Saturday, December 30, 2017

2017: GODINA RASKORAKA


U septembru 2017. napustio nas je Uroš Stojanović, čovek koji je bio deo Novog srpskog filma iako nije morao. Iza njega ostao je jedan celovečernji igrani film ali da smo znali da će nas prerano napustiti, našli bismo način da ga potpišemo na svojim špicama jer mnoge od njih ne bi postojale da ga nije bilo. Duboko upisan u genetskom kodu mnogih filmskih projekata, Uroš je iza sebe ostavio svoj jedini film i nas kao potvrdu da je za života uradio mnogo više nego što može da se nasluti.

Poslednji konkurs Filmskog centra Srbije na kom je Uroš učestvovao bio je Konkurs za podršku repertoarskom filmu, kruna dugogodišnje borbe da institucije prepoznaju karakteristiku srpskog filma a to je visoka gledanost, i da je očuvaju kroz podršku kvalitetnim ostvarenjima koji privlači publiku. Uvođenje ovog Konkursa je značajan događaj za našu kinematografiju i potvrdiće se kao svojevrsna prekretnica ukoliko filmovi koji su podržani na njemu budu valjali i ako ispune svoj cilj.

2016. godina je u svojoj završnici donela lančani sudar barem šest filmova sa visokim komercijalnim ambicijama koji se protegao i u dva meseca 2017. Međutim, samo tri ili četiri među njima su bili zaista filmovi, ostalo su bile manje ili više premontirane serije, sužene na bioskopsku minutažu ili nastale pukim spajanjem epizoda. U 2017. godinu smo ušli praktično bez filmova.

Danak tog iscrpljivanja tržišta u nepromišljenoj seriji nabacivanja komercijalno ambicioznih filmova platio je ni manje ni više nego Emir Kusturica. Ovaj velikan svetskog filma koji je upravo prepoznatljiv po tome što je snimao umetnički vredne i nagrađivane filmove koji postižu relevantan uspeh na blagajnama, i po tome spada u izumiruću vrstu evropskih autora, doneo nam je pitak, produkciono spektakularan film sa najvećom srpskom filmskom divom Slobodom MIćalović i najvećom evropskom Monicom Bellucci u glavnim ulogama, plus samim sobom u glavnoj muškoj ulozi. Nažalost, svi ti elementi nisu doneli filmu NA MLIJEČNOM PUTU ni sto hiljada gledalaca što otvara pitanje - šta publici više može da se pruži od komunikativnog filma velikog reditelja, najvećih lokalnih i kontinentalnih zvezda?

Slična sudbina zadesila je i REKVIJEM ZA GOSPOĐU J. - odličan art house film koji uprkos izuzetnom prijemu na Berlinalu i ubedljivoj pobedi na FESTu nije ostavio nikakav trag u bioskopima. AFTERPARTI je bio još drastičniji primer potonuća filma na blagajnama iako nije imao zanemarljivu ciljnu grupu.

Svi ovi događaji otvaraju pitanja o kojima bi esnaf trebalo da razmisli. Šta se to dešava? U čemu se greši?

Mogu se kritikovati detalji, poput marketinga, ali izgleda da je potrebno postaviti i određene standarde u distributersko-prikazivačkom domenu, i da iz tog segmenta industrije takođe mora doći nekakav impuls i podsticaj kvalitetu. U protivnom, sva je prilika da će ispasti kako su oni koji spajaju dve televizijske epizode pametniji od onih koji dovode najveće svetske zvezde i upuštaju se u naporna snimanja.

Upravo je 2017. godina bila dokaz kako sadašnji sistem višegodišnjeg finansiranja filmova donosi opasne posledice jer se u kinematografiji maltene ništa značajno nije dešavalo od kada su na FESTu prikazani NA MLIJEČNOM PUTU, REKVIJEM ZA GOSPOĐU J i AFTERPARTI. Imati tri takva filma u sezoni svakako nije malo, ali ostatak godine je doneo autore koji taktiziraju čekajući strane festivale i ne puštaju ništa uz nekoliko potpuno minornih premijera.

U tom smislu, najprijatnije iznenađenje doneo je film DRUGA STRANA SVEGA Mile Turajlić koji ne samo da je trijumfovao na IDFAi u Amsterdamu osvojivši jednu od najuglednijih nagrada u svetu dokumentarnog filma već je potvrdio ono što pričamo od početka - mobilisao je publiku. Ovaj dokumentarni film je u limitiranoj art house distribuciji na kraju privukao više gledalaca nego PROKLETI PAS, igrani film sa komercijalnim pretenzijama koji je išao u regularnu distribuciju.

