Monday, October 22, 2007

PROMENI ME-CRITIC'S CUT

Danas je na Popboksu izašla kritika za film PROMENI ME Milana Karadžića. Međutim, na Dobu je objavljujemo u integralnoj varijanti sa sve duplo manjom ocenom kako ju je Zoran Janković izvorno napisao, pre nego što je prilagođena za objavljivanje na sajtu. Uživajte u odličnoj kritici!
PROMENI ME – Milan Karadžić

UZ NAJJAČU ANESTEZIJU, MOLIĆU LEPO!

Zoran Janković

Ocena: 1/10 (jedan od deset)

Scenario: Stevan Koprivica

Uloge: Milutin-Mima Karadžić, Neda Arnerić, Ivana Popović, Andrija Milošević, Dara Džokić, Dragan Nikolić, Viktor Savić, Mira Banjac, Mladen Nelević, Milorad Mandić, Katarina Marković, Vlasta Velisavljević, Dejan Lutkić

Žanr: komedija

Zemlja : Srbija, 2007

Trajanje: 90 minutaŽeljko Mitrović ima potrebu da se etablira i kao filmski producent. Promeni me je njegov treći pokušaj u tom sasvim legitimnom naumu. Ako se pomerimo od namera i potreba ka planu realizacije, pred nama će se naći tužna istina da je i ovaj pokušaj zapravo udarac daleko od gola. Promeni me, pak, ima nešto zajedničko sa prethodnicima mu. I ovaj put čak i najbenevolentniji gledalac teško da će steći utisak da zbilja gleda film. Dok je Mi nismo anđeli 2 bio izmutirana product placement ekstravaganca, a Anđeli 3 nevešta, hipertrofirana studentska vežba promovisana u celovečernji film koji veruje da se larmom i obiljem vizuelnih provokacija da zabašuriti suštinska praznina, Promeni me, najslabiji i najneintrigantniji od njih, zapravo izgleda kao komprimovana loša TV serija. Sve i da se uzme u obzir gorepomenuta goruća težnja Željka Mitrovića, ostaje enigma kako je jedan ovako jalov, mršav i nesuvisao koncept prošao filtere čak i Pink produkcije.

Ne bi bio problem da je Promeni me, još jedna manufaktura plemena Karadžić i Koprivica, samo loš srpski film; kompletisti, mazohisti, zlosrećni recenzenti i sve malobrojniji posetioci bioskopa svačega su se nagledali samo u ovom milenijumu. Ipak, nesrećnim promašajima poput Žurke , Aporije, Krojačeve tajne... treba odati priznanje jer su hrabro poginuli u svom letu ka arthouse uzorima iz belog sveta dok Promeni me, ta nevešta i nikome i ničemu potrebna komedija naravi o zubaru koga u par dana prodrma kriza srednjih godina, predstavlja knjiški primer fuzije autorske nemoći i stvaralačkog kukavičluka najgore vrste. Ovaj film bi da bude dosta toga, ali, pri tom autori nemaju ideju kako da do željenog cilja, lokalne, manje-više gradske romantične komedije, dođu, te se obilato služe prečicama i (pogrešno svaćenim i odabranim) pozajmicama i referencima. Koprivica i Karadžić prvu mustru uzimaju od Predraga Perišića (Moj tata/ Brak/ Razvod na određeno vreme i, možda najuspeliji, Nije lako sa muškarcima) koji je istrajno pokušavao i povremeno uspevao da urbanizuje, pripitomi i preoblikuje soc-realistički jad i preovlađujuću zlovolju pokojne nam domovine. Druga stanica im je, baš kao što se i očekivalo, bio neizbežni Siniša Pavić, odnosno njegova potreba da sve likove obuhvati jedinstvenom mrežom. Na to su nadogradili ekstremno romantizovanje tranzicione srpske stvarnosti na način viđen u Jeleni BK televizije i/ili Lisicama Gorčina Stojanovića gde su ama baš svi junaci skućeni i ekonomski relaksirani, žive brzo i hrane se lako i samo im ostaje da se priključe austenovskoj ljubavnoj vrtešci i zarone u taj čarobni svet karnalnih avantura.

