Sunday, November 02, 2008

NOVIH KADROVA UVEOCI

Dimitrije ima novi public service announcement:
Uprkos izvornoj radosti povodom izlaska NOVIH KADROVA, nažalost taj projekat se ubrzo pretvorio u vlastitu suprotnost. Umesto da je izašla knjiga koja će biti dostupna, poslužiti kao manifest nove generacije kritičara i omasoviti jedan nov pogled na istoriju srpskog filma, Clio je ove tekstove sabrao u formi izdanja koje košta 1800 dinara. Po ovakvoj ceni, ova knjiga je nedostupna onima koji su njena primarna ciljna grupa. Čak i ako se uzmu u obzir eventualni popusti kod samog izdavača ili na promocijama, sama suština izdavanja knjige nije u tome da se ona prodaje na jednom mestu već upravo u raznim knjižarama gde razni ljudi mogu da je vide, požele i priušte.
Kako je ceo smisao NOVIH KADROVA kao dostupne knjige proisticao i iz samog proizvodnog koncepta po kome su autori dali svoje tekstove besplatno, a Pro Helvetia finansirala štampu, cena od 1800 dinara je potpuno deplasirana i direktno je u suprotnosti sa svim onim očekivanjima koje su autori imali kada su investirali svoj rad u ovu knjigu.
Beskrupuloznost izdavačke kuće Clio međutim nije ispraćena kompetencijom u administrativnom smislu. Izigrani autori nisu potpisali ugovore za svoje tekstove, i Clio je tehnički objavio jednu piratsku knjigu i uzeo da komercijalno eksploatiše nešto na šta nema pravo. I tu se otvara mogućnost da ovakva svinjarija ne prođe nekažnjeno. Ja ću tu mogućnost da iskoristim, a što se ostalih saradnika tiče, sami treba da odluče da li će učiniti nešto slično.
U tom cilju, a kako bi zaštitio svoje lično dostojanstvo, planiram da prvo ponudim Cliu vansudsku nagodbu za tekst koji su mi ukrali, a ako se ne nagodimo vansudski planiram da ih tužim zbog krađe mog teksta pa nek onda sud proceni koliko sam oštećen i neka propiše kaznu za Clio. Pošto u celoj priči oko ove konkretne knjige nisam bio zbog novca, planiram da im za vansudsku nagodbu tražim određenu količinu primeraka knjige koje ću zatim poklanjati.
Ako se dođe do suda, novac koji budem dobio za tekst potrošiću na kupovinu primeraka knjige koje ću zatim poklanjati onima za koje mislim da treba da je pročitaju. U ovom konkretnom slučaju, pravda će biti brzo zadovoljena pošto posedujem i dokaz da je štampana knjiga sa mojim tekstom, i imam svedoke koji su je kupili sa sve mojim tekstom u njoj. Dakle, dokazi su tu, a Zakon je i dalje vrlo jasan kada je krađa intelektualne svojine u pitanju.
Obaveštavaćemo vas na ovom mestu o daljim akcijama vezanim za ovaj slučaj.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Poštovani autori, oprostite mi, ali ja ne bih dao 1800din za ovu knjigu, pa ni da je sve u kožnom povezu i zlatotisku.

Ovo je očigledan pokušaj da se stavovi novih stvaralaca sklone od očiju javnosti - knjigu niko neće kupiti, a niko drugi ne sme da je štampa.

Dimitrije, razvali ih. Ne daj tekst.
Stvarno su stoka.

1:27 PM  

Post a Comment

<< Home