Friday, October 28, 2005

LJUBA TADIĆ R.I.P. (1929-2005)


Imamo tužnu vest za sve ljubitelje filma i pozorišta.

Danas se upokojio Ljuba Tadić, jedan od poslednjih velikana našeg glumišta. Od početka karijere, Ljuba je bio primer vrhunske i promišljene glume, kako na nivou interpretacije i doživljaja glumačkog zadatka tako i po onim fundamentalnim veštinama koje su veliki glumci uvek imali a to je držanje, prodoran pogled i govorništvo.
Imao sam priliku da upoznam gospodina Tadića i ti susreti su bili jako upečatljivi. Uvek ću ga pamtiti kao lice od koga nisam mogao da sklonim pogled jer sam na njemu projektovao stotine sjajnih uloga, kao visprenog i strpljivog sagovornika koji je bez imalo sujete secirao svoj opus i imao dovoljno hrabrosti i autoriteta da problematizuje sve domete, uvek stremeći ka boljem.
Svako od nas ima neku svoju omiljenu Tadićevu ulogu, a tu su naravno i neke od uloga koje će zauvek biti zabeležene kao remek-dela o kojima postoji konsenzus. Neću vas opterećivati time, njima će mediji biti preplavljeni. Ja lično izdvajam Kursulu iz MARŠA NA DRINU i Kaluđera iz BRATA DOKTORA HOMERA, obe kod velikog genija Žike Mitrovića koji nas je takođe napustio još početkom godine.
Слава им!
Dimitrije

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Liberal Blogger Posts Picture Of Steele In Minstrel Makeup
Republicans and Democrats are decrying a smear of Republican Lt. Gov. Michael Steele that was posted on the Web by a left-wing blogger.
Find out how to buy and sell anything, like things related to highway construction project on interest free credit and pay back whenever you want! Exchange FREE ads on any topic, like highway construction project!

8:56 AM  

Post a Comment

<< Home