Thursday, January 17, 2008

NOVI KADROVI
Postovani prijatelji i kolege,

Sa zadovoljstvom vas obavestamo da je poceo sa radom website projekta NOVI KADROVI. Mozete ga videti na adresi www.novikadrovi.netRec je o internet stranicama koje prate nastanak knjige pod radnim naslovom "Autsajderi srpskog filma": petnaestak mladih filmskih kriticara, uz podrsku par starijih kolega, ucestvovace u zborniku eseja na temu zaboravljenih, nedovoljno analiziranih i afirmisanih, skrajnutih autora i tema u srpskom i jugoslovenskom filmu.

Ambicija ove knjige je da kriticki ispita i prevrednuje najzanimljivije, zaboravljene, marginalizovane ili ekscentricne srpske filmove i fenomene, kao sto su srpski krimi film, film osvete, queer i kemp u srpskom filmu, hendikepirani ljudi, zivot na margini, gubitnici u Novim dokumentarcima, drzavna bezbednost i motiv Kosova u srpskom filmu...

U isto vreme, knjiga bi ponudila re-interpretaciju i drugacije vrednovanje mnogih "zaboravljenih" autora srpskog filma, kao i drugaciji pogled na trendove, usmerenja, poetiku i nacin poslovanja u istoriji srpske kinematografije, isticuci one umetnicke pojave, poetike, trendove i poslovne odluke koje mladi kriticari smatraju kako pozitivnim i relevantnim danas, tako i mogucnostima za buducu nadgradnju.Pored informacija o nastanku knjige, website ce objavljivati vesti o srpskom filmu, kao i kritike i eseje nasih saradnika.Pozivamo vas i da se prijavite na forum i diskutujete o filmu sa nasim saradnicima i drugim ucesnicima.

Projekat su podrzali Jugoslovenska kinoteka, Svajcarski program za kulturu Pro Helvetia Beograd i fondacija OSI Njujork.


Obavezno se registrujte na Forumu sajta Novi Kadrovi, pošto će se na njemu uskoro okupljati krem srpske filmske misli pa da lepo diskutujemo o raznim zanimljivostima!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home