Tuesday, August 15, 2006

KONKURS I DRUGI ZLOČINI

Stefan Arsenijević i njegov producent ukazuju na neregularnosti na gradskom konkursu. O tome piše jučerašnji DANAS:

Art&Popcorn: Sporna odluka na gradskom konkursu za stimulaciju filmskog stvaralaštva

Povodom odluke komisije Sekretarijata za kulturu grada Beograda da na konkursu za stimulaciju filmskog stvaralaštva ne podrži debitantski celovečernji film Stefana Arsenijevića "Ljubav i drugi zločini", oglasila se producentska kuća Art&Popcorn, navodeći da je zbog "očiglednih nedostataka u radu komisije" uložila žalbu Sekretarijatu i gradonačelniku Beograda Nenadu Bogdanoviću. Glavna žalba, usmerena prevashodno na nekolicinu proceduralnih nedostataka tokom trajanja konkursa, odnosi se na menjanje sastava i broja članova komisije u više navrata, navodi se u saopštenju."Takođe, uslovima konkursa je predviđeno da će rezultati konkursa biti poznati najkasnije do 15. jula, a zvanični rezultati objavljeni su više od tri nedelje nakon propisanog roka", ističu u producentskoj kući Art&Popcorn. "Sledeća sporna okolnost je i činjenica da su o validnosti finansijskih konstrukcija selektovanih projekata odlučivali producenti revizori koji se nikada nisu bavili filmskom produkcijom. Ujedno izražavamo žaljenje zbog situacije u kojoj smo se našli ovom posve diskutabilnom odlukom da se drugu godinu zaredom na debitantskom konkursu ne podrži projekat i mladi reditelj koji svuda u svetu dobija priznanja. Sredstva sa gradskog konkursa omogućila bi nam da zatvorimo srpski deo finansijske konstrukcije filma i sačuvamo ovaj film kao srpsku produkciju, što smo uspevali u dosadašnjem toku priprema ovog filma. Još jednom ponavljamo da smo ovaj projekat do sada predstavljali na preko devedeset međunarodnih poslovnih sastanaka i uvek počinjali istom rečenicom: Ovo je priča o Novom Beogradu, delu Beograda sa posebnom atmosferom... Ironično, jedino grad Beograd nije smatrao da ovaj projekat zaslužuje podršku", navodi se u saopštenju."Ljubav i drugi zločini" je prvi celovečernji film mladog beogradskog reditelja Stefana Arsenijevića koji je za svoje kratke filmove dobio preko trideset nacionalnih i internacionalnih priznanja, uključujući dve Zlatne plakete Beograd, Zlatnog medveda u Berlinu, nagradu Evropske filmske akademije, kao i nominaciju za Oskara. "Ljubav i drugi zločini" ove zime izabran je u 40 projekata iz celog sveta koji su predstavljeni na najznačajnijem koprodukcionom marketu - CINEMARTU u Roterdamu, gde je zvanično bio među deset najtraženijih projekata i ušao među samo tri projekta koja su potom predstavljena na marketu u Berlinu. Atelje evropskog filma (ACE) uvrstio je "Ljubav i druge zločine" među 15 evropskih projekata koje ove godine pomaže savetima. Projekat je bio predstavljen po pozivu na prestižnom koprodukcionom forumu u okviru festivala Paris Cinema. "Ljubav i drugi zločini" dobio je i podršku dva fonda za razvoj projekata, Hubert Bals Fonda Roterdamskog festivala i Mreže kinematografija Jugoistočne Evrope. Na konkursu Ministarstva kulture i Filmskog centra Srbije, "Ljubav i drugi zločini" bio je prvoplasirani projekat.
K. R.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

al se nahvalise...

tek sada cenim komisiju beogradskog konkursa, jer stefan misli da se pretplatio da dobija nagrade na konkursima...
mislim da treba da ga bude sramota sto se ovako postavio, narocito kada je naveo gde su sve dobili... pa valjda jos neko zasluzuje da snima film osim njega u ovoj zemlji...

kakav isfolirani umisljeni lik...

a bio je cool lik

4:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

I've just been hanging out not getting anything done, but so it goes. It's not important. I haven't been up to much today.
- dobanevinosti.blogspot.com 4
07 car civic honda
buy used car
car undefined used
used car bergen
used car oakland
used car greensboro
used car raleigh
used car killeen
used car vallejo
used car tacoma

10:11 AM  

Post a Comment

<< Home