Saturday, June 25, 2011

NSF@CINEMA CITY


Novi srpski film je jako dobro prošao na ovogodišnjem novosadskom festivalu - TILVA ROŠ je dobio priznanje za svoju celokupnu estetiku i domet, NEPRIJATELJ je prepoznat kao ozbiljno realizovan film u kinematografiji u kojoj se o tome ne vodi previše računa, Nikola Rakočević se dokazao kao pravi leading man naše kinematografije sa ŠIŠANJEM. Ako tome dodamo da su mladi autori omnibusa OKTOBAR podržani specijalnom nagradom, reklo bi se da je na ovogodišnjem izdanju Cinema Cityja priznata nesumnjiva promena klime na našoj sceni.

Evo i zvaničnog priznanja:

Žiri glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa Cinema City internacionalnog filmskog festivala, u sastavu:

1. Šarunas Bartas, predsedavajući žirija

2. Beki Probst

3. Eva Hubert

4. Jan Cvitkovič

5. Filipe Azuri

je, nakon, pažljivog razmatranja celokupnog filmskog programa u takmičarskoj selekciji Nacionalna klasa održao finalno zasedanje i jednoglasno odlučio da nagradi sledeće filmove:

1. Grand Prix - IBIS statueta i nagrada od 4.000,00 dolara za najbolji film u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa”, dodeljuje se filmu "TILVA ROŠ"

Eksplikacija: Najviše zbog toga, što uz svoje ostale kvalitete, ovaj film zvuči kao svet koji ga okružuje.

2. Najbolja režija - IBIS statueta i nagrada od 1.000,00 dolara za najbolju režiju u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa”, dodeljuje se reditelju filma “Beli, beli svet”, Olegu Novkoviću.

Eksplikacija: Zato što nudi emocionalno najbogatije filmsko dostignuće u ovoj selekciji.

3. Najbolji scenario - IBIS statueta i nagrada od 1.000,00 dolara za najbolji scenario u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa” dodeljuje se scenaristi filma "Tilva Roš", Nikoli Ležaiću.

Eksplikacija: Zato što njegova priča stvara utisak surfovanja između improvizacije i konstrukcije.

4. Najbolja muška uloga - IBIS statueta i nagrada od 1.000,00 dolara za najbolju mušku ulogu u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa”, dodeljuje se glumcu iz filma “Šišanje”, Nikoli Rakočeviću.

Eksplikacija: Uz napomenu, da smo uživali u ostvarenju ovog mladog glumca u “Šišanju”, ali i u njegovoj ulozi u “Oktobru”, odlučili smo da mu dodelimo ovu nagradu za jedno snažno i istinito glumačko ostvarenje.

5. Najbolja ženska uloga - IBIS statueta i nagrada od 1.000,00 dolara u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa” dodeljuje se glumici iz filma “Beli, beli svet”, Jasni Đuričić.

Eksplikacija: Za njenu minimalističku i snažnu interpretaciju lika.

6. Najbolja fotografija - IBIS statueta i nagrada od 500,00 dolara za najbolju fotografiju u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa”, dodeljuje se Dušanu Joksimoviću za film “Neprijatelj”.

Eksplikacija: Za fotografiju koja je u isto vreme diskretna fantazmagorična i napeta.

7. Najbolja montaža - IBIS statueta i nagrada od 500,00 dolara za najbolju montažu u takmičarskoj selekciji “Nacionaln klasa”, dodeljuje se Aleksandri Milovanović za film “Cinema Komunisto”.

Eksplikacija: Zato što je uspela da pronađe sturkturu u takvom mnoštvu prizora i da zadrži sve što premošćava jaz između prošlosti i sadašnjosti.

8. Najbolja originalna muzika - IBIS statueta i nagrada od 500,00 dolara za najbolju originalnu muziku u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa” dodeljuje se Borisu Kovaču za film “Beli beli svet”.

Eksplikacija: Za muziku tako prirodno integrisanu u scenario, koja nosi izuzetnu emociju.

9. Najbolja scenografija - IBIS statueta i nagrada od 500,00 dolara za najbolju scenografiju u takmičarskoj selekciji “Nacionalna klasa”, dodeljuje se filmu “Neprijatelj”.

Eksplikacija: Snašna vizuelna produkcija stavlja vas diretno u utrobu priče i čini da se osetite njenim delom.

10. Najbolji kostim - IBIS statueta i nagrada od 500,00 dolara za najbolju kostimografiju u takmičarskoj selekciji ’Nacionalna klasa’ , dodeljuje se Lani Pavlović za film “Neprijatelj”.

Eksplikacija: Za suptilno i ironično poigravanje konfuzijom.

11. Specijalna nagrada dodeljuje se filmu “Oktobar”.

Eksplikacija: zbog svojih brojnih kvaliteta, ovaj zajednički film, je, po nama, film koji obećava. Očekujemo vas u skoroj budućnosti.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home