Monday, September 21, 2009

CIRCUITO OFF - SAN SERVOLO - DAN 3


Sa opravdanim zakašnjenjem, Dimitrije se vraća sa trećim izveštajem:
Treći dan festivala je, što se mene tiče, bio najuzbudljiviji jer je taj dan bio rezervisan za dolazak Jan Kounena i njegovu radionicu. Ne bih slagao ako bih rekao da je Jan Kounen bio ključni razlog mog dolaska na festival.Do susreta sa Kounenom došlo je vrlo spontano. Sreo sam ga na terasi bara u San Servolu i njegovo ponašanje je bilo do te mere nepretenciozno da većina ljudi koji su se tu nalazili uopšte nije ni slutila da je to Kounen - najveća zvezda festivala. Prišao sam mu, predstavio se i pošto je par rečenica shvatio obim mog poznavanja i poštovanja njegovog rada, pozvao me je da mu se pridružim na doručku i kafi.U prvom delu razgovora fokusirali smo se se na manje poznate tačke iz njegove karijere - snimanje oniričkih scena u filmu BATARDS i aerial shotova u filmu BANDIDAS, da bismo potom došli do teme brojnih zahvalnica Kounenu koje se pojavljuju na špicama novog talasa francuskog žanrovskog filma. Recimo, zahvalnica na filmu FRONTIERE(S) Xaviera Gensa proistekla je iz toga što je Kounen gledao njegove kratke filmove i povezao ga sa Luc Bessonom za kog je ovaj potom snimio FRONTIERE(S) i HITMAN. Kounen kaže da Gens sada sprema jedan znanto ličniji film.
Od nove generacije francuskih žanrocvskih filmova, Kounen voli EDEN LOG a za Kim Chapironov sledeći film (Chapiron je režirao sjajan i i vanredno bizaran film SHEITAN) koji se zove DOG POUND kaže da će biti cutting edge na osnovu nekih delova koje je gledao u montaži. Kounen još nije pogledao MARTYRS ali je delovao vrlo radoznalo da ga pogleda.
Što se Kounenovih planova tiče, trenutno sa Jean-Claude Carriereom, verovatno najznačajnijim evropskim scenarističkim imenom - van engleskog govornog područja - radi na filmu THE SECRET HISTORY OF DALAI LAMAS. Zanimalo me je kako Carriere funkcioniše pošto je već u ozbiljnim godinama (78) ali Kounen kaže da je izvaredno lucidan i da brzo misli. Film će biti mešavina 3D deonica, animacije i dokumentarca i Kounen se nada da če Dalaj Lama prihvatiti ovu strkturu pošto bez njegovog odobrenja teško da će biti filma. Ipak, Kounen ima dosta dobru poziciju na Tibetu zahvaljujući filmu DARSHAN.
U povodu svog 3D snimanja, Kounen je gledao 45 minuta AVATARa i potpuno je oduševljen, ne samo tehničkim aspektom već i pričom o domorodačkoj kulturi. Kounena izuzetno zanimaju stari narodi i običaji, a redovno odlazi u Peru u posete šamanima sa kojima proširuje svest uz pomoć ajovaske, o čemu je snimio i film D'AUTRES MONDES. Kaže da je kod šamana vodio i Gaspara Noea i Marc Caroa i da smatra da se uticaj ajovaske može osetiti u njihovim novim filmovima ENTER THE VOID i DANTE 01.


Kad je reč o svojim savremenicima, Kounen sa puno ljubavi i topline govori o Gasparu Noeu. za njegov novi film ENTER THE VOID kaže da je remek-delo i da se nada da će uspeti da bude isplativ pošto je reč o vrlo skupoj produkciji oko koje se Noe vrlo namučio. Kounen kaže da, u principu, producenti smatraju pitanjem prestiža da rade sa Noeom. Ipak, Noeov sledeći film bi trebalo da bude art-house sa eksplicitnim scenama seksa i Kounen misli da će uspeti da nađe novac za takav film. Što se Noeove supruge Lucile Hadžihalilović tiće, saznali smo da sprema film u Španiji i da je dobila pomoć Sundance Laba.


Dotakli smo se i priče o novcu. Kounen je istakao da je njegov jedini film koji je zaradio novac bio DOBERMANN ali da je tome doprinelo to što su Vincent Cassel i Monica Bellucci u to vreme bili mladi glumci koji nisu imali previsoke honorare. Preneo sam da DOBERMANN ima kultni status u Srbiji ui rekao mi je da je ranije već sretao fanove ovog filma iz Srbije.


Što se BLUEBERRYja tiče, taj film je poznat kao finansijski neuspeh koji je razljutio i producente i fanove. Veći deo javnosti je bio ljut zato što Kounen nije išao tipičnom linijom glavnog toka mitologije tog lika i držao se više akcionog vesterna, ali on je želeo da isprati tu halucinogenu liniju koja postoji u stripu i ima veze sa Moebiusvim shroom iskustvima u Meksiku od kojih nije mogao da se oporavi dvadeset godina.


