Saturday, June 21, 2008

SREĆNI DOBITNICI

Uspeli smo da nezvanično saznamo ko je dobio nagrade u "Nacionalnoj Klasi" u Novom Sadu.

Od nagrada kojima se možemo obradovati tu su nagrade za režiju (Dejan Zečević, ČETVRTI ČOVEK), glavnog glumca (Nikola Kojo, ČETVRTI ČOVEK) i montažu (Marko Glušac, ČETVRTI ČOVEK), odnosno za fotografiju (Miloš Kodemo, MILOŠ BRANKOVIĆ). ČETVRTI ČOVEK i MILOŠ BRANKOVIĆ su filmovi koji su pokušali da unesu nešto novo i zdravo u našu kinematografiju, i dobro je da je taj trud konstatovan i kroz neke nagrade.
Od nagrada koje nikada nećemo moći da razumemo i prihvatimo, tu su nagrade za glavnu glumicu (Ana Franič, NA LEPOM PLAVOM DUNAVU), scenario (Nebojša Romčević, NA LEPOM PLAVOM DUNAVU) i muziku (razni, NA LEPOM PLAVOM DUNAVU). Čini se kao da su ova dva seta nagrada davali različiti žiriji, sa različtim pogledom na film, i to ne kao umetnost, već kao zanat.
Prema nagradi za Najbolji film koju je osvojio LJUBAV I DRUGI ZLOČINI nemamo stav pošto nismo imali prilike da ga vidimo, ali je dosta čudno kako film koji nije dobio nijednu drugu važnu nagradu može biti najbolji?
Ishod ovogodišnjih nagrada pokazuje da su producenti ČARLSTONA ZA OGNJENKU bili u pravu što nisu dali da im film bude u konkurenciji, i da potencijalno bude ponižavan na ovaj način. Na srpskim festivalima očigledno jedino ima smisla bojkot iskazan unapred, a dešavanja koja ih prate poslednjih godina samo podstiću na dalje ignorisanje i uspostavljanje alternativnih nagrada kao što su Face 2 Frame nagrade koje je delila Facebook grupa Novi Kadrovi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home