Tuesday, February 27, 2007

ZEKA vs SWAT


Najzad se u srpskom filmu na jednom snimanju SVAT pisalo sa W. Zeka je za potrebe svog novog filma ČETVRTI ČOVEK, u centru Beograda stejdžovao spektakularno akciono finale. Evo izveštaja našeg undercover agenta koga ćemo za potrebe ovog izveštaja nazvati "Kapetan Mišima":


U najekskluzivnijem delu Beograda, ispod samog PMF-a, Dejan Zecevic i ekipa su trodnevnim prolivanjem znoja i iskakanjem kroz prozor, priveli samom kraju snimanje "Cetvrtog coveka".
Prvog dana su snimljene scene u kojima Koja izlazi,dolazi, sam i u drustvu u svoj stan, u zgradi na uglu Simine i Kapetan Misine. U tim scenama se nista spektakularno ne desava, iako se desavaju po kisi, koja je vrlo vesto rekreirana uz pomoc ogromnih, cevnih konstrukcija sa rotirajucim prskalicama navrhu, kakve se cesto mogu videti na snimanju visokobudzetnih stranih filmova.
Drugi dan je bio daleko sadrzajniji i uzbudljiviji, posto su snimali scenu u kojoj se Koja samoubija pred cevima maskiranih specijalaca i nekolicine besnih Hamera. Scena je delovala efektno, policajci su uverljivo urlali, a Kojin samoubilacko-pirotehnicki manevar je uradjen kako treba iz drugog puta. Sve je to snimano iz pozicija sa visine, odnosno sa krovaPMF-a i sa zemlje, nesto je radjeno iz ruke, a nesto staticno. Nakon toga je doleteo helikopter, koji je nekoliko minuta lebdeo iznad PMF-a, i koga su svi gledali kao cudo, iako sem tog lebdenja nista drugo nije radio. U jednom momentu je neka zuta kesa pocela da se kovitla ispod same letelice, na akutnu anksioznost reditelja, kome je laknula kada je kesa posle par sekundi odletela svojim putem, u nekom drugom pravcu.
Treci dan snimanja je predstavljao vrhunac. Prvo su odradili scenu u kojoj jedan od negativaca biva izbacen kroz prozor, i to tako sto je kaskader sa visokog prvog sprata iskocio na ogromni gumeni dusek. To je snimljeno sa zemlje, sa dve kamere, a efekat prozorne penetracije i kaskaderske ejakulacije je postignut tako sto je za kaskaderom koji je iskocio, bacena veca kolicina izlomljenog secernog stakla. Snimanje na toj lokaciji se zavrsilo odradjivanje mklasicne scene u kojoj bolnicari kupe mrtvace i odlaze zajedno sa policijom. Taj odlazak je bio izgleda najzahtevniji zbog orkerstracije vozila, tako da je za kupovinu tog, poslednjeg kadra bilo neophodno snimiti nekoliko dublova.
Posto nema sumnje da ce film tehnicki izgledati fenomenalno, ostaje nam samo da verujemo da ce montaza uciniti svoje, odnosno da ce vec postojeca prica na adekvatan nacin biti inkorporirana u vec postojecu vizuelnu raskos kakvu odavno nismo vidjali na nasim prostorima.

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Go, Zeka, go!

9:50 AM  
Anonymous Anonymous said...

ma najgotivnije kod zeke je sto je toliko uporan u snimanju filmova i sto voli da eksperimentise sa svakakvim "glupostima", ali mozda ce ovoga puta stvarno da "ubode" i sam kaze da je sazreo.... trud se isplati... kontam da za dvadesetak godina niko nece pricati o "maloj nocnoj muzici", vec da ce zeku pamtiti po necemu drugom, da ce biti ono: "jer verujes kakvu je glupost snimio na pocetku karijere!?"... bar se nadam:) na to, kao razmazena publika, imam pravo:)

je li se to meni cini ili nam je ovaj undercover agent otkrio da ce se koja samoubiti na kraju... mislim, bas ti hvala.... (ili nece???)

3:21 PM  
Blogger doba_nevinosti said...

undercover agent nas je izspojlovao momački, ali ne boj se, film je do te mere eklektičan, da ne samo da ces znati da je finale rip-off LEONa, nego će ti biti jasno da ne može drugačije da se završi do da se cela akcija dosledno plagira.

4:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

Pa da,sad se smo u tom stanju kinematografije da svi kopiramo strane filmove

7:08 AM  
Anonymous Anonymous said...

Jok, treba da kopiramo domace...

7:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

Jok, treba da kopiramo domace...

7:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

homer je odlicno prepoznao, zeka ce malo po malo napraviti vrlo zanimljiv opus, u kome ce `cetvrti covek` biti tacno cetvrti igrenjak, i sad u ovom rasporedu ima jednu strip stilizaciju, horor, gros komediju, i sada triler.

11:19 AM  
Blogger doba_nevinosti said...

Zanimljiva teza. Inače, Dimitrije i Danilo su posle DOBA NEVINOSTI, u leto 2005., pisali sinopsis za Zeku pod nazivom MONTE ZOMBIE, kao SHAUN OF THE DEAD samo smešten u Crnu Goru. To je u jednom trenutku razvijano ali se nije odmaklo dalje od sinopsisa.

11:21 AM  
Blogger myslot said...

ดูแบบสบายใจต้องหนังออนไลน์เว็บนี้ครับ ดู Dumbo ดัมโบ้ (2019) HD เลยครับ หนังใหม่แต่ดูฟรีต้อง

https://www.doonung1234.com/

2:34 AM  
Blogger MOVIE2FREEZA said...

I don't know which side will win, but it seems that Swat will be superior.

ดูหนังออนไลน์ฟรี

12:14 AM  

Post a Comment

<< Home