Friday, September 02, 2011

KLIP vs NOVOSTIJučerašnje Novosti donele su vest o KLIPU - debitantskom filmu Maje Miloš, koji će imati vrlo značajnu ulogu u našim životima iduće godine.


Prvi igrani film Maje Miloš
K. JOKOVIĆ 01. septembar 2011. 20:58 Komentara: 1
Mlada rediteljka privodi kraju film ”Klip” - priču o odrastanju (i svim problemima koje ono nosi), viđenu kroz oči četrnaestogodišnje “Lolite”
POSLE 11 kratkih igranih i dokumentarnih filmova, festivala u Srbiji, Makedoniji, Nemačkoj, Holandiji, Finskoj, rediteljka Maja Miloš (28) završava svoj prvi dugometražni igrani film - “Klip”. Ukratko, to je priča o odrastanju (i svim problemima koje ono nosi), viđena kroz oči četrnaestogodišnje “Lolite”.
- Prevashodno sam želela da se bavim problemima mladih u Srbiji - priča rediteljka, koja potpisuje i scenario. - Film je prikazan kroz prizmu prilično jednostavne ljubavne priče, “zahvata” i porodične odnose i one u školi, i energiju koju današnji klinci iskazuju na potpuno neobičan način, pomeranjem sa socijalno prihvatljive forme.
Većina glumaca su naturščici, pa ni glavni glumci, objašnjava Miloševa, nisu glumačke zvezde.
- Kastinzi su trajali oko dve godine i na kraju smo odabrali sjajnu ekipu dece, koji su na početku snimanja imali po 14 godina. Želela sam da oni donesu autentičnu nespretnost i trapavost, a oni to ne mogu da sakriju. Želela sam da u mom filmu mladi glume mlade. Glavna glumica je Isidora Simonović, a glumac reper sa duhovitim imenom Marlon Brutal, Vukašin Jasnić. Majku glumi Sanja Miketišin, a oca Jovo Maksić. Snimano je uglavnom u predgrađu Beograda, jer je to milje u kojem se naši junaci kreću.
Oni izgledaju drugačije, sve im deluje besmisleno, izlaze i “vise” na ulici, drogiraju se i u zatvorenom su krugu u kojem misle da su slobodni.
- Toj deci ništa nije tabu, osim emocije. Lakše će da se skinu ili odu u krevet sa nekim, nego da se pomaze, kažu nešto lepo ili da se poljube. Komunikacija im se svodi na SMS poruke, ali oni nisu osvešćeni da znaju da postoji i nešto iznad. Kamera je snimala sve te gotovo autentične situacije, bez ikakve ironije. U surovoj atmosferi u kojoj oni odrastaju nežnost se javlja na najneočekivanijim mestima - kaže Maja Miloš.
“Klip” je trenutno u montaži, koju, u produkciji “Baš čelika”, radi Stevan Filipović (“Šišanje”). Na premijeru ćemo još malo sačekati, jer, kaže rediteljka, kad su čitave pripreme trajale dugo, red je da se na kraju “ne brza”.