Friday, September 07, 2007

mala deca mala briga


Na predstojećem Kids Festu, u klinču će se naći dva srpska dečja filma. Posle decenija bez dečjih filmova, ove godine imamo čak dva filma koje autori predstavljaju kao dečje, to su AGI I EMA Milutina Petrovića i PRINC OD PAPIRA Marka Kostića. Ono što je posebno zanimljivo jeste da se u ta dva dečja filma posle dugog zatišja, pojavljuju neki isti glumci, a da je PRINC OD PAPIRA u svom sinopsisu napominjao da je najbolji drug male devojčice Julije, Agi, protagonista Milutinovog filma.


Dakle, pored toga što ova dva filma imaju istu ciljnu grupu, i dešavaju se u istom univerzumu, što ove istovremene premijere čini još neobičnijim.


U svakom slučaju, ova dva naslova su neobični i zanimljiv9i dodaci za ovu po svemu atipuičnu filmsku jesen.


Evo detaljne vesti o KIDS FESTU sa SEE Culta:


BEOGRAD, 4. septembra (SEEcult.org) - Decji filmski festival (Kids film fest), namenjen djacima osnovnih skola, bice odrzan u oktobru u Beogradu i Novom Sadu i revijalno u Subotici, a predstavice vise od 20 filmova iz celog sveta, uz edukativne i zabavne radionice.

Treci Kids fest bice odrzan u Beogradu od 22. do 28. oktobra u Domu sindikata, a otvorice ga domaci film “Agi i Ema” Milutina Petrovica. Premijerni program obuhvata filmove “Duboko u sumi“Zorana Radonjica iz Republike Srpske, “Princ od papira” Marka Kostica, indijski “Mali slikar iz Radzahstana”, kao i nastavke avantura “Divlji decaci 3”, “Otkacene klinke i ljubav”, “Rendzeri u Indiji”… Bice prikazan i film “Arkticka prica” o zivotu kitova i morzeva u produkciji Nacionalne geografije, koji je sniman sedam godina.

Decu tradicionalno vec ocekuje veliki broj radionica. Paviljoni stranih zemalja, veliki broj organizacija i umetnika vodice ih kroz igru i mastu u nova zanimanja, kulture, umetnosti, kreativne zanate...

Bice odrzane i filmske radionice u kojima ce ucestvovati poznati domaci umetnici iz sveta filma koji ce raditi sa decom koja zele da se upoznaju sa filmskim stvaralastvom. Sve radionice su besplatne i otvorene za decu koja zele da ucestvuju.

Reprizni filmski program obuhvatice decja ostvarenja prikazana tokom protekle godine, medju kojima su “Srek 3”, “Ples malog pingvina”...Velika nagradna igra i ove godine obradovace decu mastovitim i vrednim poklonima, kompjuterima, foto aparatima, biciklima...

Podrsku festivalu, koji organizuje MegaCom Films (MCF), pruzaju Ministarstvo kulture i Ministarstvo obrazovanja Srbije, Grad Beograd, kao i Savez ucitelja Srbije i Savez ucitelja Beograda.

Sajt Kids festa je http://www.kids-fest.com/

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Pošto je krenuo revival dečjeg filma, anticipiram da će se ubrzo stvoriti tržište za dečje smash hitove ovog tipa, pa samim tim da će biti potrebni i sequeli, evo jednog predloga...

AGI I EMA 2: UBRZANJE

Tetka kuje zaveru sa Agijem: ako on ubije svoje roditelje, ona će mu dozvoliti da joj pipa grudi. Ali kada Agi počini to što mu je tetka tražila, ispostavlja se da je ona plod njegove mašte, i Agi završava u Domu za maloletne delinkvente. Tamo ga jedan stariji romski dečak uzima za ljubavnika. Posle puštanja iz doma, neškolovan i seksualno zlostavljan, svestan da svi žele samo njegovo malo telo, Agi postaje žigoolo i tako se ponovo sreće sa Emom.

6:54 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ili jedan od mogucih nastavaka:

Agi (vec ostareo) odlazi u bioskop da gleda film ANDJELI 47, u kome je glavna fora reklama za deterdzent za posudje (naracija, jos od Andjela 2, totalno nebitna). Tu zaspi (nema razloga da ostane budan), dok debeljuskasti scenarista (u Hickokovskom stilu) kuka nad teskom situacijom u svetsko-domacoj kinematografiji (drzeci u rukama reklamu za ondasnjeg mobilnog operatera). Agi se budi, izlazi iz bioskopa, i odlazi u noc. Debeljuca k(a)oscenarista po novinama pljucka po svemu sto u sebi sadrzi slovo F (film). Agi citucka Debeljkove nebuloze, smeje se, a onda resava ukrstene reci. A debeljko? Uh, kad bi bar imao tetku, makar za pipuckanje.....

6:40 PM  

Post a Comment

<< Home