Tuesday, January 15, 2008

PRTI POPBOKS


Za razliku od Popboksa kod nas možete slobodno i da ostavljate komentare na tekst, tako da nadamo da će se razviti i polemika o ovom esencijalnom albumu.

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Recenzija je dobra ali ne i odlična. Ima dosta bitnih stvari koje su iznešene ali i onih koje nisu. Prosto, pojava ovako jakog albuma stvara jednu od retkih šansi da se poentiraju bitne stvari i to znatno strasnije nego u ovoj recenziji.
U svakom slučaju najveća omaška je u "interpretaciji" ideologije Prtija u ovom iskazu: "Hedonizam doveden do logičnih ekstrema može čoveku da se zgadi, ali bilo bi pogrešno Prti Bee Gee svoditi samo na očajničko fantaziranje o lakom novcu, lakim ženama i teškim drogama." Učitavanjem "koncepta", t.j. bilo kakve "duhovnosti" Prti izrazu, uništava se njegova subverzivnost koja je upravo u čistoj telesnosti njihovog zvučnog i (pomalo paradoksalno) značenjskog izraza. U vezi s tim je trebalo emfatičnije govoriti o nesavremenosti njihovih beatova koji čuvaju čist groove, fizikalnost, znojavost, seksualnost i emocionalnu nesugestivnost funka. Beatovi koji potenciraju "ostajanje u istom"/ukidanje muzičkog vremena odnosno potpunu statiku. Jeste, napisano je da beatovi odgovaraju "novopronađenom kul vajbu (zapadna obala, druga polovina 80-ih)" ali to je šturo i više mistifikuje nego što ispostavlja Prti izraz u punoj snazi. Sami beatovi koji su toliko hardcore i predstavljaju u pravom smislu identitet rap muzike i označavaju je kao poslednju tačku razvoja groovea u "crnoj" muzici na liniji jazz-funk-rap, čine i osnovu za prepoznavanje autentičnosti Prti rima i njihovog (anti-)stila u globalnom kontekstu.

Mogu još da pišem ali se nadam da ću napisati recenziju na nekom drugom siteu pa će sve biti lepo poslagano u tekstu... ;)

U svakom slučaju, dobro je što se konačno piše ozbiljno o Prti Bee Gee a, znajući politiku Popboksa, drago mi je što su uspeli da dobiju i tu sedmicu iako je album i za višu ocenu.

6:33 AM  
Anonymous Anonymous said...

http://radivizija.com/forum/viewtopic.php?t=5283&postdays=0&postorder=asc&start=0

Ovo je link za temu
"Imena iz javnog zivota koje su PRTI dropovali do sada" na domaćem rap forumu Radivizija. :) Može biti interesantno jer ko se nije pojavio u Prti rimama kao da nije ni postojao... :D

6:37 AM  
Anonymous Anonymous said...

Da ne ostanem nedorečen u onom prvom komentaru - mislim da Prti izraz treba svesti na priču o novcu, lakim ženama i drogama ali to nikako ne treba shvatati kao "očajničko fantaziranje", čak ni kao stav, već prosto kao jedno događanje u fizičkom svetu. Njihove rime bačene preko fizikalnih beatova predstavljaju samo rascepkane asocijacije bačene freestylerski uz muziku sa kasetofona dok se prekraćuje vreme između završavanja 2 šeme - bilo gudre i vuna. A to vreme koje se prekraćuje faktički ni ne prolazi - stalno se stoji u istom. Prosto, njihove rime su samo trzaji govornog aparata koji se zabavlja i održava aktivnim da bi pomoću njega mogla da se razmeni koja reč/psovka/prozivka/uputstvo lerdiju ili kurvi.

7:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

Prilično se slažem sa svim što si napisao Peđa, ali pošto je prostor na Popboksu vrlo ograničen (i ovako sam opasno prebacio limite) i pošto se radi o sajtu koji se hip-hopom bavi mnogo manje nego drugim formama muzike, procenio sam da je ispravniji ugao posmatranja onaj opštiji, koji sam primenio u prikazu. Priča o bitovima je suviše 'stručna' za prosečnog Popboks surfera, cenim. Ali zašto ove komentare ne ostaviš tamo? Mislim da bi bili vredni.

11:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hahaha, Meho care - pokušao sam ali nije uspelo! :) Opušteno, navikao sam na taj tretman od strane Pboksa - obično kada nemaju argumenata pribegnu sili, ali ništa za to. ;)

Pokušaću ja da smestim sve ovo u jedan tekst od 3000 karaktera pa da postavim na neki drugi sajt (po mogućstvu što posećeniji) - biće to bolje i za Prtije! Bolje 2 afirmativne recenzije nego jedna! :)

Što se tvoje recenzije tiče, kao što rekoh, definitivno stoji i dobra je ali ja želim da iskoristim priliku pošto ko zna kada će se pojaviti novi Prti i kakav će biti (mada, posle ovog albuma ne verujem da mogu da skrenu sa linije). Pozzz!

5:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

Stavljanje komentara na Popboksu je kao igranje lutrije u kojoj nije odštampana dobitna srećka. Ceo sistem komentara je postavljen kako bi se povećao broj klikova i sajt učinio rentabilnijim, a ne da bi se zaista komentarisali tekstovi, pošto broj klikova nosi sa sobom mogućnost da se poveća broj reklama. Međutim, onda su se dosetili ingeniozne stvari. Šta ukoliko zapravo toj komentar večito ostane na proveri, ne samo da ćeš više kliktati u nadi da će se pojaviti, nego ćeš dolaziti na repete. Popboks se pretvorio u karikaturu onoga što je trebalo da bude, i to je šteta, ali Web je dovoljno veliki za sve nas.

1:51 AM  
Anonymous Anonymous said...

^Iako znam ponešto o tim PPC, CPC sranjima i generalno stvarima vezanim za clickove :), nisam uopšte povezao to sa praksom Popboksa. Hah, možda sam naivan? :)

U svakom slučaju, bitno je da ima mesta na kojima može slobodno da se piše i bez tih svinjarija! Mir.

4:01 AM  
Anonymous Anonymous said...

djape,

uvek mozes da racunas na nas skromni blog Doba Nevinosti kad je rec o hostovanju slobodne misli!

5:51 AM  

Post a Comment

<< Home