Monday, August 20, 2012

TONY SCOTT (1944-2012)Holivudski film je oduvek bio izvor pripovedačkih konvencija. Ono što smatramo standardima kad je reč o narativnom filmu formirano je u holivudskom glavnom toku. Tony Scott je jedan od reditelja koji su postigli ogromnu gledanost i uspeh snimajući filmove koji su kršili te konvencije, dovodili akademsku zajednicu i kritiku do nervnog sloma, konačno uspostavljajući novi set konvencija. 
Tony Scott je došao u Holivud iz Velike Britanije sa iskustvom slikara i reditelja reklama i sreo je inovativnog, energičnog producenta Dona Simpsona koji je želeo da uvede repertoarski film u novu eru. Zajedno sa Simpsonom u dekadentnoj eri osamdesetih, Scott je definisao ono po čemu je ovaj producent postao poznat a to je high concept film. Paradoksalno, sam Scott se vrlo brzo odmakao od high concept filma i počeo da se bavi drugim stvarima. Međutim, njegov holivudski debi TOP GUN postao je hit i više ništa nije bilo isto – spojevi zvezda, premisa, atraktivne egzekucije i rediteljskog postupka koji siluje umesto da zavodi publiku postao je recept kojim se, uz određene korekcije, Holivud vodi sve do danas. 
Razlika je u tome što je TOP GUN za razliku od mnogih sledbenika ove high concept estetike zapravo bio i jako dobar film iz koga i pored sve mehanike, eksplozija, vizuelnih i zvučnih udara, najpre pamtimo likove i evociramo emocije. 
Za razliku od svog starijeg i akademski etabliranijeg brata Ridleya koji je barem tri puta padao na samo dno filmske industrije, i uspevao da se vrati, Tony je uspeo da ostane relevantan reditelj preko četvrt veka a da ne žrtvuje svoju autonomiju i potrebu za eksperimentom. 
Upravo su neki od eksperimenata i rizičnijih projekata dovodili do najvećih rezultata. Otud Tony Scott spada među reditelje koji su formirali mnoge stvari u Holivudu kakvim ga danas poznajemo. TOP GUN je bio samo početak – Tony je oblikovao mnoge glumce i pružio im uloge koje su ih definisale, a slično se može reći i za pojedine scenariste i direktore fotografije. 
Spisak zvezda sa kojima je Tony Scott radio je impresivan. Ne samo da je režirao film TOP GUN sa kojim je Tom Cruise postao ikona osamdesetih i na određeni način ga formirao kao zvezdu, već je snimio i neke od kanonskih radova u opusu već formiranih starova – od BEVERLY HILLS COP 2 u kome se Eddie Murphy učvrstio kao jedna od najisplativijih zvezda, preko THE LAST BOY SCOUT u kome je Bruce Willis definitivno izbrusio mračnu, ciničnu – noir – stranu svoje star persone, do ENEMY OF THE STATE koji je lansirao Will Smitha u nedvosmislenu komercijalnu stratosferu. 
Kevin Costner, Robert Redford i Brad Pitt su kod Scotta ostvarili elegantne i uspešne uloge koje su unutar njihovih opusa imale nešto manji značaj nego saradnje sa gorenavedenim glumcima. Ipak, u vreme kada reanimacija starih naslova i rola dobija na značaju moramo da se setimo odlične parafraze Coppolinog CONVERSATIONa koju je Gene Hackman ostvario u Scottovom ENEMY OF THE STATE. Navodno je Tony bio jedini reditelj koji je eventualno mogao da nagovori Hackmana da se vrati iz penzije. 
U poslednjoj fazi rada, Scott je počeo da redovno sarađuje sa Denzelom Washingtonom sa kojim je snimio ukupno pet filmova, od toga tri za redom. Time se Scott uklopio u svojevrsni holivudski trend da veterani sarađuju sa jednim glumcem u čemu su prednjačili Martin Scorsese i Leonardo DiCaprio. Rad sa Tonyjem je u velikoj meri definisao i aktuelnu fazu Washingtonove karijere tako da se i njegov najveći hit u poslednje vreme – SAFE HOUSE Daniela Espinose može posmatrati kao Scottov film na kome on sticajem okolnosti nije potpisan. 
Pored glumaca na čije je karijere ostvario formativni uticaj, Tony Scott je imao značajnu ulogu i kao mentor velikih scenarista. Prvo je u THE LAST BOY SCOUT ne samo učinio Shane Blacka jednim od najplaćenijih pisaca već mu je pružio i jednu od najboljih realizacija u karijeri. Zatim, tada još poluafirmisani Quentin Tarantino dobija priliku da mu Scott snimi TRUE ROMANCE. Posle raznih sukoba oko tona filma i kraja, Tarantino je priznao da je Tony Scott bio u pravu i da je konzistentno sproveo svoju viziju. Kasnije je Tarantino pomogao u radu na scenariju za CRIMSON TIDE. Konačno, sa filmom DOMINO Scott pruža priliku i nestašnom Richard Kellyju i tada nastaje jedan od neobičnijih i najavangardnijih radova u njegovom opusu. 
Pored afirmacije svežih i upečatljivijh scenarista, Scott je u poznoj fazi radio sa iskusnim Brian Helgelandom koji je uspostavio visoki standard holivudskog mejnstrima. Ako izuzmemo slučaj DOMINO, upravo je solidnost i jednostavnost Helgelandovih predložaka inspirisala Scotta da rediteljski nadgrađuje scenarije i u toj saradnji nastaje MAN ON FIRE kao naslov koji je osvežio njegovu karijeru i najavio uzbudljive naslove u poznoj fazi. 
Akademski krugovi nikada nisu prihvatili rediteljska rešenja Tonyja Scotta kao konvencionalno priznatu vrednost. Međutim, vremenom je Scott postao činjenica sa kojom se moralo računati i njegovo ime je poslužilo kao definicija i objašnjenje čitave škole pristupa filmu. 
Reditelji koji su poprimili Scottov uticaj su bezbrojni. Stoga ću ovde izdvojiti samo Edgara Wrighta pošto je on uložio i veliku energiju da reafirmiše neke od filmova iz Scottovog opusa – pre svih DOMINO i THE LAST BOY SCOUT kao naslove vredne pažnje za koje stručna javnost nije imala dovoljno strpljenja. 
Srpska recepcija Tonyjevog rada je mnogo povoljnija i otvorenija od američke i našoj publici je verovatno čak i zbunjujuće da neki od njegovih najznačajnijih i najpopularnijih filmova nisu uopšte poštovani tamo gde su nastali. Ipak, ta situacija se vremenom menjala, naročito sa pojavom nove generacije američkih kritičara koji su odrastali uz njegove filmove. 
Veliki broj svojih filmova snimio je u produkciji Dona Simpsona i Jerry Bruckheimera dok su bili partneri, a posle je nastavio saradnju sa Jerryjem kada je ostao sam. Ipak, Scott je pre svega bio Simpsonov čovek jer je ovaj bio kreativna snaga u tom producentskom partnerstvu. 