Dakle, interesovanje zajednice postoji, vreme je samo da se nekako poklopi sa kvalitetom dela jer se u protivnom stvara opasan raskorak.

Televizija je oduvek bila značajan faktor u srpskoj filmskoj produkciji, i kao finansijer i kao jedan od najizdašnijih prikazivača. Ove godine se na tržištu pojavio još jedan novi igrač - SBBov kanal Top koji je od RTSa preuzeo neke od njihovih najambicioznijih serija. Ovaj kanal koji se isključivo vidi kod pojedinih provajdera u potrazi je za novim sadržajima. Dok je iz raznih demografsko-tehničkih razloga pretenciozbno očekivati da će bivša Jugoslavija ubrzo postati bitno tržište za Netflix ili Amazon, možda je upravo poslovni model SBBovog Topa, regionalni odgovor na globalni fenomen striminga i ekskluzivnog obezbeđivanja sadržaja. Ovo ulaganje se iz televizijske produkcije lako može prelitii na filmsku, tako da ovu promenu okolnosti treba pratiti sa velikom pažnjom u predstojećem periodu.

U 2018. godini i svakoj posle nje, naš cilj će biti da ne razočaramo Uroša ali i da sačuvamo sećanje na njega. Formalno to ćemo uraditi uspostavljanjem nagrade za najtalentovanijeg debitanta koji je snimio više od debitantskog filma. Ali suštinski, to će činiti naše buduće delovanje, nastanak filmova i gajenje autora kakvi bi ga radovali da je i dalje sa nama.

Srećna Nova 2018.

13 Comments:

Blogger ركن كلين said...

افضل شركة تنظيف بالرياض - خصم 50% -ركن كلين للخدمات المنزلية

و لكن عندما تستعين بشركة متخصصة في عمل التنظيف الخاصة عندما تكون الشركة لها سمعة طيبة في مجال التنظيف ستحصل على منزل براق وأرضيات و حوائط نظيفة تماما مع الحفاظ على ألوانها من مواد التنظيف انها
افضل شركة تنظيف بالرياض رخيصه ومجربه

لا تقلقى بعد الان نحن كــ
افضل شركة تنظيف منازل بالرياض متميزة فى أعمال التنظيف سوف نساعك فى الحصول على أفضل خدمات التنظيف البيوت والمنازل فى أقل وقت وبدون مجهود ؛ وبجودة فائقه لم تحصلى عليها من قبل وسوف تستعيدى جمال منزلك المبهر والمميز وتحولى منزلك مهما كان حجمه أو شكله أو جنة فقط باعتماد شركتنا على مجموعه من الامور البسيطة والدقيقة شركات تنظيف المنازل  التى لن تكلفك أبدا وفى النهاية سوف ترى الخدمة وتحكمى بنفسك فقط تعاملى معنا وأنتى الرابحة فى النهاية.


شركة تنظيف خزانات بالرياضهى من اعرق الشركات في عمليات تنظيف خزانات ونسعى بإستمرار لإبتكار أفكار ورؤى جديدة لمساعدة عملاؤنا على تميزهم وتحقيق أهداف صحيه متكاملة للفرد والمجتمع
بفريق احترافي متميز يعمل وفق خطط منتظمة وسلوكيات عالية الكفاءة وبأعلى احترافيه ممكنه للوصول الى الراحة المطلوبه للعميل.

12:31 PM  
Blogger reda gamal 01220689236 said...

ليس من السهل الحصول على شركة متميزة ومتخصصه لعملية التنظيف ومكافحة الحشرات ونقل العفش وغيرها من الخدمات فشركتنا رائده في هذا المجاال وجعل منزلك راقي وجميل حيث يتوفر لدى شركتنا عمال فلبيين وغيرهم متميزون وعلى درجه كبيره من الكفاءه والخبره كما ان شركة ركن الشروق يتوفر لديها افضل المعدات واحداثها التي تجعل الشركة متقدمه عن غيرها وجعل امور المنزل من تنظيف او مكافحة او نقل امر سهل وراقي في العمل عزيزي العميل نتمني منك الاسراع الينا وطلب الخدمة التي تريدها وسوف يصل اليك فريق على درجه كبيره من التميز والخبره والسرعه في العمل اتصل بنا ولا تتردد نصلك اينما كنت شركة تسليك مجاري بابها
شركة مكافحة حشرات بابها
شركة نقل عفش بابها

