Monday, July 18, 2005

FLERT


Apsolventi filmske režije sa Akademije Braća Karić snimili su diplomski omnibus FLERT koji će imati premijeru na festivalu u Herceg Novom. Sve četiri priče napisao je student režije Nikola Mišić koji je i režirao jednu od njih. Ostale su režirali Vladimir Popović, Radoslav Vojinović i Mladen Šević. FLERT je definisan kao horor-komedija. Sudeći po sinopsisu, međutim, radije bi se mogao definisati kao crna komedija sa gotskim elementom.

A sinopsis glasi:

Noć je pala na Beograd. Noć kao i svaka druga? Naravno da ne. Ovo je jedna noć u zivotu dva mrtvaca. Neobuzdani Strahinja i stroga Lola su se spustili u Beograd direktno iz tamnog vilajeta po nalogu gospodje Smrti. Njihov zadatak je da liše života četiri mladića.
Večiti gubitnik, seksom i Brus Lijem opsednuti Sima, te noći će da zaluta i da naleti na čudni par. Teško će naći zajednički jezik sa Strahinjom koji je poginuo pre šest godina i ovo mu je prvi zadatak od tada. Kako se vrate medju žive tako se mrtvima vrate i nagoni i želje živih. Strahinja će pokušati da ponešto propušteno za tih šest godina nadoknadi za jednu noć. Sima će morati te iste noći da se izbori i sa osvetoljubivim komšijama i nasrtljivim bolničarima.
Slični problemi će da snadju i Fedju, varioca, koji razvija seksualnu misteriju sa prijateljicom koja se zove Vasa. U kafiću zvanom “Greh” odvijaju se ponekad i grešne stvari. Fedja će imati bliski kontakt sa policijom i saznaće da nije loše znati brojati do sto.
Nezgodni Kole, taksista i bivši fudbaler, shvatiće da bezazlena svadja sa komšijama može da se pretvori u njegovu poslednju vožnju. Pored Strahinje i Lole, ulice Beograda, obavijene maglom, kriju još jedan čudan par. Da li je ljubav prema volanu i fudbalu jača od smrti? Jedno je sigurno – Kole neće nikada zaboraviti tu noć.
A te nezaboravne noći Mane je izašao da prekrati sebi život. Sve mu je postalo besmisleno. Moraće da traži metke da bi se ubio i na tom putu srešće neke čudne ljude, doživeće onostrano iskustvo i, ko zna, možda naleti i na Djuzu Stojiljkovića.
Pre nego što noć ustupi mesto danu, pre nego što se Beograd probudi, neki ljudi će shvatiti da ipak nije toliko loše živeti dok će neki drugi otkriti da je jako lepo biti mrtav.Projekat Akademije Braća Karić pokazuje da je ova škola polako počela da dostiže i prevazilazi Fakultet dramskih umetnosti. Još od RASKRŠĆA gde su bili filmovi Tatjane Brzaković, Miloša Petričića i Narcise Darijević, FDU nije imao svoj omnibus u kome bi studenti sakupili svoje filmove. Naročito nije imao diplomski omnibus. Štaviše ove godine, diplomac sa BK Miloš Avramović ima samostalni dugometražni film KROJAČEVA TAJNA, tako da uz FLERT i BUĐENJE IZ MRTVIH BK Profesora Miše Radivojevića, studenti i profesori ove škole imaju više aktivnosti od FDU.