Monday, December 30, 2013

MALI BUDO pobuđuje interesovanje u regionu

MALI BUDO je predstavljen i u crnogorskim medijima. Danilo je dao intervju za tamošnji portal Garden Cafe.

Film Danila Bećkovića na Kustendorfu

Objavljeno
Kadar iz filma
Kadar iz filma

„Prvijenac“ režisera Danila Bećkovića jedan je od dva „domaća“ filma koji će biti prikazani na Kustendorfu, jednom od najuglednijih i koncepcijski najzaokruženijih festivala u regionu (fokusiranog na takmičarsku selekciju studentskih filmova iz cijelog svijeta, uz projekcije „art“ filmova najznačajnijih savremenih evropskih i svjetskih autora). Bećković, koji je rođen i odrastao u Podgorici a živi i stvara u Beogradu (gdje je diplomirao filmsku i TV režiju, ali i Opštu književnost na Filološkom fakultetu), prvobitno je planirao da kreira kratkometražni ali tokom procesa snimanja autor odlučuje -budući da je bio zadovoljan snimljenim materijalom- da film „produži“. Razgovarali smo sa mladim režiserom, ko-scenaristom i ko-producentom filma „Mali Budo“ u kojem glavnu ulogu tumači Budvanin Petar Strugar, filmskoj publici poznat iz Bjelogrlićevog bioskopskog hita „Montevideo, Bog te video“. Sinopsis filma je intrigantan: Hirurgu iz Podgorice na rukama umire sin šefa lokalne mafije. U strahu od krvne osvete svog sina Buda šalje u Beograd, pod zaštitu prijatelja iz studentskih dana. “Mali” Budo koristi situaciju da iskusi čari beogradskog noćnog života: u potrazi je za djevojkama i svim oblicima zabave, nesvjestan da njegovi zaštitnici nisu ono što bi trebalo da budu…
kadar iz filma
Kadar iz filma

Da li je “Mali Budo” srednjemetražni ili dugometražni film (zbunjunje činjenica da, do sad, koliko znamo, na Kustendorfu nije prikazan domaći dugometražni film)?

- “Mali Budo” će svoje prvo, pretpremijerno prikazivanje imati sredinom januara sledeće godine na Kustendorfu, u novoustanovljenoj selekciji Novi autori. Pet godina nakon inicijalne ideje i osamnaest meseci od početka rada na filmu, jako smo nestrpljivi da vidimo prve reakcije.

U pitanju je žanrovski film – komedija?

- “Mali Budo” je komedija o crnogorskom mentalitetu, beogradskom noćnom životu, korupciji u zdravstvu, problemima u školstvu i o prvim ljubavnim razočaranjima. I o krvnoj osveti. Film prati dogodovštine više generacija Crnogoraca u Beogradu, počev od onih koji su 1945. učestvovali u preraspodeli stambenog prostora, preko generacija koje su stigle radi obrazovanja ili naprosto u potrazi za hlebom, pa do najmlađih, koje prestonica privlači noćnim svetlima.

Nameće se pitanje: Ko je Mali Budo?

-Mali Budo je razmaženi Podgoričanin koji silom prilika mora da dođe u Beograd. U susretu sa metropolom, provincijalac počinje da se preispituje. Predstave koje je gajio, kako o sebi tako i o spoljašnjem svetu, bivaju ozbiljno poljuljane.

Kako ste se odlučili da Petar Strugar tumači glavnu ulogu?

-Bilo je izuzetno lako odlučiti se za Petra, pošto je u pitanju jedan od najtalentovanijih glumaca koji su se pojavili kod nas u poslednjoj deceniji.

Pored Strugara, u Vašem filmu igraju Tihomir Stanić, Sergej Trifunović, Petar Božović…Kakva je bila saradnja sa glumcima?

-Izuzetno mnogo su mi pomogli svojim iskustvom, a još više su mi imponovali entuzijazmom koji su imali za debitantski film koji nastaje u jako teškim produkcionim uslovima.

Takođe je iskusan i Dimitrije Vojnov; zajedno ste pisali scenario?

Što se scenarija tiče, Dimitrije i ja smo prijatelji, pišemo zajedno već godinama i jako dobro se poznajemo. Ponekad čak ne uspevamo da rekonstruišemo ko je pisao koji deo.

Kako ste, uopšte, uspjeli snimiti film u ovom kriznom vremenu?

- Nisam siguran da umem da odgovorim na ovo pitanje. Potrebno je mnogo rada, entuzijazma i vere. I Božija pomoć.

Danilo Bećković , inače autor nekoliko kratkometražnih ostvarenja (“Vuk”, “Dečak koji je bio suviše nevin”, “MontePuttana”), pored debitantskog igranog filma pomalo ironičnog naziva “Mali Budo”, snimio je i dokumentarac o čuvenom književniku naslovljen jednostavno“Crnjanski”, koji je trenutno u fazi postprodukcije.

1 Comments:

Blogger anosh said...


كيفية القيام تنظيف المنزل غرفة تلو الأخرى؟
الأسر الأمريكية لديها وقت فراغ أقل من أي وقت مضى إلى تميل إلى المنزل أعمال التنظيف، ولكن يصبح مهمة ساحقة إذا كنت لا مواكبة ذلك. وهنا بعض نصائح شركة تنظيف مجالس بأبها
شركة تنظيف موكيت بأبها
شركة تنظيف كنب بأبها
شركة تنظيف سجاد بأبها

11:43 AM  

Post a Comment

<< Home