Sunday, February 04, 2007

KAKO POSTATI HEROJ

Naš drug Mladen Matičević će na FESTu imati premijeru svog dokumentarnog filma KAKO POSTATI HEROJ. Mi vam donosimo izveštaj našeg špijuna Big Daddy Plissa sa jedne interne projekcije. Sudeći po Plissovom izveštaju, moramo se svi zajedno pojaviti u Dvorani kulturnog centra
Ove godine se vratio ROCKY BALBOA, 26. februara se vraća Mladen Matičević. ROCKY BALBOA kreće u bioskope 6. februara. Ako bude u bioskopima 26. februara, predlažemo double-bill - idemo da gledamo BALBOU pa KAKO POSTATI HEROJ, ili obrnuto, kako nam termini dozvole!
Dotle, evo Plissovih utisaka da nam malo procirkuliše krv!
Pogledao sam dokumentarac "Kako postati heroj" Mladena Matičevića u integralnom obliku, koji će se do svoje zvanične premijere redukovati za nekih dvadesetak minuta. To će ići u prilog filmu, posto sa minutažom od skoro 90 minuta i nije toliko "pitak" koliko bi mogao, odnosno koliko će biti.
Takođe će i muzika biti izmenjena, koliko čujem mnogo efektnijom, nabijenijom muzikom, koja će biti varijacija na neke poznate, filmske numere sportskih filmova tipa Roki!
Pretpostavljam da je film dobro unapred osmišljen, no i takav, ovaj dokumentarac efektno komunicira sa publikom emotivnim jezikom zbog vrlo ubedljive i nadasve duhovite priče o čoveku četrdesetih godina koji odlučuje da promeni život kako bi pretrčao maraton.
Likovi su autentićni, i što je najbitnije, u scenaristički već postavljenim situacijama, njihove reakcije i njihove emocije deluju stvarne i iskrene.
Od likova je najduhovitiji Goran Terzić, u ulozi"zloće kuma" koji sve vreme "zagorčava život" glavnom junaku. Naravno, njih dvojica se u stvari vole i postuju, i njihove prirodne reakcije su pravi dragulji.
Ovom filmu je tehnika isključivo u službi priče, kao gledaoci smo uvučeni u središte zbivanja, znoja i emocija, i što je bitno, ne bivano guseni nekom neopravdanom estetikom u vidu "fensi" kadrova i"fensi" fotografije.
Tročipne mini DV kamere poslužile su da u tehničkom smislu film ne oskudeva. Drugim rečima, film bi mogao da se bez problema vrti po stranim televizijama, koje imaju nešto viši standard od naših. Film je duhovit i zabavan, nimalo dosadan, o među nama predpremijernim gledaocima je izazvao poprilično smeha.
Drugim rečima, kupio nas je.

1 Comments:

Blogger doba_nevinosti said...

Naravno, ko god bude imao ovakav spy materijal, neka se javi!

2:06 AM  

Post a Comment

<< Home