Thursday, December 31, 2015

2015: BUĐANJE SILE


Posle deset godina zaokružila se priča bloga Doba Nevinosti. FIlm koji smo krenuli da radimo pre deset godina nije snimljen, ali snimljen je neki drugi - DOBA NEVINOSTI sada se zove JULIJA IN ALFA ROMEO, scenario koji su potpisali Danilo i Dimitrije preradili su Andrej Zupanc i Blaž Završnik i sve je realizovano u Sloveniji.

Kao u vreme Crnog talasa kada su reditelji provokativnh filmova koji su smetali režimu opipavali razlike u političkoj klimi po republikama, pa je Živojin Pavlović iz Srbije išao u Sloveniju jer je tamo mogao da radi, tako sada funkcionišu autori repertoarskih filmova. U oba slučaja, postojala je deklarativna podrška za ono čime se ti filmaši bave, u ono vreme za društvenu kritiku, danas za rado gledan repertoarski film koji i dalje stoji kao temelj naše kinematgrafije i njene specifičnosti u međunarodnim a naročito regionalnim okvirima, ali konkretnu formu nikako nije dobila.

Ruku na srce, poimanje repertoarskog, pa i komercijalnog filma toliko je specifično i različito od autora do autora, od kritičara do kritičara, da je jako teško i formulisati kriterijum kojim bi se takvi naslovi mogli podržavati. Međutim, ni drugi kriterijumi nisu formulisani pa delovi scene vezani za art house, regionalne i kontinentalne koprodukcije uspešno funkcionišu, pre svega vezujući se za imena, lične kontakte, rezultate na svetskim festivalima. Postoji li mogućnost da se rezultati repertoarskog filma nekako validiraju kod nas ostaje da se vidi. Za sada, ostali smo bez imena, sa rezultatima koji kao da nikome nisu važni.

Uprkos svim tim okolnostima, odlučili smo da se borimo na svom terenu, u Srbiji, i započeli rad na novom filmu JESEN SAMURAJA, svesni da se kamikaze energija MALOG BUDA ne može dva puta probuditi u ekipi, ali i sa ubeđenjem da nam taj film kao referenca ipak može pomoći. 

Što se nas tiče, još nismo spremni da u potpunosti predamo naše bioskope stranom repertoarskom filmu, i borićemo se koliko god možemo da u mnogim žanrovima proizvedemo naše predstavnike.

U toj borbi JESEN SAMURAJA neće biti usamljena.

Tako je ove godine snimljen film EDERLEZI RISING, naučnofantastična melodrama koja istražuje prostore koje su do sada zauzimali naslovi poput HER i MOON, i njegovu premijeru očekujemo u 2016. godini. Ovaj projekat režirao je Lazar Bodroža, vizuelni umetnik koji je svoje bavljenje filmom započeo eksperimentalnim ostvarenjem UBER LIFE. Ako tome dodamo RIFT Dejana Zečevića koji ostvaruje sinergiju produkcionog modela MIlana Todorovića sa jednim od najdoslednijih žanrovskih zastupnika među našim mejnstrim rediteljima, možemo reći da je raznovrsnost srpskog filma zagarantovana i u 2016. godini.

Ipak nije bioskopski repertoar i monopol nad određenim žanrovima jedina tema oko koje stranci rade o glavi srpskom autorskom filmu.

Što se Avala Filma tiče, agonija oko privatizacije konačno je završena. Lagani prolećni aktivizam filmskih radnika koji su u nedostatku raspisanog konkursa odlučili malo da se zabrinu nad sudbinom filmskog fonda i ruševina starog studija, vešto je iskorišćen da se dokrajči višegodišnji proces uvođenja podsticaja za pružanje usluga stranim produkcijama u Srbiji, ili prevedeno na jezik brojeva - plaćanje strancima da snimaju kod nas.

Ovim putem je u državi koja i dalje zauzima vrhove top lista najkorumpiranijih na svetu, stvoren još jedan vid privrednog kriminala, zadat je ozbiljan udarac lokalnoj autorskoj produkciji zbog potencijalnog povećanja cene rada među specifičnim filmskim profesijama, a nekim modifikacijama propisa otvorena je mogućnost da na kraju čak ni stranci ne budu zadovoljni načinom primene ovih mera.