Milutin-Mima Karadžić, potrošeno, umorno i ne baš šarmantno lice svih Pink produkcija poslednjih godina, ovde tumači beogradskog zubara (crnogorskog porekla i kukavički kolebljive ijekavice) koji iniciran švalerskim i brakorazvodnim turbulencijama u životima svojih prijatelja započinje aferu sa mnogo mlađom pacijentkinjom. Prostorno-vremenski okviri nisu mnogo privlačili pažnju vodećeg autorskog tandema, tako da, čini se, u samo 3-4 dana, narečeni zubar uspeva da se zaljubi, preevari supruga, provede par ludih noći sa ljubavnicom, operiše uši... i ode na krstarenje sa suprugom (Neda Arnerić, čija se uloga ovde svodi na uzdisanje i insistiranje da se putuje preko „Jolly Toursa“ (uključena je i scena bukiranja aranžmana u baš toj agenciji, što je jedan od najjadnijih primera plasiranja proizvoda i usluga sponzora u ne baš diskretnoj konkurenciji srpskog filma i televizije)). Scenario je prepun opštih mesta, ziheraškog lobovanja (svi likovi su ispovezivani, i vazda spremni na vickasti odgovor i, recimo, domišljatu repliku), tekst vrca od prostačkih (pri tom i auto-cenzurisanih) kvazi-duhovitosti koje u gledaocu mogu da pobude samo stid ( npr.stomatologov asistent ubrizgava Miri Banjac, prekaljenoj komunistkinji, injekciju za smirenje upozorivše je da će ubrzo da „kulira“, na šta mu ponižena gospođa Banjac odgovora „ej- kuliram“ sa potisnutim ali čujnim „a“ između, u par scena dolazi do gay štimunga između inače pastuvno postavljenih muških likova). Da stvar bude gore sve te spore, izlišne, neduhovite, ekstremno dijaloške scene, koje bez ikakve uzročno-kauzalne kopče sustižu jedna drugu, su usnimljene kao da se radi o brzo proizvedenom TV skeču, viđenom za munjevitu konzumaciju i još brži zaborav. Sveopšti kukavičluk ovog uratka seže i do manje važnih segmenata, te u scenama u kojima bi publika iz SFRJ regiona trebalo da gvirne u ludi ritam beogradskih noći, autori nemaju petlju da udare po najcrnjim dubinama tu jedino odgovarajućeg Grand zvuka, neko se cupka, onako po osmanlijski, sa rukama iznad glave i drhturavim zadnjicama, uz zaboravljene hitove Čede Čvorka i Dijane Dapčević.

Za ovo nedelo, možda i najgore ostvarenju u jakoj konkurenciji novije srpske quicky produkcije, bio bi komliment reći da je tek minoran proizvod koji će se udomiti u novogodišnjem programu Televizije Pink i u ponudi DVD izdanja po kioscima, ali istina je da je ovo uvredljivo, poražavajuće, ponižavajuće i nepotrerbno gledalačko iskustvo, te najgori nus-proizvod dubokog ubeđenja da je ovdašnja publika u toj meri nazadovala da će lako progutati ostvarenje nastalo u nadi da se pukim pokušajima i udarničkim tempom proizvodnje može doći do iole prizornog, filmičnog cilja.

4 Comments:

Anonymous Macavity said...

Uncut is the way to go!

9:02 AM  
Anonymous homer jay said...

ovako, trenutno sam jako depresivan, a depresivni cesto naginju (auto)destrukciji, te umesto da unistavam svoju jetru hektolitrima alkohola, te svoju dusu satima ljigave pop muzike, nesto mi vise prija pokenjavanje po ovom nedelu....

Narocito sto razlozi moje patnje leze uglavnom u kretenskom sloju ljudi kakvi su i junaci ovog nefilma i njihovom "lajfstajlu"

Oj, Mitrovicu, snimaj sto vise, ne bi li smo uzivali sto vise pljujuci po onome sto ti snimis....Ha, Ha.... And it makes me feel so good:D

4:46 PM  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]office 2003 sp3, [url=http://firgonbares.net/]Software instantly[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] adobe software educational discount educational discount for software
Pro Retail Price [url=http://firgonbares.net/]2007 discount software[/url] web store builder software
[url=http://firgonbares.net/]educators discount software[/url] Full Version Retail Price
[url=http://firgonbares.net/]winzip 12 torrent[/url] coreldraw remove transparency
cheap downloadable software [url=http://firgonbares.net/]cheap academic software[/b]

8:24 AM  
Anonymous Anonymous said...

I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get set up? I'm
assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
I'm not very web savvy so I'm not 100% positive. Any recommendations or advice would be
greatly appreciated. Thanks

Also visit my web site - cellulite treatment cream

4:01 AM  

Post a Comment

<< Home