Wednesday, November 26, 2008

VILKO FILAČ R.IP. (1950-2008)


Posle Tomislava Pintera, napustio nas je i drugi najveći direktor fotografije u istoriji jugoslovenskog filma, Vilko Filač. Rođen je 1950. godine u Ptuju, završio je fotografiju na FAMU u Pragu, a postao je poznat kao DP Emira Kusturice na njegovim najpoznatijim i najsupelijim filmovima od DOLI BEL pa zaključno sa UNDERGROUNDom. Jedan od poslednjih Filačevih angažmana vezanih za našu kinematografiju, u širem smislu bilo je snimanje (A)TORZIJE Stefana Arsenijevića. Saradnja sa Kusturicom mu je otvrila vrata internacionalne karijere i on je potom snimao i rediteljski debi Johnny Deppa THE BRAVE, a zatim i rediteljski debi scenariste ARIZONA DREAMa, Davida Atkinsa, NOVOCAINE. Pored Amerike, snimao je ambiciozne produkcije i u Francuskoj.
Pored filma, bio je aktivan i na televiziji, ne samo kao snimatelj reklama nekih od najčuvenijih reditelja među kojima je pored Kusturice i Polanski, već i ambiciozne televizijske umetničke radove poput Miljkovićevog ŠUMANOVIĆA.
I pored preranog odlaska, Filač će ostati upamćen kao jedan od najznačanijih direktora fotografije stasalih u bivšoj državi i kao jedan od ljudi koji su doprineli nekadašnjoj slavi jugoslovenskog filma.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

veliki je bio snimatelj
by milos dj

4:23 AM  

Post a Comment

<< Home