Friday, October 28, 2005

LJUBA TADIĆ R.I.P. (1929-2005)


Imamo tužnu vest za sve ljubitelje filma i pozorišta.

Danas se upokojio Ljuba Tadić, jedan od poslednjih velikana našeg glumišta. Od početka karijere, Ljuba je bio primer vrhunske i promišljene glume, kako na nivou interpretacije i doživljaja glumačkog zadatka tako i po onim fundamentalnim veštinama koje su veliki glumci uvek imali a to je držanje, prodoran pogled i govorništvo.
Imao sam priliku da upoznam gospodina Tadića i ti susreti su bili jako upečatljivi. Uvek ću ga pamtiti kao lice od koga nisam mogao da sklonim pogled jer sam na njemu projektovao stotine sjajnih uloga, kao visprenog i strpljivog sagovornika koji je bez imalo sujete secirao svoj opus i imao dovoljno hrabrosti i autoriteta da problematizuje sve domete, uvek stremeći ka boljem.
Svako od nas ima neku svoju omiljenu Tadićevu ulogu, a tu su naravno i neke od uloga koje će zauvek biti zabeležene kao remek-dela o kojima postoji konsenzus. Neću vas opterećivati time, njima će mediji biti preplavljeni. Ja lično izdvajam Kursulu iz MARŠA NA DRINU i Kaluđera iz BRATA DOKTORA HOMERA, obe kod velikog genija Žike Mitrovića koji nas je takođe napustio još početkom godine.
Слава им!
Dimitrije

0 Comments:

Post a Comment

<< Home