Friday, August 04, 2006

SIVA ZONA FILMSKOG NOVCA

Posle PRESSa i BLIC je pokrenuo pitanje kome je sve Ministarstvo davalo sredstva za filmove, evo njihovog današnjeg teksta.

Kako se troši novac iz Fonda za podršku domaćem filmu

Pare deljene i kome ne treba

Prema računici „Blica“, od 40 dugometražnih igranih filmova, koliko je Ministarstvo podržalo od 2004. godine do danas, svega polovina je ugledala svetlost dana. Nekoliko filmova je još uvek u fazi postprodukcije, a za nekoliko projekata kojima su odobrena sredstva moglo bi se reći da više i ne postoje (videti tabelu). Precizne podatke (šta je sa podržanim projektima, dokle su stigli i da li se uopšte rade) od Ministarstva nismo mogli da dobijemo, jer im je „potrebno, i zbog godišnjih odmora, prilično vremena“ za takvu vrstu sistematizacije.
Situacija u 2004. godini prilično je jasna. Sredstva (3,5 miliona evra) koja je Ministarstvo finansija odvojilo za podršku domaćem filmu deljena su putem konkursa. Podršku ( u proseku po 200.000 evra) dobilo je šest filmova od kojih su se do sada pojavili „Karaula“, „Zvezde ljubavi“ i „Šejtanov ratnik“. Status ostalih filmova, po rečima Svebora Midžića, zamenika direktora Filmskog centra Srbije, jeste sledeći:
- „Čarlston za Ognjenku“ Uroša Stojanovića je u postprodukciji i mislim da gađaju sledeći Kan. Film Mome Mrdakovića „Mamaroš“ tek sada je zatvorio finansijsku konstrukciju jer je dobio sredstva „Euroimaža“ i ulazi u fazu pretprodukcije. Siniša Dragin je počeo snimanje filma „Ako zrno preživi“ takođe po dobijanu sredstava „Euroimaža“. Za ove ljude znamo da snimaju i rade ozbiljno. Problem su projekti koji su dobili sredstva tokom ove i prošle godine i ništa nisu uradili. Mada, ne verujem da je iko uzeo pare kako bi ih proneverio - smatra Svebor Midžić, zamenik direktora Filmskog centra Srbije.
U želji da pokrene domaću kinematografiju, ministar Kojadinović je prošle godine doneo odluku da dodeli sredstva svakom projekatu koji pruži „jasne dokaze da je snimanje počelo“. Na taj način, tokom 2005. i 2006. godine Ministarstvo je podržalo 100 filmskih projekata (od čega tridesetak dugometražnih), za koje je izdvojeno više od 200 miliona dinara. Sa spiska podržanih dugometražnih filmova do sada su se u bioskopima pojavili: „Ivkova slava“, „Potera za srećkom“, „Sinovci“, „Aporija“, „Krojačeva tajna“, „Uslovna sloboda“, „Žurka“, „Pogled s Ajfelovog tornja“, „Mi nismo anđeli 2“, a zakazane su premijere filmova „Sedam i po“ i „Sutra ujutru“. Filmovi „Ljubavni sabor u Guči“ i „Optimista“ Gorana Paskaljevića su u završnoj fazi, kroz postprodukciju prolaze „Fantom“ Jovana Todorovića i „Klopka“ Srdana Golubovića, a „Zavet“ Emira Kusturice je u fazi snimanja. Tačne podatke o statusu preostalih 15 podržanih filmova Ministarstvo će imati tek po isteku rokova predviđenih za snimanje.
- Ukoliko iz objektivnih razloga dođe do pomeranja rokova, producentska kuća je obavezna da o tome izvesti Ministarstvo, kako bi se zaključio aneks ugovora sa novim rokovima - rekla nam je Ana Vučetić iz Sektora za filmsko stvaralaštvo Ministarstava kulture. Ona nije mogla da kaže koliko je projekata probilo rokove.
Ana Vučetić kaže i da će po isteku ugovora biti pokrenuti sudski postupci, ali koliko će producenata morati da državi vrati novac, za sada nije poznato.
Poučen prošlogodišnjim iskustvom Ministarstva, Filmski centar Srbije, koji od ove godine vodi konkurs za podršku, traži znatno veće garancije.
- Ugovor je vrlo oštar, ukoliko se plan snimanja ne poštuje ili dođe do prekida u snimanju dužeg od nedelju dana, ugovor se raskida i postoji obaveza povraćaja sredstava. Period od zakazanog dana početka snimanja može da se probije za svega 15 dana - tvrdi Svebor Midžić.

M. Graf

0 Comments:

Post a Comment

<< Home