Thursday, August 11, 2005

POGLED SA AJFELOVOG TORNJA


Evo Dimitrijevog pogleda na najtraženiji film ovogodišnjeg hercegnovskog festivala:

Jedini film koji je objektivno izazvao interesovanje na ovogodišnjem hercegnovskom festivalu bio je debitantski film Nikole Vukčevića POGLED SA AJFELOVOG TORNJA.

Interesovanje za ovaj film nesumnjivo stvorila je i propaganda koja ga je opisivala kao povratničko ostvarenje za crnogorsku kinematografiju. Međutim, crnogorska kinematografija svako malo ima neko povratničko ostvarenje. O ambiciji koja je gajena povodom ovog filma govori i činjenica da me je pred davanje izjave za televizijsku hroniku festivala, reditelj emisije molio da budem obazriv šta pričam. Nimalo me ne čudi što moja izjava nikada nije prikazana na RTCG.

Malu hronologiju povratniočkih crnogorskih filmova započinje U IME OCA I SINA Božidara Bote Nikolića iz 1999. godine u kome je reditelj pokušao da kanališe i slikopiše odricanje crnogorskih vlasti od tekovina trapavih ratnih dejstava u okolini Dubrovnika.

Kako je tada Crna Gora stajala kao svetionik antimiloševićevske borbe, niko nije adekva6tno dokumentovao neobične događaje koji su orkuživali ovaj film. Hercegnovski festival bio je tempiran kao spektakularna lansirna rampa za ovaj film i dobra prilika da svoju sudbinu započne brojnim nagradama na domaćem terenu.

Na nikad glamuroznijoj Kanli Kuli gledala ga je čitava Vlada Crne Gore predvođena Milom Đukanovićem. Sam Đukanović za vreme filma nije mogao sakriti nezadovoljstvo Nikolićevim promašajem. Posle filma, uz neviđene mere obezbeđenja organizovan je glamurozan parti u Mediteranskom centru Igalo. Za vreme partija nestalo je struje i taj peh označio je i prevremeni kraj sudbine ovog filma.

U IME OCA I SINA nikada nije ušao u jugoslovenske bioskope. Film je sakriven. Međutim, nije ispraćen čak ni nagradama u Herceg Novom. Te godine Grand Prix festivala nije dodeljen. Žiri nije mogao da odoli pritiscima da niko sem U IME OCA I SINA ne sme dobiti Grand Prix, ali nije mogao da svari pa da mu ga i dodeli. Ovakva neočekivana odluka ispraćena je brojnim pretnjama žiriju.

Drugi vaskrs crnogorske kinematografije bio je sa filmom OPET PAKUJEMO MAJMUNE Marije Perović prošle godine. Ovaj film se ispostavio kao ovogodišnji sleeper hit sa 20 000 gledalaca a prošle godine u Herceg Novom bio je kažnjen ne dobivši nijednu nagradu od independistički nastrojenog žirija. Navodno zato što je nedovoljno afirmisao crnogorsko državno pitanje.

POGLED SA AJFELOVOG TORNJA trebalo je da spoji sve tendencije koje su bile potrebne za adekvatan novi crnogorski film – kvalitet, komunikativnost i državotvornost. U to ime na Kanli Kuli se pojavio i sam predsednik Crne Gore Filip Vujanović praćen brojnom svitom i obezbeđenjem. Inače, organizatori festivala kažu da Vujanovićva supruga prati sve filmove na programu!

Kad je reč o kvalitetu, POGLED SA AJFELOVOG TORNJA jeste bižuterija. Vukčevićeva ambicija učinila ga je blago nekoherentnim, u želji da se spoje atraktivnost britanske spotovske egezekucije osamdesetih, lirski pistup konvencionalnom art-filmu i crnogorski etno-treš iz brevijara Živka Nikolića.

Sudeći po montiranom filmu, Vukčević se ponajviše ali nedovoljno odrekao trećepomenute nikolićevske linije, koja je iz nekog nepoznatog razloga ipak očuvana u filmu, iako se komotno mogla ukloniti.

Druga, artistička linija, dopingovana je diskontinuitetima i jump cutovima britanske škole, i u krajnjoj liniji POGLED SA AJFELOVOG TORNJA izgleda kao nesumnjiv pokušaj da se snimi »eye candy«.