شركة تنظيف خزانات بابها
شركة تنظيف بالطائف

شركة نقل عفش بالطائف
شركة ركن الشروق في الاحساء تقدم لكم افضل الخدمات واكثرها طلبا لعملائنا الكرام فشركتنا الرائده في مجال خدمات المنازل بأنواعها المختلفه عليك التواصل معنا نصلك في اسرع وقت ونحن في انتظارك شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة تنظيف خزانات بالاحساء
افضل شركة تنظيف مجالس بالاحساء
شركة تنظيف خزانات بابها
شركة كشف تسربات مياه بالاحساء10:38 AM  
Blogger Unknown said...

شركة تنظيف بالرياض مجربه
الان نتعرف على بعض الخدمات التى تقدمها الشركة وهوى موجز سريع على كل النظافة الا وهى نظافة البيوت وايضا الفلل والقصور او الحدائق على اعلى مستوى
شركة رش مبيدات شمال الرياض-شركة رش مبيدات شرق الرياض
شركة رش مبيدات غرب الرياض-شركة رش مبيدات جنوب الرياض
***********
شركة مكافحة حشرات شرق الرياض-شركة مكافحة حشرات شمال الرياض
شركة مكافحة حشرات غرب الرياض-شركة مكافحة حشرات جنوب الرياض

1:07 PM  
Blogger Unknown said...

Carpet cleaning is one of the inevitable things that must be done regularly to keep your home look and look beautiful and elegant. Most of the time our company Cleaning Company Mukait Riyadh is keen to invest excellent tools in getting the best results in addition to the equipment for cleaning and drying which makes the furniture clean in a very short time.
تنظيف موكيت شمال الرياض
تنظيف موكيت شرق الرياض
تنظيف موكيت غرب الرياض
تنظيف موكيت جنوب الرياض
شركة تنظيف بيوت شعر بالرياض


1:10 PM  
Blogger Unknown said...

شركة تنظيف فلل بالرياض
وبالطبع يكون عمل تنظيف مساجد بالرياض أكثر صعوبة، حيث أن المساجد هي بيوت الله تعالى ومن الضروري أن تبقى مفتوحة دائماً لأداء الصلوات الخمس ، وعلي الشركة إتمام مهمة تنظيف الموكيت في أسرع وقت ويتم تجفيفه أيضا حتي يصبح جاهزاً للفرش والصلاة عليه في أوقات الصلوات الخمس دون تأخير .
شركة تنظيف منازل شرق الرياض
شركة تنظيف منازل شمال الرياض
شركة تنظيف منازل جنوب الرياض
شركة تنظيف منازل غرب الرياض1:28 PM  
Anonymous Tommy said...

Nice shade in picture.

11:06 AM  
Blogger reda gamal 01220689236 said...

This comment has been removed by the author.

10:25 AM  
Blogger reda gamal 01220689236 said...

Shorouk Shorouk for all household services from Cleaning of apartments, cleaning apartments, insect control and sewerage, offering you all the domestic services at the cheapest prices. Contact us to request the service you want Dear customer
شركة تنظيف بخميس مشيط

شركة تنظيف خزانات بالاحساء
شركة تنظيف خزانات بابها
شركة تنظيف خزانات بالاحساء

10:26 AM  
Blogger Unknown said...

https://365movies.is/movies/happy-death-day-03222.html
https://365movies.is/movies/rampage-05391.html
https://365movies.is/movies/the-devils-candy-04032.html
https://365movies.is/movies/avengers-infinity-war-04053.html
http://moviesbox.live/jumanji-comedy-act-not-missed.html

8:32 PM  
Blogger amir reza said...

thanks a lot
Thank you for sharing

If you have a history of illness that is difficult to recover, maybe our next article will help you to recover

دانلود آهنگ جدید

دانلود آهنگ جدید حمید هیراد

1:28 PM  
Anonymous Movers and Packers in Mumbai said...