Kad je reč o srpskom filmu prošle godine, desilo se nekoliko vrlo važnih stvari. 

Uprkos tome što je ideja o uspostavljanju Fonda za snimanje filma o Kosovu i Metohiji delom ignorisana a delom ismejana od strane institucija i esnafa, ENKLAVA Gorana Radovanovića pokazala je da su ljudi i dugađaji u našoj nemirnoj južnoj pokrajini verovatno najsnažnija tema koju naš film ima; a festival u Kosovskoj Mitrovici pokazao je da film može imati okrepljujuće dejstvo na naš svet koji tamo živi u teškim uslovima. Film je dah normalnog života, ukoliko takvo nešto uopšte postoji, koji smo doneli ljudima koji žive pod opsadom na Kosovu i Metohiji. Prošlog avgusta organizovali smo školu filma u Gračanici, i radićemo nadalje na tome da film na tim prostorima zauzme mesto u raznim formama.

Stevan Filipović, autor čiji je ŠEJTANOV RATNIK otpočeo Novi srpski film, ove godine privukao je preko 70 000 gledalaca svojim trećim filmom PORED MENE. Ponovo bez pomoći i poverenja države, ponovo bez ikakve podrške establišmenta, uspeo je da snimi angažovan film i dopre do publike, i da ponovo ne pravi nikakve kompromise u pogledu estetike i stava koji zastupa. Film je ispraćen i uspehom na regionalnim festivalima, većim nego što su imali mnogi žestoko podržani filmovi sa naših Konkursa. Da li Stevan Filipović ostaje svojevrsni barometar stanja u našoj kinematografiji? Šta još treba da uradi kako bi konačno izašao iz kruga Bezimenih u krug onih čije ime nešto znači?

Pavle Vučković sa filmom PANAMA i Nemanja Ćipanić sa filmom AMANET napravili su značajan iskorak u pravcu novog pogleda na beogradski urbani film. Vučkovićeva PANAMA je sočna melodrama o erotskim avanturama u dobu socijalnih mreža i jednoj od njih koja se pretvara u opsesivnu ljubavnu vezu. Ćipranićev AMANET je šabrolovski triler starog kova, oslonjen na klasicističku tradiciju. Posle serije realističkih filmova baziranih na glumačkoj igri naturščika, Vučković i Ćipranić nude novu interpretaciju konvencionalnog filma sa scenarijem koji se dosledno prati i profesionalnim glumcima. Srećom, ni publika u bioskopima nije ostala nezainteresovana za njihove radove, ali mogla se odazvati i u većem broju.

Saša Radojević u ko-režiji sa Mladenom Đorđevićem nastavio je svoj opus u okvirima garažnog filma, i u PORODICI ostvario je svoje možda ne najbolje ali svakako najreprezentativnije delo. Mladen Đorđević kao selektor FESTa napravio je i program garažnog filma, vrlo zanimljivog talasa lokalnog niskobudžetnog art housea koji funkcioniše mimo svih lokalnih ili kontinentalnih tokova.

Filmski centar Srbije je posle dobrih osam godina konačno dobio legalno izabrano rukovodstvo. Videćemo šta su zamisli zabeležene u novom Dogovoru elita koji je doveo do ove stabilizacije. Šta god da stoji pred nama, i koju god formu da uzme Njihova podela plena, naše je da i dalje pravimo filmove.

Budite dobri u 2016. godini. U srpskoj kinematografiji, samo u Deda Mraza možemo imati kakvo-takvo poverenje.

Srećna Nova 2016.

38 Comments:

Anonymous Oprema za bebe said...

Veoma malo ili mozda je bolje reci smesno mali je budzet za kulturu uopste. Tesko da srpska kinematografija moze izgledati bolje.

11:45 AM  
Blogger Unknown said...

Biz içtenlikle Hong Post in kỷ yếu giá rẻ
in phong bì giá rẻ şirket hisseleri ile ortaklık şirketler,công ty in giá rẻ şirketleri, kurumları mẫu thẻ nhân viên đẹp
In thẻ VIP giá rẻ ve işletmeler teşekkür ederiz. Firma biz daha da ileri bir profesyonel mau ky yeu dep
mau phong bi dep bir şekilde ve kalitede müşterilerine hizmet veren,báo giá in kẹp file
in giấy khen kendilerini yanı sıra giderek in bao li xi
in thiep chuc mung nam moi tam iddia için in catalogue fırsat var bu sayede.

