Thursday, February 22, 2007

PAPA KINO

Red je da izrespektujemo i rad starijih kolega. Evo malog pregleda šta rade predstavnici "papa kina" iliti "tatinog bioskopa" da se poslužimo nazivom koji su mladi nemački autori iz šezdesetih i sedamdesetih dali prevaziđenom, tranzicionom, nemačkom filmu.
*Darko Bajić pokušava da nastavi snimanje filma NA LEPOM PLAVOM DUNAVU posle sagorevanja broda KRAJINA. U Beču je pronađen brod koji odgovara za nastavak snimanja i sada se čak razmišlja i o varijanti da se film snima na pravom krstarenju od Beča do Beograda, pošto je novopronađeni brod u plovnom stanju. Potencijalni re-start snimanja zakazan je za 20. mart.
*Goran Marković kreće u pripreme za ekranizaciju svoje pozorišne predstave TURNEJA koju će raditi u regionalnoj koprodukciji. U tom smislu, očekujte da se ovaj projekat pojavi u izveštajima o ishodu raznih konkursa.
*Kada je reč o stranom filmu koji nas se tiče, zanimljivo je da je Rian Johnson, reditelj prošlogodišnje Sundance atrakcije BRICK, bio u Beogradu povodom pripreme svog novog filma THE BLOOM BROTHERS i radio je kastinge za male uloge sa našim glumcima. Film će biti sniman u Crnoj Gori, Rumuniji i Češkoj, a glavne uloge igraju Rachael Weisz, Adrien Brody i Mark Ruffalo.
*FCS je završio Konkurs za finansiranje manjinskih koprodukcija. To su, dakle, strani filmovi za koje će naš FCS dati novac i Srbija će biti manjinski koproducent. Ovo je jako važan proces ne bi li se uspostavio reciprocitet sa stranim kinematografijama koje su često do sada koproducirale naše filmove. U Komisiji su bili Ivan Živković, Miroslav Momčilović i Srđa Anđelić, i u njihovoj selekciji su praktično sve poprilični regionalni favoriti sa podrškom naših najjačih lokalnih kuća, a pobednici su:
1. Žena bez tjela, Vinko Brešan,producent: Vans;
2. Pank nije mrtav, Vladimir Blaževski,producent: Vita graf;
3. Slovenka, Damjan Kozole,producent: Baš Čelik;
4. Naređujem, Vinko Moderndorfer,producent: Delirium;
5. Balkan is not dead, AleksandarPopovski, producent: TestamentFilms;
6. Teško je biti fin, Srđan Vuletić,producent: Yodie Craftsman.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

A znali se sta rade Srdjan Karanovic i Lordan Zafranovic? I znate li nesto vise o filmu "Turneja?" Blagodarim.

7:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

Karanovic ima projekat BESA koji producira firma Srdana Golubovica i koliko znam dobro im ide.

4:35 AM  

Post a Comment

<< Home