Sada Simpsona i Scotta više nema, jedna era je završena. High Concept je zaveštan naslednicima. 
Tony Scott je određenim rediteljskim postupcima budio ono najbolje u filmu. Svi drugi su radeći isto to budili ono najgore. 
Neka mu je laka zemlja.

12 Comments:

Blogger John said...

gucci shoes
louis vuitton uk
mont blanc
michael kors outlet
louis vuitton handbags
ray ban sunglasses
abercrombie and fitch
christian louboutin outlet
christian louboutin shoes
michael kors handbags
tory burch outlet
oakley sunglasses
michael kors handbags
jordan 3 retro
oakley sunglasses
kids lebron james shoes
timberland pro
jordan 11 snakeskin
ray ban sungalss
oakley vault
ray ban glasses
louis vuitton
burberry outlet
fitflops outlet
michael kors outlet
coach factory online
coach outlet
2015711yuanyuan

8:43 AM  
Blogger Unknown said...


15.07.18fangyanting
cheap jordan shoes
ray ban glasses
gucci handbags
oakley outlet
burberry handbags
burberry scarf
coach outlet store online
cheap snabacks
oakley sunglasses sale
mont blanc
oakley sunglasses outlet
true religion sale
gucci uk
pandora jewelry sale
michael kors watches
michael kors
michael kors handbags
cheap oakleys
nike blazer high
kate spade bags
fitflops sale
louboutin
tn pas cher
cheap air max
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags
ed hardy uk clothing
true religion jeans
michael kors handbags
air max uk
ralph lauren polo shirts
burberry sale
toms shoes for women
abercrombie and fitch
gucci belt


10:43 PM  
Anonymous Obat Radang Paru-Paru Basah/Pneumonia said...

This article is interesting and useful. Thank you for sharing. And let me share an article about health that God willing will be very useful. Thank you :)

Obat Alami Menurunkan tekanan Darah

Tinggi

Obat Penyakit kulit Eksim
Obat Benjolan Di Ketiak
Pengobatan Alami Tuntaskan Keputihan
Pengobatan Alternatif Patah Tulang/Fraktur
Obat Gusi Bengkak Bernanah Tradisional

7:45 PM  
Blogger OGEN Infosystem (P) Limited said...

Awesome blog, Get the best Pay Per Click Services by Ogen Infosystem in Delhi, India.
PPC Company in Delhi

10:37 PM  
Blogger Poojarao said...

Rice Bags Manufacturers
Pouch Manufacturers
wall putty bag manufacturers
Lyrics with music

12:45 AM  
Blogger Poojarao said...

we have provide the best ppc service.
ppc company in gurgaon
website designing company in Gurgaon
PPC company in Noida
seo company in gurgaon
PPC company in Mumbai

12:46 AM  
Blogger Poojarao said...

we have provide the best fridge repair service.
fridge repair in faridabad
Videocon Fridge Repair in Faridabad
Whirlpool Fridge Repair in Faridabad
Hitachi Fridge Repair In Faridabad
Washing Machine Repair in Noida
godrej washing machine repair in noida
whirlpool Washing Machine Repair in Noida
IFB washing Machine Repair in Noida
LG Washing Machine Repair in Noida

12:46 AM  
Blogger Poojarao said...

Bali Honeymoon Packages From Delhi
Bali Honeymoon Packages From Chennai
Hong Kong Packages From Delhi
Europe Packages from Delhi
Bali Honeymoon Packages From Bangalore
Bali Honeymoon Packages From Mumbai
Maldives Honeymoon Packages From Bangalore
travel company in Delhi

12:46 AM  
Blogger Poojarao said...

Top seo company in India
website designing services

12:46 AM  
Blogger Mutual Fundwala said...

Awesome blog, visit mutualfundwala for Best Performing Mutual Fund, Investment Advisor in Delhi and Mutual Fund Companies information.
Investment Advisor in Delhi

3:17 AM  
Blogger Kala Kutir said...

Nice blog, thanks for sharing this valuable information. Visit Lifestyle Magazine for the best event services.
Lifestyle Magazine

5:17 AM  
Blogger Just Info said...

Visit Kalakutir Pvt Ltd for the best services for Fleet Painting, Base Company Logo Painting and Warehouse Zebra Painting in Delhi, India.
Base Company Logo Painting

3:07 AM  

Post a Comment

<< Home