9:47 PM  
Blogger Unknown said...

Good, I will see
ban nang xe may

sung xiet oc
địa chỉ cho thuê áo cưới giá rẻ

1:22 AM  
Anonymous Máy hàn miệng túi said...

Video sản phâm máy đóng gói tự động
Máy đóng đai thùng
Máy dán thùng carton
Băng tải cong
Máy hút chân không

8:32 PM  
Blogger Unknown said...

adidas shoes
burberry outlet
ugg outlet
michael kors outlet
longchamp outlet
michael kors outlet
coach outlet clearance
rolex watches
michael kors outlet store
cheap nike shoes sale
adidas nmd
fitflops sale
michael kors handbags wholesale
kobe shoes
michael kors handbags
swarovski jewelry
michael kors clearance
nike air max 90
jordan 4
toms shoes
louboutin pas cher
true religion outlet
coach outlet
cartier watches
fitflops outlet
soccer jerseys
michael kors handbags
cazal outlet
ferragamo shoes
true religion jeans
ed hardy clothing
ray ban sunglasses sale
ray ban sunglasses
gucci outlet online
chrome hearts sunglasses
czq20160824

6:53 PM  
Blogger Fangyaya said...

michael kors outlet online sale
hermes birkin bag
kate spade outlet
ray ban sunglasses
cheap ray ban sunglasses
cheap nhl jerseys
louis vuitton purses
louis vuitton handbags
louis vuitton bags
mavericks jerseys
ugg boots uk
coach outlet
coach outlet
coach outlet
louis vuitton handbags
ugg canada
adidas outlet
cheap louis vuitton handbags
christian louboutin sale
cheap mlb jerseys
ray ban sunglasses
cheap nfl jerseys
cheap uggs
coach outlet store online clearances
canada goose sale
louis vuitton purses
burberry scarf
ray bans
louis vuitton outlet
louis vuitton purses
ugg boots
louis vuitton outlet
oakley outlet
cheap burberry handbags
adidas yeezy 350
nike roshe run shoes
polo ralph lauren outlet
adidas originals superstar
michael kors outlet online
true religion jeans
20169.13chenjinyan

6:26 PM  
Blogger Unknown said...

Hi, your blog has great informative and awesome posts. I am very glad to read it . IT increased my knowledge. thanks for sharing. Obat Syaraf Kejepit Resep Dokter

10:50 PM  
Blogger Unknown said...

Hi, your blog has great informative and awesome posts. I am very glad to read it . IT increased my knowledge. thanks for sharing. Obat Susah Kencing Karena Prostat

7:39 PM  
Blogger Unknown said...

Thank for sharing ! this is the best topic for every body learn about you
cau nang 2 tru
may thao vo
may nen khi
cau nang 1 tru rua xe
may nan khung cang xe may
sung ban oc xe may cua nhat
ban nang xe may
may doc xoa loi xe may

9:48 PM  
Blogger Unknown said...

chrome hearts
adidas store
adidas nmd
cheap jordans
nike air huarache
cheap jordans
ferragamo belt
pandora charms
nike air zoom
lacoste online shop
20170715

3:03 AM  
Anonymous Anonymous said...

شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تنظيف كنب بالدمام

5:51 AM  
Blogger Unknown said...


شركة تسليك مجاري بالدمام

شركة تسليك مجاري بالاحساء

شركة تنظيف وصيانة مسابح بالدمام
شركة كشف تسربات المياة بالدمام

5:52 AM  
Blogger Thiết Bị Sửa Chữa Xe Máy said...

ban nang sua chua xe máy
may doc loi xe may
cau nang 1 tru rua xe oto

11:02 PM  
Blogger نور الهدى said...https://khalejmovers.com/نقل-اثاث-من-الرياض-الى-القصيم/
https://khalejmovers.com/نقل-اثاث-من-الرياض-الى-الدمام/
https://khalejmovers.com/تركيب-طارد-الحمام-بالرياض/
https://khalejmovers.com/نقل-عفش-بالرياض-رخيص-300-ريال/

10:13 PM  
Blogger Unknown said...

