Sunday, August 06, 2006

IVKOV FESTIVAL

Evo vesti o ishodu XX hercegnovskog filmskog festivala:


VELIKU ZLATNU MIMOZU DOBIO FILM SUTRA UJUTRU
KULTURA
- Nedelja, Avgust 06, 2006 18:24 RTS
Grand pri 'Velika Zlatna mimoza' Hercegnovskog filmskog festivala pripala je filmu 'Sutra ujutru' reditelja Olega Novkovića, saopštio je žiri festivala. U obrazloženju žirija koga su činili reditelji Marija Perović i Miroslav Lekić kao i glumac Igor Galo, navodi da je to 'najcelovitiji film sa jakim emotivnim iskorakom koji artikuliše krik izgubljene generacije'. Novkovićev film je najbolji film i po oceni žirija kritike - sekcije FIPRESCI. 'Sutra ujutru' je dobitnik još dve nagrade - Miroslav Mitrašinović nagradjen je 'Zlatnom mimozom' za muziku a Lazar Predojev za montažu. 'Zlatna mimoza' za režiju pripala je Zdravku Šotri za film 'Ivkova slava', a za scenario nagradu je dobio Miroslav Momčilović, za film 'Sedam i po', koji je po oceni publike najbolji film. Najbolju glavnu mušku ulogu, po mišljenju žirija odigrao je Petar Kralj u filmu 'Sinovci', a žensku Nada Šargin u filmu 'Sutra ujutru'. Film 'Sedam i po' nagradjen je 'Zlatnim mimozama' za kameru, kostim i ton, a film 'Sutra ujutru' za muziku i montažu. Nagrade za specijalne efekte, masku i scenografiju dobio je film 'Šejtanov ratnik' reditelja Stevana Filipovića. Nagradu 'Milan Žmukić' za izuzetan doprinos festivalu direkcija je dodelila glumcu i producentu Draganu Bjelogrliću. Nagrade će biti uručene večeras na Kanli kuli, a festival će zatvoriti film izvan konkurencije bosanske produkcije 'Nebo iznad krajolika' reditelja Nenada Đurića.
Dodela nagrada na ovogodišnjem festivalu je samo prirodan ishod duboke neregularnosti i krajnje bizarnog organizacionog koncepta.
Recimo, reč je o crnogorskom festivalu u čijem su FIPRESCI žiriju srpski novinari. To je kao kada bi na FESTu članovi FIPRESCI žirija bili iz Albanije? Kako je taj žiri koncipiran, ako je internacionalan, kako to da su svi Srbi? Da li se nekada u Kanu u internacionalnom žiriju nađu svi iz iste države?
O samim odlukama žirija, ne bi ni imali reči da nisu tako besramne.
Sažete su u dve reči. ZDRAVKO i ŠOTRA. Nagrada za najbolju režiju.
Miroslav Lekić, Marija Perović i Igor Galo MISLE da je IVKOVA SLAVA najbolje režiran film na festivalu. Ili barem dvoje od njih troje to misli. Ako ih dvoje misli, onda je barem jedan od tih koji to misli završio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, pošto su Perovićka i Lekić alumni te institucije.
Upamtite ova imena, ljudi koji rade takve gadosti treba da zauvek budu obeleženi.
Međutim, neka se srpska filmska mafija sama bavi svojim ruglom, bolje da se mi okrenemo nečemu lepom, što iskreno volimo.
ŠEJTANOV RATNIK je dobio nagrade za scenografiju, specijalne efekte i masku. To su realno nagrade koje pravi geekovski filmovi uvek dobijaju. Ono za čim ostaje žal je svakako nagrada za režiju (mada, kad je Šotra dobio, jedino se SINOVCI ne osećaju oštećenim), i još više nagrada za fotografiju koju je zaslužila Katarina Veličković, od čijeg odlaska će uskoro biti godinu dana. Ako se već žiriju koji misli da je IVKOVA SLAVA najbolje režiran film, možda nije dopala fotka u ŠEJTANU, ipak je trebalo imati na umu da je reč o retkom slučaju da je žena direktor fotografije, da je reč o pionirskoj upotrebi HD tehnologije kod nas, da je reč o tehnološki daleko najkompleksnijem filmu na ovogodišnjem festivalu čiji je osnov za sve dalje aktivnosti upravo fotografija.
Postavlja se pitanje, zašto su nagrade sa ove farse uopšte važne? I kome mogu biti važne?
Hm, pa mogu recimo biti važne filmu SEDAM I PO koji je imao prvo javno prikazivanje na ovom festivalu i kome pred distribuciju koja počinje 12. septembra zaista ne treba reputacija da je slabije režiran od IVKOVE SLAVE, zar ne?
Kako organizatori festivala očekuju da će im iko ikada dati film premijerno, a da ga onda oni ponize javno?
Da li je otkupnina koju daje hercegnovski festival dovoljna da nadoknadi svo poniženje koje autori i filmovi doživljavaju na ovoj manifstaciji?

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ovaj izvestaj mu dodje kao crna kronika...strasno, sta se radi na estradi...

5:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

najstrasnije je zaprovo sto se Ivkova slava uopste prikazivala na Kanli Kuli kada smo je svi vec gledali na TV. Drugo to je ekranizacija romanesknog teksta koja ne moze da ide pod isti svod sa idejnim osmisljavanjima kadrova.Sta Sremac kaze, Sotra tako snimi. pa cija je to rezija?

10:25 AM  

Post a Comment

<< Home