Wednesday, July 20, 2005

PRELIMINARNI RASPORED HERCEGNOVSKOG FESTIVALA

Procureo je program 19. filmskog festivala u Herceg Novom. Festival se održava od 1. do 6. avgusta 2005. Ove informacije možda uopšte nisu tačne, ali, ako jesu, onda zabava tek počinje!
Otvara ga film SIVI KAMION CRVENE BOJE Srđana Koljevića kome je ovo jugoslovenski festivalski debi, iako je film već završio svoju bioskopsku distribuciju.
Drugog dana ide omnibus BK akademije FLERT, svetska premijera, a kao drugi na programu biće ZVEZDE LJUBAVI Milana Spasića. ZVEZDE LJUBAVI su lični favorit ekipe DOBA NEVINOSTI jer je reč o izuzetnom kemp klasiku kakav se retko sreće, a imao je minornu gledanost. Da ga je potpisao Aki Kaurismaki, dobio bi nagradu u Kanu. Film tog kalibra. Nažalost. Festivali su vam možda poslednja prilika da ga uhvatite! Ako se nađete u blizini Herceg Novog, Vrnjačke Banje, Niša ili Novog Sada a volite moćan kemp, potrudite se da ga vidite na festivalu!
Trećeg dana biće MI NISMO ANĐELI 2 Srđana Dragojevića i kako naš izvor kaže neki novosadski film. Novosadski film može bili ili ŽURKA Aleksandra Davića , na koji se čeka već godinama, ili LIBERO Miodraga Kotaljića, film snimljen u apsurdno rekordnom vremenu.
Četvrtog dana je umetnički dan i tada idu filmovi BUĐENJE IZ MRTVIH Miše Radivojevića i POLJUPCI Saše Radojevića. Čudno uredničko rešenje, možda je to neki lapsus, retko kad idu dva teška filma iste večeri. Ovaj raspored, dakle, možda nije tačan.
Peti dan je crnogorski dan i tada ide POGLED S AJFELOVOG TORNJA Nikole Vukčevića , ponovo svetska premijera,i BALKANSKA BRAĆA Božidara Bote Nikolića.
Konačno, šestog dana festival zatvara premijerni film IMAM NEŠTO VAŽNO DA VAM KAŽEM Željka Šošića u kome glavnu ulogu igra mladi pop superstar Bojan Marović.
Kakvi god da su novi filmovi, ovo će biti vrlo interesantno izdanje festivala sa dosta premijera. Zanimljvio je da se u ovoj podeli termina ne pominje JUG JUGOISTOK Milutina Petrovića? Videćemo da li je samo omaškom našeg izvora taj film izostavljen. Takođe, nema ni Kusturičinog ŽIVOT JE ČUDO, iako je činjenica da on nikada ni ne prikazuje svoje filmove u konkurenciji na našim festivalima. Isto tako nema ni Paskaljevićevog SNA ZIMSKE NOĆI. Moguće je da ova dva filma, čiji autori ni ne računaju na domaće festivale, možda stoje u rezervi ukoliko neka od premijera ne bude završena do zakazanog temina.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home