Saturday, August 13, 2005

OTVOREN FESTIVAL SCENARIJA

Večeras, 13. avgusta počeo je Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, naš najomiljeniji festival. Na festivalu će do 17. avgusta biti prikazano devet domaćih filmova i bogat prateći program. Festival će otvoriti Mladomir Puriša Đorđević umesto Miše Radivojevića koji je zbog zdravstvenog problema otkazao otvaranje. Takmičenje otvaraju Radivojevićevo BUĐENJE IZ MRTVIH i omnibus FLERT koji su snimili njegovi studenti sa Akademije umetnosti BK. Na festivalu će još biti prikazani i JUG JUGOISTOK Milutina Petrovića (koji nije bio prijavljen na festival u Herceg Novom), IMAM NEŠTO VAŽNO DA VAM KAŽEM Željka Sošića, BALKANSKA BRAĆA Božidara Bote Nikolića, SIVI KAMION CRVENE BOJE Srđana Koljevića, ŽURKA Aleksandra Davića, MI NISMO ANĐELI 2 Srđana Dragojevića i ZVEZDE LJUBAVI Milana Spasića.

Pored glavnog takmičarskog programa koji čine naši filmovi, prateći program će predstaviti savremeno škotsko kratkometražno stvaralaštvo i istočnoevropski film. Uporedo će biti održane dve radionice, tradicionalna škola Dušan Stojanović za mlade scenariste i FIPRESCIjeva škola za mlade kritičare. O programu se detaljno možete obavestiti ovde.

O nagradama će odlučivati žiri u čijem se sastavu nalazi rediteljka filma OPET PAKUJEMO MAJMUNE Marija Perović, prošlogodišnji pobednik sa scenarijem KAD PORASTEM BIĆU KENGUR Miroslav Momčilović i književnik Dragan Jovanović Danilov.

Kao mali znak pažnje prema festivalu evo jednog teksta koji je kao podršku ovoj organizaciji, pre pola godine napisao Dimitrije Vojnov.

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji je poslednjih godina postao najkredibilnija filmska manifestacija u Srbiji.

U takmičarskom smislu, ovaj festival ima najjasnije propozicije, i ima odlično uređen sistem selekcije kojim je samo podržavao a nikako ugrožavao srpsku kinematografiju u proteklim iskušeničkim godinama. Za razliku od ostalih festivala, koji su u organizacionom i selekcionom smislu poklekli, bilo da su kao niški pristali na ucene producenata i postali nelojalna konkurencija, bilo da su kao hercegnovski oportuno selektirali ponudu, Vrnjačka Banja je uspela da očuva korektne odnose sa autorima, proizvođačima i filmskom javnošću.

Pored više nego korektnog filmskog i takmičarskog programa, Festival filmskog scenarija ima i najkredibilnije odnose sa stranim partnerima. Kroz niz radionica i saradnju sa regionalnim kulturnim centrima, Vrnjačka Banja je postala mesto najozbiljnije saradnje srpske filmske javnosti sa regionalnim i evropskim telima. Saradnja sa izuzetno značajnim udruženjem filmskih kritičara FIPRESCI održava se na najvišem nivou, uključujući i posete predsednika FIPRESCI Klausa Edera. Strani kulturni centri su takođe pokrovitelji ostalih aktivnosti na festivalu.

Upravo kad je reč o aktivnostima, Festival filmskog scenarija predstavlja najosmišljeniju manifestaciju u Srbiji. Program rada traje ceo dan, po uzoru na najozbiljnije svetske festivale. Kao posetilac brojnih festivala mogu posvedočiti da sam najveću posvećenost filmskoj materiji osetio upravo u Vrnjačkoj Banji.

Kao diplomirani dramaturg mogu posvedočiti da su scenarističke radionice Festivala bile izuzetno korisne mojim kolegama. Ne samo da su imali priliku da sarađuju sa svojim poznatijim kolegama već su imali priliku i da se upoznaju sa kolegama iz drugih škola i iz ostatka regiona, što je bilo jedno nesumnjivo važno iskustvo, naročito u svetlu nedavnih neprijatnosti koje su dovele i do izolacije naše zemlje.

Kao kritičar mogu posvedočiti da su simpozijumi festivala omogućili izdavanje nekoliko tomova vrlo kvalitetne stručne literature, izgrađene na vrlo zanimljivim i aktuelnim temama. U opštoj oskudici filmske literature i samrti srpskog izdavaštva, edicija Festivala stoji ne samo kao jedan relevantan izdavački program već i kao jedan od retkih pouzdanih ventila za objavljivanje filmske misli.

Konačno, kao posetilac Vrnjačke Banje mogu posvedočiti da je u ovom poznatom lečilištu i odmaralištu, u srcu Srbije, Festival filmskog scenarija jedan jako dragocen događaj. Nedelju dana Festivala ubrizgava dosta sveže energije u ovaj grad, i smatram da ova manifestacija konstruktivno utiče i podstiče lokalno umetničko stvaralaštvo.

Zbog svih navedenih dometa koje je Festival filmskog scenarija postigao poslednjih godina, i zbog nivoa koji je uspeo da očuva uprkos opštem srozavanju srpske filmske produkcije i misli, predlažem da se ova manifestacija podrži kao najznačajnije i najkorisnije filmsko dešavanje u Srbiji.

Srdačno,
Dimitrije Vojnov