Ipak, u slučaju oog filma »eye candy« nije dovoljan jer ga priča i scenario, a delom i glumci ne podržavaju. A, u krajnjoj liniji ko od naših reditelja i može, sa uslovima koji kod nas postoje da snimi »eye candy«, koji bi samo zato mogao postojati? Malo koji. Vukčević sigurno ne može.

Film je baziran na popularnom romanu ZAGREPČANKA Branislava Glumca, o kome je svojevremeno pisao kultni jugoslovnski reditelj Goran Gajić, u svojstvu mladog, gnevnog književnog kritičara, potpisavši kritiku u kojoj se prečesto ponavlja pridev »glup«.

Nikola Vukčević i Irina Kikić-Stojković tom pridevu slobodno mogu dodati i »konfuzan«. Iako ne spadam među puriste koji gledaju film kako bi se isključivo informisali o sudbini likova, ovaj scenario ostao je elementarno nedorečen, kako na nivou postavke tako i u slučaju ishoda, čim stvara konfuziju i na značenjskom planu.

Kad smo već kod čitanja filma, POGLED SA AJFELOVOG TORNJA mogao bi biti savršen »double bill« sa neuporedivo superiornijim MI NISMO ANĐELI 2 jer se takođe bavi seksualnim aspektom ćerkinog prkošenja ocu.

Glumačku podelu predvodi Marija Vicković, Podgoričanka školovana u Beogradu, čije fotogenično lice pokazuje potencijal da jednog dana postane naša filmska diva. Njena nagrada u Herceg Novom jeste zaslužena, prevashodno zbog okudice ambicioznih ženskih uloga.

Branislav Trifunović joj nažalost nje dorastao partner. Ne zato što je loš glumac. Niti zbog nepovoljnog poređenja sa slavnim bratom Sergejem. Naprosto, Trifunović još nema taj »leading man« kvalitet do koga će stići kako glumačkim tako i ličnim sazrevanjem. Za razliku od Sergeja koji često ume da nadraste film, Branislav operiše suviše subfilmski da bi bio zvezda.

Njihove uloge je svakako dodatno otežala Vukčevićeva rediteljska indikacija sa čestim insistiranjem na očiglednom čime nepotrebno udvaja glumačka sredstva. Naročito u slučaju Marije Vicković koja osim dejstva na ekranu radi i iscrpljujuću naraciju iz OFFa.

Za POGLED SA AJFELOVOG TORJA bi se ukratko moglo reći da je konfuzni kič. To je uglavnom bolje od onoga što se inače može reći za ostale naše filmove.

Kada se POGLED SA AJFELOVOG TORNJA završio, predsednik Vujanović je napustio Kanli Kulu ne dočekavši takođe crnogorski film BALKANSKA BRAĆA Božidara Bote Nikolića. Taj gest dosta govori o kratkom roku trajanja crnogorskih državnih reditelja.

Publika je euforično, na nogama, pozdravila film. Podjednako euforično su domaći novinari na konfernciji za štampu tapšali kad je žiri proglašavao nagrade za AJFELA, upadljivo ignorišući srbijanske dobitnike.

Unionistički žiri ove godine dodelio je tri nagrade AJFELU i moglo bi se reći da je hercegnovski festival ponovo izneverio crnogorska očekivanja.

Kad je o bioskopima reč, AJFEL izlazi 28. septembra. Pretpostavke o njegovom komercijalnom potencijalu stoje u rasponu od 20 do 150 hiljada gledalaca.

Distribuiraće ga Cinears koji sa srpskim filmovima ima raznovrsne rezultate, od 25 000 sa SJAJEM U OČIMA do 660 000 da MI NISMO ANĐELI 2. Prethodni crnogorski urbani film OPET PAKUJEMO MAJMUNE imao je 20 000 gledalaca. Po sadržaju najsličnija SKORO SASVIM OBIČNA PRIČA oko 35 000. S druge strane, Branislav Trifunović glumio je prošle godine u Samardžićevom blokbasteru JESEN STIŽE DUNJO MOJA koji je napravio 150 000. Videćemo koja će udica proraditi kod POGLEDA SA AJFELOVOG TORNJA.

14 Comments:

Anonymous dragance said...

dimitrije je odavno dokazao da je pravi mali debil. I sta vise reci ...

9:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

Brateeee,
al si ti ljut na nekoga u Crnoj Gori... sta nas briga jel njihov predsednik vujanovic - aplaudirao, ili nije aplaudirao, al si film iskritikovao kao da je to jako bitno ...
u svakom slucaju, cujem da si kao clan zirija FIPRESCI - dao nagradu filmu koji je producirao tvoj tata...
toliko o tvojoj objektivnosti i dobronamernosti

2:44 AM  
Anonymous goga said...

Odgledala sam film sinoc i zamalo zaspala od dosade. Jedino osvezenje u filmu je Andrija Milosevic.Uzas od filma, pretenciozan i limitiran.

5:40 PM  
Blogger Unknown said...

coach outlet stores online
white timberland boots
pandora bracelets
true religion sale
timberland uk
pandora uk
christian louboutin shoes
louis vuitton handbags
cheap toms sale for kis
louis vuitton outlet
hollister clothing
true religion outlet
michael kors uk
cheap nfl jerseys
replica watches
true religion
michael kors handbags
michael kors watches
christian louboutin outlet
cheap air max shoes
air max uk
ray ban glasses
jordan shoes
louis vuitton
cheap oakley sunglasses
ray ban sunglasses
abercrombie and fitch outlet
ray ban sunglasses
timberland canada
jordan retro 8
gucci
timberland outlet
michael kors
hollister clothing store
coach factory outlet online
michael kors outlet
20150708xiong

6:19 PM  
Blogger oakleyses said...

kate spade outlet online, nike air max, tory burch outlet online, ugg boots clearance, prada handbags, nike air max, ray ban sunglasses, michael kors handbags, chanel handbags, jordan shoes, nike outlet, longchamp outlet online, gucci handbags, christian louboutin, christian louboutin shoes, burberry outlet online, ugg outlet, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, ray ban outlet, nike free, cheap oakley sunglasses, cheap ugg boots outlet, louis vuitton, longchamp outlet, michael kors outlet online, polo ralph lauren outlet, burberry outlet online, christian louboutin outlet, michael kors outlet online, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, oakley vault, ugg australia, cheap ugg boots, red bottom shoes, replica watches, michael kors outlet, tiffany and co, tiffany jewelry, louis vuitton outlet online, replica watches, polo ralph lauren, prada outlet, louis vuitton handbags

11:32 PM  
Blogger oakleyses said...

guess pas cher, nike air max, nike roshe run, mulberry uk, coach outlet, true religion outlet, true religion outlet, new balance pas cher, abercrombie and fitch, longchamp, nike air max, scarpe hogan, air max pas cher, sac vanessa bruno, ray ban pas cher, nike roshe, north face, coach purses, burberry pas cher, nike free pas cher, lacoste pas cher, timberland pas cher, coach outlet, michael kors uk, michael kors, nike free, longchamp pas cher, tn pas cher, hollister uk, vans pas cher, true religion jeans, ray ban uk, true religion, michael kors outlet online, north face pas cher, hermes pas cher, air jordan, lululemon outlet online, hollister, michael kors canada, louboutin, nike blazer pas cher, kate spade outlet, coach outlet store online, oakley pas cher, converse pas cher, nike air force, ralph lauren uk, air max, ralph lauren pas cher

11:37 PM  
Blogger oakleyses said...

nike air max, longchamp, new balance outlet, oakley, mcm handbags, nike roshe, ferragamo shoes, nfl jerseys, asics shoes, ralph lauren, celine handbags, mont blanc pens, hollister, s6 cases, baseball bats, soccer jerseys, nike air huarache, p90x workout, hollister clothing store, bottega veneta, giuseppe zanotti, insanity workout, abercrombie and fitch, ghd, iphone cases, valentino shoes, mac cosmetics, herve leger, iphone 6 cases, iphone 5s cases, lululemon outlet, instyler ionic styler, north face jackets, vans outlet, wedding dresses, soccer shoes, north face jackets, jimmy choo shoes, iphone 6s plus cases, birkin bag, beats headphones, timberland boots, nike trainers, iphone 6 plus cases, louboutin, reebok shoes, babyliss, chi flat iron

11:42 PM  
Blogger oakleyses said...