The movie wasn't typical horror film with serial killer that kills many victims. 365movies.is This film was more psychology and mysterious which was very good. megashare9.tv I didn't expect that the main actor of the movie is living in a dream I thought that was her regular life when I saw all of that was only dream I was shocked. This film totally deserves allot of respect. I really enjoyed listening to that song about teddy bears that was hilarious. los movies So don't be afraid this movie really worth your attention and will attract your attention from the first minutes. 123movies free I saw the film yesterday at the German premiere in the presence of the director. I thought the movie was extremely stressful, uncomfortable and showed really bad scenes. zmovie But the movie was great. Exciting, surprising and he went to the substance. Wow. Unfortunately, I saw the twist relatively early, but I was surprised how the film pulled through it. Go watch it and suffer.
storks full movie

8:33 PM  
Blogger shaimaa sami said...

شركة مكافحة حشرات بالظهران
شركة تنظيف بالظهران
شركة تنظيف بعنك
شركة تنظيف خزانات بالباحة
شركة مكافحة حشرات بالباحة
شركة تنظيف بالباحة
شركة تنظيف شقق بالباحة
شركة مكافحة حشرات ببقيق
شركة مكافحة حشرات بعنك
شركة مكافحة حشرات بسيهات

5:07 PM  
Blogger shaimaa sami said...

شركة تنظيف بخميس مشيط
شركة تنظيف مساجد بخميس مشيط
شركة تنظيف سجاد بخميس مشيط
شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط
شركة رش مبيدات بخميس مشيط
شركة مكافحة صراصير بخميس مشيط
شركة مكافحة البق بخميس مشيط
شركة مكافحة الفئران بخميس مشيط
شركة مكافحة الحمام بخميس مشيط
شركة مكافحة النمل الابيض بخميس مشيط

5:07 PM  
Blogger shaimaa sami said...

شركة تنظيف بجازان
شركة تنظيف مساجد بجازان
شركة تنظيف سجاد بجازان
شركة مكافحة حشرات بجازان
شركة رش مبيدات بجازان
شركة مكافحة صراصير بجازان
شركة مكافحة البق بجازان
شركة مكافحة النمل الابيض بجازان
شركة مكافحة الحمام بجازان
شركة مكافحة الفئران بجازان

5:07 PM  
Blogger shaimaa sami said...

شركة تنظيف بابها
شركة تنظيف مساجد بابها
شركة تنظيف سجاد بابها
شركة مكافحة حشرات بابها
شركة رش مبيدات بابها
شركة مكافحة صراصير بابها
شركة مكافحة فئران بابها
شركة مكافحة بق الفراش بابها
شركة مكافحة النمل الابيض بابها
شركة مكافحة الحمام بابها

5:07 PM  
Blogger يارا said...

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تسليك مجاري بالقطيف
شركة تسليك مجاري بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالاحساء
شركة تسليك مجاري بالمدينة المنورة
شركة تسليك مجارى بالطائف

10:04 AM  
Blogger 5689 said...

zzzzz2018.11.15
clarks shoes
ugg outlet
christian louboutin outlet
air max 90
asics shoes
fitflops clearance
pandora jewelry
ultra boost 3.0
christian louboutin shoes

6:12 PM  
Blogger Sathya said...

Nice post. It is really interesting. Thanks for sharing the post!
fridge online
buy fridge online
buy refrigerator online
Washing Machine Online
Washing Machine Offers
Buy Washing Machine Online
Online Shopping

10:53 PM  
Blogger Poojarao said...

Namkeen Pouch Manufacturers
Rice Packaging Bags Manufacturers
Pouch Manufacturers

10:10 PM  
Blogger Poojarao said...

website designing company in Gurgaon
ppc services in gurgaon
PPC Expert For Technical Support

10:10 PM  
Anonymous Movers and Packers in Hyderabad said...

Movers and Packers in Jubilee Hills
Movers and Packers in Banjara Hills
Movers and Packers in Kondapur
Movers and Packers in Madhapur
Movers and Packers in Gachibowli
Movers and Packers in Chanda Nagar
Movers and Packers in Nallagandla
Movers and Packers in Kukatpally
Movers and Packers in Miyapur
Movers and Packers in Sainikpuri

3:07 AM  
Anonymous Packers and Movers in Mumbai said...

