Thursday, April 24, 2008

PAŽNJA! PAŽNJA!

Jedno podsećanje koje nam je danas stiglo u Inbox:
Za prijave na konkurs „Up to 10 000$ bucks“, festivala Cinema City, preostalo je još nedelju dana.
Konkurs je otvoren 1. aprila, a filmovi su do sada pristigli iz čitavog sveta – iz Japana, Grčke, Srbije, Izraela, Libana, Nemačke, Amerike, Novog Zelanda, Gruzije...
„Up to 10 000$ bucks“ je takmičarska selekcija festivala Cinema City koja će okupiti filmove snimljene budžetom manjim od 10.000 dolara. Polazište za ovaj program je producentsko, odnosno, uslov je ograničen budžetom filma, dok će u samoj selekciji pažnja biti usmerena na umetnički i autorski doprinos filmu. Konkurs je otvoren do 30. aprila, a svi koji žele da se prijave mogu da popune formular na sajtu festivala http://www.cinemacity.org/do10000.
Filmovi će biti prikazivani na formatima DV i Beta SP, uslov je da film nije snimljen ranije od 2006. godine, da je budžet manji od 10 000 dolara i da DVD kopija stigne do 5. maja na adresu:
Cinema City, za 10 soma, Post. fah 246, 21000 Novi Sad.
Selekcija „Up to 10 000$ bucks“ kreirana je da pokaže da za dobar film nije neophodno imati veliki budžet i ogromnu filmsku ekipu, već da se dobrom idejom i pričom uz vođenje reditelja može napraviti zanimljiv i značajan film.
Digitalni formati uticali su na to da mnogi autori mogu da snime film, ne čekajući godinama da prikupe budžet, kao i da ostvarenja postanu nezavisna od zahteva producenata, fondova i komercijalnog uspeha.Selekcija je takmičarska, obuhvatiće tridesetak filmova iz celog sveta koji će se prikazivati u Studiju M, a nagradu za najbolji film dodeliće tročlani žiri, sastavljen od domaćih filmskih autora i producenata.
Predviđeno je da program traje 100 minuta dnevno, a sve vrste i žanrovi filmova - kratki, dokumentarni, animirani, igrani, su dobrodošli. Veliki broj domaćih i stranih autora iz ove selekcije biće gosti Cinema City festivala. Selektor programa je reditelj Sabolč Tolnai, a koordinator Dina Vuković.Internacionalni Festival filma i novih medija Cinema City, održava od 14. do 21. juna 2008. godine u Novom Sadu, u organizaciji Udruženja Exit.