Saturday, May 27, 2006

FCS SLATE

DOBA NEVINOSTI je našlo svoje mesto u katalogu Filmskog Centra Srbije koji će u Kanu reprezentovati našu kinematografiju, u rubrici Work in Progress. U toj rubrici smo našli još nekoliko projekata koje nismo stavili u svoj Slate ali ćemo ih ovde ipak prezentovati iako nemamo baš najkonkretnije podatke o njihovom statusu.
Žutim su dati naši komentari, ostalo je preneto i kataloga FCS.
MAMAROŠ, Moma Mrdaković
MAMAROŠ je dobitnik stote sesije Eurimagesa održane u Beogradu.
To je priča o sredovečnom Peri koji živi u Srbiji, u senci svoje majke Mare. Ona je penzionerka i nekadašnji član Komunističke partije koji i dalje veruje u ideale Socijalizma. Pera je tipičan mamaroš, filmofil i anglofil. Pošto osvaja Zelenu kartu na lutriji, njih dvoje odlaze u Ameriku kako bi izbegli bombardovanje 1999. Međutim, supotno očekivanjima, mama se u Americi odlično snađe.
AKO ZRNO NE UMRE, Siniša Dragin
AKO ZRNO NE UMRE je još jedan pobednik stote sesije Eurimagesa u Beogradu.
To je priča o dva oca, Rumunu koji traži svoju kćerku odvedenu u belo roblje u Bosnu i Srbinu koji traži leš svog sina poginulog u saobraćajnoj nesreći u Rumuniji. Oni se sreću na Dunavu i upoznaju sa skeledžijom koji se priseća dvestogodišnje legende o rumunskim seljacima koji su neuspešno pokušavali da popnu staru drvenu crkvu na brdo i vreme kada su Pravoslavne crkve bile zabranjene u Rumuniji.
TOPLI ZEC, Goran Vukčević
TOPLI ZEC je priča o reditelju koji gubi sve iluzije. Napušta banalni posao na lokalnoj televiziji i upušta se u pustolovinu sa nizom problematičnih karaktera.
ŽIGOSANA, Saša Radojević
Saša Radojević se posle POLJUBACA vraća sa novim projektom!
Slavica se kreće drušrtvenom marginom, uvek na ivici legalnog. Na kraju se opdeljuje da se dokopa nekog novca i odmah biva kažnjena. Pokušava da zavara trag i preuzima identitet Marije, uspešne naučnice koja priprema doktorat iz psihoanalize. Prava Marija saznaje za ovu zamenu i počinje da se interesuje za Slavicin način života. Njih dve zamenjuju identitet i otkrivaju svetove koje nikada nisu ni mogle da zamisle.
Saša Radojević je naš omiljeni art reditelj i jedva čekamo njegov novi film!
ORDINARY PEOPLE, Vladimir Perišić
Dražen je vojnik. Rat je u punom zamahu. On uvek sluša svoje nadređene, iz straha i poštovanja. Uvek. Sve dok jednog dana nije suočen sa izborom. Ili da bude sa svojim saborcima ili protiv njih. Prvi izbor znači da će morati da pogubi nenaoružane zarobljenike. Dražen želi da bude član ekipe ali je cena previsoka.
JANJIČAR, Zorica Bogićević
Priča o dvojici momaka. Jedan od njih je Vasilije, srpski despot a drugi je Numan, turski paša. Upoznaju se na kraju 15. veka u Srbiji i kroz njih vidimo odnos između male srpske države i ogromne Otomanske imperije. Numan i Vasilije se zaljubljuju u istu devojku. Međutim, njihova veza je dublja nego što se čini...
IZ BEOGRADA S LJUBAVLJU, Bojan Vuletić
Pet parova, pet zapleta, pet pesama, pet puta ljubav. Prvi srpski ljubavni mjuzikl.
Bojan Vuletić je inače redovni scenarista Stefana Arsenijevića.
SELO GORI A BABA SE ČEŠLJA, Radoš Bajić
Poetska komedija bazirana na životnim navikama srpskih seljaka, puna muzike, smeha i snažnog osećaja postojanja. Glavni junak Radašin putuje iz svog sela u centralnoj Srbiji u veliki evropski grad. Na tom putu mora da savlada razne prepreke, što ga uvodi u niz komičnih situacija. Ovo je film o čoveku koji pokušava da okupi svoju porodicu i očuva veru u vrednosti srpskog sela.
DEVOJČICA SA ŠIBICAMA, Gordana Boškov
Film baziran na bajci Hansa Kristijana Andersena.
LJUBAV I DRUGI ZLOČINI, Stefan Arsenijević
Anica radi kao knjigovođa za sitnog mafijaša. Ovo nije posao koji je želela, i organizuje savršeno bekstvo od nesavršenog života. Ali, život je nepredvidljiv. na kraju dana, Anica će morati da odabere. Možete li da verujete u ljubav?
BEOGRADSKA TRILOGIJA - DŽET LEG, Gorčin Stojanović
Film baziran na pozorišnom komadu Biljane Srbljanović.
ASFALT, Dejan Nikolaj Kraljačić
Kompleksna fantazmagorična filmska priča, metafora smeštena van prostorno-vrmenskih okvira. Puna humora i mašte, izvan svih uskih ograničenja poznatih žanrovskih formi i filmskih klišea, iako se sa svima njima poigrava. ASFALT inklinira potpuno drugačijoj formi filmskog izraza i filmskog jezika.
KANDŽE, Marko Manojlović
Film po romanu Marka Vidojkovića.
KONSTANTIN VELIKI, Zoran Stefanović/ Dejan Dabić/ Milutin Zdravković
Animirana priča o životu Konstantina Velikog. Devojka iz Niša čuva troje italijanske dece. Ispred Konstantinove statue, oni slušaju o njegovom detinjstvu, i kako je postao prvi rimski Imperator koji je legalizovao Hršćanstvo.
Dejan Dabić je inače poznati niški filmski kritičar.
VILENJAKOVA PRIČA, Stevan Đorđević
Film baziran na bajci o Ivici i Marici Braće Grim. Vilenjak pripoveda ovu priču kao najinteresantniju iz njegovog hiljadugodišnjeg života.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home