Packers and Movers in Dadar
Packers and Movers in Thane
Packers and Movers in Panvel
Packers and Movers in Kamothe
Packers and Movers in Vashi
Packers and Movers in Chembur
Packers and Movers in Jogeshwari
Packers and Movers in Kharghar
Packers and Movers in Dombivli

3:07 AM  
Anonymous Movers and Packers in Hyderabad said...

Movers and Packers in Kondapur
Movers and Packers in Gachibowli
Movers and Packers in Kukatpally
Movers and Packers in Chanda Nagar
Movers and Packers in Manikonda

3:08 AM  
Blogger على محمد said...


شركة رش مبيدات بالدمام
شركة رش مبيدات بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة مكافحة حشرات بالقطيف

9:48 AM  
Anonymous Digital Marketing Company in Delhi said...

We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. Great work.
Digital Marketing Company in Delhi
SEO Services in Delhi
SEO Company in Delhi

10:12 PM  
Blogger شركة المثالي سوبر said...

شركة نفخ المجاري بالقصيم
شركة مكافحة النمل الابيض بالقصيم
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة كشف تسربات المياه بالدمام

3:19 AM  
Blogger Unknown said...

In Nguyễn Gia là công ty thiết kế in ấn chuyên nghiệp . Dịch vụ làm kỷ yếu đẹp, nhanh chóng theo yêu cầu với đa dạng kỷ yếu lớp 5 đẹp, dịch vụ in kỷ yếu , in phong bi , in thẻ cào ,in phong bì số lượng ít

9:39 PM  
Blogger Unknown said...

Cung cấp hơn 100 dịch vụ trong nghành in ấn & thiết kế, chúng tôi nhận in phong bì giá rẻ , in thẻ nhựa , in tờ rơi g , in kẹp file giá rẻ , in hóa đơn bán lẻ , in catalogue số lượng ít , in hóa đơn bán lẻ số lượng ít

9:39 PM  
Blogger Seotop1 said...

Đa dạng dịch vụ in ấn theo đặc trưng sản phẩm theo từng thời điểm khác nhau là các sản phẩm theo mùa vụ. Với các dịch vụ như : in lịch tết 2020 , in lịch tết 2020 , in thiệp chúc mừng năm mới , in bao lì xì giá rẻ , lịch bloc , in lịch để bàn giá rẻ , in thẻ cào trúng thưởng

9:40 PM  
Blogger Seotop1 said...

Khách hàng có thể xem báo giá và đặt những sản phẩm quà tặng ý nghĩa : in giấy khen , cúp thủy tinh , in bao đũa , in phong bì 12x22 , báo giá in phong bì , in thẻ cào khuyến mãi

9:41 PM  
Blogger Seotop1 said...


Công ty kiến trúc nội thất số 1 chuyên thiết kế shop thời trang giá rẻ tại hà nội. Nhận thi công và
thiết kế shop thời trang nhỏ nhanh chóng, theo yêu cầu. Với đa dạng mẫu
thiết kế shop thời trang nam nữ đẹp, sang trọng. Với nhiều năm trong nghành
thiết kế nội thất nhà ở, cửa hàng thời trang,
thiết kế shop quần áo , thiết kế nội thất shop thời trang chuyên nghiệp.

9:49 PM  
Blogger al ghadeer said...

شركة تنظيف مكيفات بالظهران
شركة تنظيف مكيفات بالقطيف
شركة تنظيف مكيفات بعنك
شركة تنظيف مكيفات بسيهات
شركة تنظيف مكيفات بالجبيل
شركة تنظيف مكيفات بالاحساء
نتيجة الثانوية العامة 2019

3:56 PM  
Blogger silviangel said...

Agen Judi , Bandarqq , Dominoqq
Agen Datukqq
Agen Dominoqq
Agen Sahabatqq
Agen Kilauqq
Agen IMCQQ

5:53 AM  
Blogger على محمد said...


شركة تنظيف بالخبر

12:21 PM  

Post a Comment

<< Home