Kad je reč o filmu 99 FRANCS, Kounen misli da će se na kraju eksploatacije taj film isplatiti. O saradnji sa Beigbederom kaže sve najbolje. Pisac nije imao nikave primedbe na scenario, dao je Kounenu punu slobodu, čak i da menja kraj, samo je želeo da doda par scena i njih je lično dopisao. Beigbeder je imao slične rediteljeke ambicije kao Houellebecq ali ga je neuspeh filma LA POSSIBILITE D' UN ILE (Mogućnost ostrva) odvratio od režije. Diskutovali smo o filmskim adaptacijama Houellebecqa - Kounen nije gledao nemačku ekranizaciju ELEMENTARNIH ČESTICA ali mu je zato francuski film po PROŠIRENJU PODRUČJA BORBE (Extension du domaine de la lutte, Philippe Harel, 1999) sasvim okej.


Za Jean Dujardina kaže da je glumac koji mudro vodi svoju karijeru. Dujardinov nastavak velikog hita OSS 117 - LE CAIRE NID'D ESPIONS koji se zove OSS 117- RIO NE RESPOND PLUS i Kounenu je vrlo simpatičan, prepričao nam je čak i neke duhovite dijaloge iz filma. Kaže da je Dujardin privukao dosta publike kopja je od 99 FRANCS očekivala family-friendly film (iako ni OSS-117 nije baš za sve uzraste) i da je na nekim projekcijama bilo nezadovoljstva.


Što se tiče nastavka romana 99 FRANCS koji se zove AU SECOURS PARDON, Kounen nema ništa protiv da ga adaptira pošto se produžetak avantura Octave Parangoa zaista dosta razlikuje od prvog romana i sequel se ne bi iscrpljivao u ponavljanjima. Imao sam priliku da pročitam hrvatsko izdanje ovog romana i smatram da donosi jednu možda još snažniju priču od 99 FRANCS, i zanimljiv ruski setting.


O svom novom filmu COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY, Kounen kaže da ga je privukao interesantan istorijski milje i to što se tema razlikuje od njegovih tipičnih priča. Ovaj film je prvobitno trebalo da režira William Friedkin i Kounen je od njega preuzeo projekat. osnovna izmena u odnosu na scenario koji je Friedkin trebalo da snima jeste to što su dijalozi sa engleskog prevedeni na jezike kojima su se junaci zaista služili. Kao osnovnu stilsku inspiraciju, Kounen navodi dva naslova AGE OF INNOCENCE Martina Scorsesea i LAWRENCE OF ARABIA Davida Leana. Leanove akcione scene su mu poslužle kao inspiracija za inscenaciju baletske premijere pošto je smatrao da ta situacija ima dramaturgiju bitke.


Kounen je inače pobornik filmske trake i smatra da digitalnu tehniku treba da koriste samo direktori fotografije koji su njome aposlutno ovladali a on misli da ih nema mnogo


Što se Holivuda tiče, Kounen kaže da je imao ponude ali da nikada nije dobio neku koja mu je odgovaralča. Njegov prijatelj Jean-Pierre Jeunet se okušao u Holivudu sa filmom ALIEN RESSURECTION i reao mu je da ga je to snimanje višse podsetilo na rad u svetu reklama nego na film jer su se producenti ponašali kao klijenti. Ipak, Kounen kaže da bi svakako prihvatio neku interesantnu ponudu i izazov poput ALIEN RESURRECTION.


Posle podne, Kounen je održao radionicu a uveče je bila prikazana retrospektiva nejgovih kratkih filmova. Među njima je, što se mene tiče, bila jedna premijera - prikazan je film THE STORY OF PAHSHIN BEKA iz omnibusa 8 koji su finansirale Ujedinjene Nacije.


Tokom popodneva pogledali smo jednu turu filmova iz internacionalne selekcije iz koj e se jedino izdvojio španski eksperimentalni film FALSE ESPEJO Artura Artala koji je doneo specifičnu košmarnu atmosferu.


Pošto četvrtog dana nije zakazano previše aktivnosti, odlučili smo da što više ispratimo projekcije.


Treće večeri posle filmskog progrnma, nastupio je Howie B. kao gost DJ.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Bluberi je potpuno s..nje, mislim kako da ne naljuti producente fanove i obicne gledaoce kad je potpuno negledljiv a sto se tice vernog prenosenja halucinogene atmosfere stripa, smejurija, on je bio na dopu ocigledno.

4:23 AM  
Anonymous Anonymous said...

Dimitrije je s Kunenom na prst u bulju, nego mu se ne vidi ruka na ovoj fotografiji!

12:57 AM  

Post a Comment

<< Home