSTI Dimitrije Vojnov pogledao je ranu verziju filma ŠEJTANOV RATNIK Stevana Filipovića koji će pokušati da u novembru vrati omladinu u bioskope. Evo šta kaže:
Odgledao sam petu ruku ŠEJTANOVOG RATNIKA sa nemiksovanim tonom i temp muzikom.

Mogu vam reći da je ovo, iako je još uvek u fazi izrade, film koji će vas po MNOOOOOOOOOOOGO čemu iznenaditi. Mislim da su reditelj, a u stvari pre bi se moglo reći autor, Stevan Filipović, i njegovi saborci zaista postigli nešto zaista impresivno u okvirima naše kinematografije. Ako bih rekao da se u ovom filmu mogu sresti rešenja i specijalni efekti kakve do sada nismo viđali u našem filmu, mislim da bi to bio understatement.

Filipović je sa ovim filmom razbio čitav svet raznih tehničkih tabua koji su postojali u našem filmu. Kada kažem tabu, onda time želim da naglasim da je tehnička nerazvijenost našeg filma pretvorena u stanje uma i kodeks po kome se čitava kinematografija vodi već decenijama. Praktično postoji čitava paralelna istorija našeg filma bazirana na projektima koji su odbijeni zbog producentskog i autorskog straha od komplikovanih tehničkih zahvata. ŠEJTANOV RATNIK je film koji će olakšati život mladim rediteljima i scenaristima do te mere, da će pola raznih zabrana i scena za izbegavanje sada zaista biti potpuno zaboravljene. Mislim da će se vreme u našoj kinematografiji zaista računati pre i posle ŠEJTANOVOG RATNIKA.

Naglasio bih da nisam od onih koji se lako impresioniraju specijalnim efektima, i nisam nesklon mišljenju da naša kinematografija ne treba da pokušava da se utrkuje sa Holivudom i stranim industrijama zabave, na planu tehničkih detalja. Ipak uspešni specijalni efekti i sjajna tehnička rešenja čine deo bioskopske atrakcije, jer film je pre svega iluzionistička delatnost, i spadaju u korene filmskog izraza, još od Meliesovih prvih radova. Zato se od tog toka razvoja filma nikako ne sme odustati. Filipović to pokazuje i zaslužuje sve čestitke.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home