Monday, December 19, 2011

KIM JONG IL R.I.P.



Dragi vođa severnokorejskog naroda i osvedočeni filmofil Kim Jong Il preminuo je u subotu ujutru. Njegov doprinos filmu bio je značajan pošto se dokazao ne samo kao neko ko shvata propagandnu dimenziju filma i njegov značaj za politički i kulturni život jedne države o čemu je napisao vrlo detaljan teorijski spis koji možeti skinuti ODAVDE, već i kao producent i mecena koji je spreman da ide prilično daleko u želji da omogući rad svojim omiljenim autorima.
Pojedini izvori navode kako je Kim Jong Il imao bogatu kolekciju VHSova na kojima je sakupljao razne omiljene naslove među kojima su se izdvajali filmovi o agentu 007, serija o Rambu i horor franšiza FRIDAY THE 13th.
Severna Koreja je naravno bila prisutna kao tema kako u lokalnim i južnokorejskim tako i u holivudskim filmovima. Tako su recimo supernegativci i protivnici James Bonda u filmu DIE ANOTHER DAY Lee Tamahorija bili upravo naslednici severnokorejskih generala, a sam Kim Jong Il se pojavljuje kao lik u komediji TEAM AMERICA: WORLD POLICE a zatim i u nizu humorističkih skečeva od kojih se izdvaja THE ADOPTION AGENCY u kome ga je igrao Rex Lee koga znamo kao Lloyda iz serije ENTOURAGE.

Međutim, korejski rat je još u vreme vladavine Kim Il Sunga bio značajna tema i već kod Frankneheimera u THE MANCHURIAN CANDIDATE imamo zaplet o ratnom zarobljeniku koji se vraća iz tog rata sa izmenjenom svešću i opskurnim planovima, a zanimljiva je i svojevrsna preteča MAD MENa - vrlo intrigantni film THE FEARMAKERS Jacquesa Tourneura iz 1958. u kome se ratni veteran iz korejskog rata vraća na posao u marketinškoj agenciji i shvata da ona ima subverzivnu ulogu. Uostalom, zar ni sam Don Draper iz MAD MENa nema misterioznu dogodovštinu iz Korejskog rata?
Vrlo je zanimljivo da se u igrama kao što je HOMEFRONT, zatim u rimejku Miliusovog RED DAWNa koji je režirao Dan Bradley i u ranije pominjanim naslovima, od svih dalekoistočnih ratišta na kojima je Amerika bila prisutna, najčešće Severna Koreja prepoznaje kao protivnik koji bi mogao doći u SAD da uzvrati, ili barem pokuša da sprovede neki perfidni plan te vrste, čak i danas kada je ova zemlja u dubokoj krizi. Štaviše, John Milius je član jednog vojnopolitičkog think tanka koji je osmislio scenario kako bi Severna Koreja zapravo mogla da napadne SAD.
U južnokorejskom filmu, Sever je prikazan sa dosta takta. Tamošnji autori vrlo pažljivo razdvajaju narod od predstavnika vlasti i u principu, ton prema Severnjacima uglavnom nije uvredljiv. Skoro da kao sa prikazima Rusa u filmovima o James Bondu, reditelji sa Juga svoje zaplete sa severnjačkim antagonistima baziraju na pojavi ekstremista ili izdvojenih zločinaca. Renesansu južnokorejskog repertoarskog filma koji ne zaostaje previše za američkim poveo je film SWIRI 1999. godine i navodno Kim Jong Il je zahtevao od svojih agenata da mu ga prikažu a potom je nadahnut njime naredio da se izvrše dodatna ulaganja u lokalnu kinematografiju. Na temu odnosa Severa i Juga kao zanimljivi predstavnici izdvajaju se još SILMIDO Woo Suk Kanga o jedinici južnokorejskih otpadnika uvežbavanih da ubiju Kim Il Sunga koji su se potom okrenuli protiv vlastite države, zatim prošlogodišnji akcioni blokbaster THE SECRET REUNION Hun Janga, CROSSING Tae-gyun Kima i POONGSAN Kim Ki Dukovog učenika Juhn Jaihonga. Kim Jong Ilov otac Kim Il Sung se na kratko pojavljuje kao lik u ratnom spektaklu THE FRONT LINE već pomenutog Hun Janga.
Kim Il Sung je kao scenarista potpisao film THE FLOWER GIRL u kome se govorilo o japanskoj okupaciji Koreje a Kim jong Il je kao ko-scenarista i producent učestvovao u radu na filmu THE SCHOOLGIRL'S DIARY, jednom od povratničkih severnokorejskih filmova iz 2007. godine. Kim Jong Il je imao značajnu kreativnu ulogu u nastanku filma PULGASARI, monster movieja koji je režirao oteti reditelj Shin Sang Ok i ovaj pokušaj da se spoje Juche ideja i bioskopski spektakl sa širokom ciljnom grupom možemo smatrati njegovim ličnim STAR WARSom, filmom sa kojim je mislio da kroz komunikativan pristup popularizuje svoje viđenje ekonomskih i društvenih odnosa.
Severna Koreja je naravno tema brojnih dokumentarnih filmova od kojih je najzanimljiviji THE GAME OF THEIR LIVES, britanski rad o severnokorejskoj fudbalskoj reprezentaciji koja je napravila senzaciju na Svetskom prvenstvu 1966. godine.
Naslednik Kim Jong Un, po navodima malobrojnih izvora, naročito voli radove belgijskog sineaste Jean Claude Van Dammea, dakle bliža mu je estetika evropskog filma što ne treba da čudi jer je školovan u Evropi, u Švajcarskoj.
Kim Jong Un je inače još pre dolaska na vlast uspeo da se pojavi u igri HOMEFRONT kao vođa obnovljene i ujedinjene Koreje koja okupira Ameriku 2027. godine. Kad je o igrama reč, arhitektura Pjongjanga se najbolje može upoznati kroz igranje MERCENARIES: PLAYGROUND OF DESTRUCTION.

1 Comments:

Blogger doba_nevinosti said...

Variety je uradio nešto svoje na istu ovu temu...

http://t.co/jDINsmUv

11:19 AM  

Post a Comment

<< Home