Tuesday, June 24, 2008

VRELO ŠIŠANJE-SET REPORT


Danas je ekipa sa Doba Nevinosti bila u prijateljsko-radnoj poseti snimanju filma ŠIŠANJE. Dimitrije je bio u prijateljskoj funkciji zajedno sa našim drugom Đorđem Bajićem koji je svojim fotoaparatom ovekovečio rad na filmu a Danilo je bio radno kako bi odmenio našu dragu koleginicu Maju Miloš koja radi kao pomoćnik režije.

Danas se snimalo u Trećoj beogradskoj gimnaziji. Vrućina je bila velika i atmosfera je bila napeta kako zbog temperature tako i zbog činjenice da su u zbornici zasedali profesori i odlučivali o sudbini učenika.

Glumci Nikola Rakočević i Dragan Mićanović su stoički radili i suočavali se sa problemima. Jedan od njih je činjenica da se njihove scene dešavaju, kako bi rekli, pa recimo za vreme školske godine. :) Tako da je recimo Nikola u kompletnoj skinhed uniformi sa sve čizmama i fajerkom.

Ipak, obojica su vrhunski profiji. Uostalom, da li bi neko manje od profija mogao da radi na ozbiljnim filmskim projektima u Britaniji kao Dragan Mićanović. Sa njim smo danas imali priliku da prodiskutujemo o radu na ROCKNROLLAi sa Guy Ritchiejem. Mićanović ima scene sa Thandie Newton i Tom Wilkinsonom u ovom filmu, i sa Guy Ritchiejem je imao odlično iskustvo. Premijera u Londonu je 19. septembra, a pored njih u filmu igraju još i Jeremy Piven, Gerard Butler i Common. Inače, zanimljivo je da je Dragan igrao i kod Matthew Vaughna koji je bio Ritchiejev producent, i sada se baš ozbiljno probio u Holivudu. Ipak, pošto je radio u različitom periodu sa njima ne zna u kakvim su sada odnosima i da li su od prijatelja postali konkurencija. Sa Draganom smo diskutovali i o serijama SPOOKS i ULTIMATE FORCE. Prirodno više voli SPOOKS koja se i dalje snima, a daje se i kod nas na RTSu.

ROCKNROLLA je inače mišljen kao trilogija i Draganov lik će imati pojavljivanje i u nastavcima, ako ih bude.

Na današnjem snimanju bio je i Petar Kovačević, reditelj filma KNJIGA SENKI koji je direktno inspirisan ŠEJTANOVIM RATNIKOM. Poslednjih dana Petar je snimao making of. On je sada treći razred ekonomske škole i nada se da će po maturiranju upisati FDU. Ne zanima ga režija već bi pošao Stevinim stopama i upisao montažu.

U sceni između Novice i profesora, bio je i čitav razred statista. Obešenjaci iz ekipe su, posle susreta sa mladim statistkinjama, molili Stevu da doda i scenu sistematskog pregleda u film ali taj gnusni predlog je odbijen a predlagači su disciplinski kažnjeni.

Kada je počeo da odmenjuje Maju, Danilo je pokazao drugu stranu svoje prirode i pretvorio se u strogog pomoćnika koji je sa puno autoriteta i grubih reči rasterivao radoznale posmatrače koji su se skupljali oko monitora i pravili buku.

Ipak, bio je i jedan radoznali posmatrač van zgrade koji je ozbiljno smetao snimanju. Nije reagovao na molbe filmske ekipe da bude tih, što je sasvim i normalno pošto je čovek verovatno pomislio da ga ljudi koji tvrde da snimaju srpski film zavitlavaju, jer je srpski film odavno upropašćen, ukinut i više ne postoji. Međutim, srpski film se vraća, i mi ćemo morati da polako navikavamo narod da srpski film nije mrtav i da ima nešto da im ponudi.

Jedna od ideja koju smo imali, to je da vrlo zabrinute autore koji su bili u komisijama za dodelu para, kojima su usta puna brige za srpski film i mlade reditelje, pitamo da li bi oni danas malo, naravno besplatno, odmenili Maju i pomogli svom mladom kolegi. Svakako bi bilo zanimljivo videti njihov izraz lica kada bi im se postavilo takvo pitanje. :)

U svakom slučaju, večeras se završava trodnevni ciklus snimanja u Trećoj gimnaziji. U ovom ciklusu su završene sve scene koje se dešavaju u školi. Inače, i junaci ŠEJTANOVOG RATNIKA su išli u ovu školu tako da će fanovi filma imati prilike da vide dosta referenci na Stevin debi u ŠIŠANJU.

Borba se nastavlja na novim lokacijama. Ono što je najvažnije je da ekipa ŠIŠANJA neće posustati uprkos svim nepovoljnim okolnostima i da ćemo, uprkos svim pokušajima da unište srpski film, na kraju izgurati svoju ideju.

Na fotografijama koje je uslikao Đorđe, možete videti masu oko koja se okuplja oko Stevana Filipovića i Mihajla Savića, direktora fotografije, dok postavljaju kadar; lepoticu i zver-Maju Miloš i Dimitrija; Maju kako objašnjava scenu statitstima; Stevu u akciji na licu mesta; i Danila u poslednjim sekundama pre nego što se pretvorio u razularenog pomoćnika režije.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Srecno momci i devojke !

8:52 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bice to jos jedan super film... ;)

4:43 PM  

Post a Comment

<< Home