Stunning Post...
Packers and Movers in Dadar
Packers and Movers in Thane West
Packers and Movers in Thane
Packers and Movers in Panvel
Packers and Movers in Kamothe
Packers and Movers in Vashi
Packers and Movers in Chembur
Packers and Movers in Jogeshwari
Packers and Movers in Kharghar
Packers and Movers in Dombivli

9:12 PM  
Anonymous Packers And Movers In Delhi said...

Packers And Movers Delhi to Bhopal

Packers And Movers Delhi to Lucknow

Packers And Movers Delhi to Chandigarh

Packers And Movers Delhi to Patna

Packers And Movers Delhi to Mumbai

Packers And Movers Delhi to Haridwar

Packers And Movers Delhi to Noida

Packers And Movers Delhi to Leh

Packers And Movers Delhi to Guntur

Packers And Movers Delhi to Muzaffarpur

7:58 PM  
Blogger سونجول said...


شركة نقل اثاث بالرياض 0500091013 ارخص شركة نقل عفش – إدارة سعودية
شركة نقل عفش بالرياض نقل اثاث بالرياض شركة القمة أولي شركات نقل الأثاث بالرياض الرياض ، شركة احترافية في تطبيق مفهوم النقل للبضائع وأثاث المنازل و الفلل و القصور و المباني السكنية المبني علي قواعد و أسس ادارية و علي تكنولوجيا النقل من الباب الي الباب باستخدام أحدث الآليات في النقل لذا بحمد الله جميع عمليات النقل التي تتم من خلال شركة القمة تتم بنجاح دون ان يتعرض الأثاث للخدش او التجريح أو التكسير فنحن نضمن لك عملية نقل آمنة تماما فشركة القمة شركة متخصصة في عالم النقل و جميع العاملين بالشركة علي مستوي عالي من المهنية و الخبرة لذلك كن مطمئن عند تعاملك معنا فشركة القمة شركة تستحق الثقة .
شركة نقل عفش بالرياض الشامل نقل اثاث بالرياض الرياض
فك وتركيب اثاث المنزل
تغليف الأثاث
خدمات التنظيف
نقل الأثاث الي أبعد المحافظات و الأماكن
شركة نقل العفش بالرياض

هدف شركة القمة هو راحة العميل من خلال تقديم خدمة شاملة و مميزة بأرقي أسلوب و دون أن يتحمل العميل أي من متاعب النقل فهي تمتلك .
سيارات مجهزة علي اعلي مستوي المفتوح منها و المغلق .
عمالة مدربة مكونة من نجاريين و فنيين متميزيين .
الأوناش الهيدرولكية التي تصل الي الأدوار الشاهقة .
مجموعة من أكفء قائدي السيارات الحاصلين علي رخص قيادة يستطيعون تحمل القيادة في كافة الطرق و السفر الي أبعد المحافظات .
لديها ايضا جميع خدمات الفك و التركيب و التغليف و النقل و الرفع والتنزيل ( يدوي _ أوناش هيدروليكية ) ا بواسطة أكبر المتخصصيين و تحت اشراف مجموعة من أكبر المشرفيين .

تخزين اثاث بالرياض
للحصول على افضل الاسعار كي تستطيع تخزين اثاثك بأريحيه دن عناء وتعب فعليك التعامل مع شركتنا
فالاسعار لدينا مناسبه جميع العملاء في أي مكان داخل مدينة الرياض
واذا كنت خارج مدينه الرياض فالتكلفه لا تزيد كثيرا فالشركة تسعى دائما لراحتكم وارضاءكم
فلدي شركة تخزين الاثاث بالرياض جميع الوسائل التي تيسر عملية نقل وتخزين الاثاث وجميع العماله
والمهنيين المتدربيين على التعامل مع كافة الصعوبات التي ممكن ان تواجههم وكيفية التعامل
ايضا مع جميع انواع الاثاث ومختلف موديلاته
فالشركه لديها الغرف الشاسعه والمستودعات المجزه لتخزين الاثاث بكل امان لاقصى مده يريدها العميل

نقل اثاث بالرياض
[URL=https://elawaeil.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%86%D9%82%D9%84-%D8%A3%D8%AB%D8%A7%D8%AB-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%B1%D9%8A%D8%A7%D8%B6-%D8%B9%D9%85%D8%A7%D9%84%D8%A9-%D9%81%D9%84%D8%A8%D9%8A%D9%86%D9%8A%D8%A9/]نقل اثاث بالرياض[/URL]

11:02 AM  

Post a Comment

<< Home