Thursday, May 28, 2009

ŠIŠANJE-SET REPORT


Prošle subote, Dimitrije je bio u poseti snimanju filma ŠIŠANJE. Evo kratkog izveštaja:


U subotu, 23. maja, snimane su scene koje se dešavaju u policijskoj stanici.
Da je direktor fotografije Mihajlo Savić stigao u hud bilo je jasno još par blokova dalje, jer su ogromni reflektori stvarali utisak dana u policijskim kancelarijama.
Policijska stanica je napravljena u prostorijama Vatrosprema, i scenografi su uspeli da dočaraju casual atmosferu policijske stanice sa kojom sam imao prilike da se upoznam prilikom posete Odeljenju za krvne i seksualne delikte u 29. novembra. Tradicija policijskog filma već toliko dugo utiče na rad policije da se zapravo više ni ne zna, utiče li policijska svakodnevica na filmove ili filmovi na nju.
U scenama snimanim u subotu učestvovali su Nikola Kojo i Nataša Šolak koji igraju inspektore Milutina i Lidiju. Do sada nisam bio na snimanju kada su snimane njihove scene i moram priznati da su uspeli da stvore odličnu hemiju između likova, i da su svojim idejama znatno obogatili izvorne zamisli.
Statistima je bilo milo što igraju sa ovakvim zvezdama, i svi su davali sve od sebe.
Junak snimanja ipak je snimateljka Maja koja je rukujući ogromnom i teškom kamerom morala da ispunjava sve najizopačenije vizije reditelja Stevana Filipovića i direktora fotografije Mihajla Savića.
Kao i prošle godine, kada je u ovo vreme snimana prethodna etapa, ekipa je radila u wernerherzogovskim uslovima vrućine. Međutim, upravo ta neprestana borba koja čini da se ovaj film snimi uprkos svemu, napor koji traje već čitavih godinu i po dana jer snimanje je počelo još u novembru 2007. godine, daje svemu poseban smisao a nastanak ŠIŠANJA čini jednim posebnim iskustvom i gestom otpora preovlađujućim pogubnim tendencijama u našoj kinematografiji. Kada se za nekoliko dana završi letnja etapa ostaće još jedna jesenja i onda će snimanje biti konačno završeno i ŠIŠANJE će uspeti da izađe uprkos svemu, i samo zahvaljujući ogromnom entuzijazmu ekipe koja je odbila da se preda.
Ukoliko vas zanima još Danilovih fotografija sa ovog snimanja, posetite Facebook grupu ŠIŠANJE i tamo ih možete naći.