Wednesday, June 13, 2007

NAZI FEST GUIDE


Pošto se program Nacionalnog Festivala oblikuje iz dana u dan, evo za sada naših preliminarnih pikova šta ne treba propustiti.

Kad je reč o retrospektivi Jovana Jovanovića, svakako je ne treba propusti. Ona jeste poprilična repriza za sve nas pošto je prošle godine bila velika reanimacija Jocinih filmova, pa ipak verovatno ih mnogi nisu videli. Ukoliko neki od naslova sa ove retrospektive morate da žrtvujete, neka to bude MLAD I ZDRAV KAO RUŽA koji se često prikazuje a dostupan je i na kućnim formatima, ostale nemojte.

Kad je reč o programu muzičkih filmova, sada ga odjednom više nema na sajtu, tako da su možda i organizatori shvatili da je taj program bio pogrešan potez.

S druge strane, na sajtu je naveden neki program nazvan Istorija srpskog filma koji bi mogao biti znatno zanimljiviji i želimo da verujemo da su organizatori festivala pročitali i uvažili naše primedbe.

Na Eurimages programu, pre svega bi naglasili film TAXIDERMIA.

Kad je reč o Nacionalnoj Klasi, tu će biti zaista dosta premijera. Smatramo da ih sve treba pogledati. Kad je o igranoj produkciji reč, ona ove godine dobija ozbiljnu konkurenciju, što se odavno desilo na svim velikim festivalima. Među filmovima koje možemo da preporučimo ističe se KAKO POSTATI HEROJ Mladena Matičevića celovečernji dokumentarac i celovečernji animirani film FILM NOIR, koji je trebalo da bude na FESTu pa od toga nije bilo ništa. Dakle, igranoj produkciji će ozbiljno konkurisati dokumentarni i animirani film.

Naročitu pažnju treba da obratite na program Bioskop Dvorište, u kome će se predstaviti novosadski kinoamateri, filmske škole, srpska animirana i dokumentarna produkcija. Na ovom programu će recimo biti prikazan i izvanredni film Vladimira Mančića I POSLE MENE JA. Tu treba odgledati sve, sa velikom pažnjom.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home