pandora jewelry, swarovski uk, canada goose, moncler outlet, links of london uk, coach outlet, ugg boots, hollister canada, sac lancel, marc jacobs handbags, air max, pandora jewelry, converse, replica watches, vans, wedding dress, uggs outlet, canada goose pas cher, canada goose, uggs canada, louis vuitton uk, moncler, barbour, gucci, supra shoes, moncler outlet, canada goose, canada goose outlet, doke gabbana outlet, moncler, juicy couture outlet, sac louis vuitton, canada goose, canada goose outlet, montre femme, thomas sabo uk, ugg soldes, louis vuitton, louis vuitton pas cher, moncler, swarovski jewelry, michael kors outlet online, louis vuitton canada, barbour jackets, converse shoes, ugg, canada goose outlet, ugg, ray ban, karen millen, moncler

11:47 PM  
Blogger 柯云 said...

2015-12-25keyun
ray-ban sunglasses
vans sneakers
fit flops
michael kors handbags
cheap uggs<
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
cheap rolex watches
ugg boots
coach outlet store
michael kors outlet online
coach clearance
nike roshe run mens
abercrombie outlet
hollister clothing
hollister outlet
coach outlet online
michael kors outlet
sunglasses oakley
michael kors outlet online
louis vuitton outlet stores
cheap ugg boots
uggs on sale
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
soccer shoes
ray ban sunglasses
ugg slippers
uggs boots for women
gucci outlet
toms outlet
michael kors outlet clearance
p90x
nike trainers sale
replica rolex watches
air max 95
lebron james basketball shoes
hollister clothing

7:32 PM  
Blogger mmjiaxin said...

ray ban sunglasses,ray ban outlet,ray ban sale,cheap ray bans,cheap ray ban sunglasses,ray ban sunglasses outlet,ray ban,rayban,ray bans,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban
air jordan shoes
michael kors outlet online
michael kors outlet clearance
nike dunks shoes
cheap oakley sunglasses
nfl jerseys
Cheap Oakley Sunglasses
true religion jeans wholesale
mlb jerseys authentic
ralph lauren online
tiffany jewelry
kobe shoes,kobe zoom,kobe byrant shoes
jordans for cheap
jordan retro
Cheap Jerseys Online
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet
christian louboutin outlet
oakley sunglasses
cheap oakley sunglasses
michael kor handbags
chrome hearts
kobe shoes
nike dunks
gg

6:19 PM  
Blogger Gege Dai said...

christian louboutin outlet
thomas sabo outlet
ray-ban sunglasses
hollister clothing
chaussure louboutin
cheap ugg boots
nhl jerseys
converse shoes
cheap nfl jerseys
bottega veneta outlet online
nike huarache
louis vuitton neverfull sale
swarovski crystal
lebron james shoes
longchamp bags
beats by dre
air jordan 4
hollister shirts
true religion sale
michael kors uk
louis vuitton uk
kobe bryant shoes
michael kors outlet online
oakley sunglasses wholesale
longchamp outlet online
rolex watches
michael kors outlet online
jordan 11
cartier outlet
ugg boots on sale
lacoste polo shirts
moncler coats
nike air force 1
yeezy boost 350
michael kors outlet
czq20160824

6:55 PM  
Blogger raybanoutlet001 said...

coach outlet online
ray ban sunglasses outlet
rolex watches
ugg boots
oakley sunglasses
kate spade sale
miami heat jersey
cheap jordan shoes
nike blazer
jordan 4
2017.6.26

8:50 PM  
Blogger 郑佳颖 said...

nike roshe run one
lacoste outlet
yeezy boost
asics running shoes
tom ford sunglasses
air jordan
pandora charms
adidas stan smith
real jordans for sale cheap
basketball shoes

11:37 PM  
Blogger Shaimaa Elsadek said...

شركة الامتياز لجميع الخدمات المنزلية بالدمام 0503430129_0532856915

توفر الشركة أفضل الخدمات التي تغطي كافة احتياجات العملاء بأفضل الأسعار مع أفضل مستويات الخدمة المتاحة
شركة نقل اثاث بالدمام
شركة مكافحة الحشرات بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة رش مبيدات بالدمام
شركة تنظيف فلل بالدمام
شركة تنظيف مساجد بالدمام
شركة تنظيف بالدمام
شركة تنظيف بيارات بالدمام
شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة تنظيف فلل بالدمام
2:51 AM  

Post a Comment

<< Home