Wednesday, April 23, 2008

LOST AND FOUND


Objavljena je selekcija ovogodišnjeg kanskog festivala i srpski film će biti zastupljen sa jednim filmom u vrlo elitnom terminu. Na Midnight Screeningu biće prikazan Kusturičin igrano-dokumentarni film MARADONA, što znači da će naš film ove godine biti zastupljen tamo, ni kriv ni dužan - nesumnjivo je velika čast što Kusturica čak i sa jednim off-projektom uspeva da se nađe u Kanu, ali on je ipak autor koji je sazreo u jednoj zemlji koje više nema.
Međutim, ovogodišnja selekcija donosi jednu posebno bizarnu zanimljivost.
Ako apstrahujemo pitanja kvaliteta i ličnog ukusa, omnibus LOST AND FOUND, danas predstavlja who's who evropskog festivalskog filma. U njemu su svoje kratke filmove imali kanski pobednik Christian Mungiu, berlinska pobednica Jasmila Žbanić, a ovogodišnji učesnik takmičarskog programa je Kornel Mundruczo čiji film DELTA je proširenje ideje koju je prikazao u svom kratkom filmu iz omnibusa. Tu je bio i Stefan Arsenijević i njegova nominacija za "oskara" predstavlja najveći domet autohtono srpskog filma na festivalskoj sceni u poslednjih deset godina, iako ni ATORZIJA nema puno veze sa srpskim autorskim i produkcionim okolnostima.
Očigledno je da se LOST AND FOUND pretvorio u pravu amajliju svojih autora. Sa spiska reditelja jedino još Nadežda Koseva i Mait Laas nisu postigli uspeh. Ipak, sudeći po prethodnih četvoro, treba se kladiti na ova dva imena.