Wednesday, April 22, 2009

JACK CARDIFF R.I.P. (1914-2009)


Danas nas je zatekla tužna vest da je preminuo Jack Cardiff, jedan od najvažnijih direktora fotografije u istoriji filma, i jedan od vrlo dragocenih i potcenjenih reditelja. Njegova radna biografija proteže se na preko sedamdeset godina a među čuvene filmove koje je snimao spadaju BLACK NARCISSUS, THE RED SHOES, THE AFRICAN QUEEN, THE BAREFOOT CONTESSA, RAMBO II a između ostalih radio je sa klasicima kao što su Powell, Hitchcock, Ford, Hathaway i Huston.


Kao reditelj potpisao je jedan od najvećih guys on a mission flickova svih vremena THE MERCENARIES (na TCMu ga često emituju pod naslovom DARK OF THE SUN) koji Martin Scorsese i Quentin Tarantino redovno stavljaju na svoje liste omiljenih filmova. Pored njega, potpisao je i jedan od groovy 60s naslova THE GIRL ON A MOTORCYCLE sa Alain Delonom i Marianne Faithfull, jednu od boljih parodija na Bonda THE LIQUIDATOR a u korežiji sa legendarnim John Fordom snimio je film YOUNG CASSIDY.


Bio je jedan od najredovnijih stranaca u raju, u Jugoslaviji je snimao čuveni film THE LONG SHIPS koji se redovno pominje kao jedna od najvećih koprodukcija u istoriji, i kao jedan od setova koji su zauvek zapamćeni kod naših filmskih radnika, a zatim i vestern SCALAWAG, film poznat po tome što je na njemu potpisan i Zoran Čalić kao reditelj u jednom trenutku.
Jack Cardiff je ostavio bogat i značajan opus, iako njegovo ime nije onoliko poznato koliko ovakva biografija zaslužuje.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home