Monday, December 17, 2007

VELIKI ZLOČINI


U masi srpske televizijske produkcije koja je uglavnom predmet podsmeha i to sasvim zasluženo, povremeno se pojavi nešto što zaslužuje pažnju i podršku.
Igrano-dokumentarna serija VELIKI ZLOČINI na TV Avala je upravo takav projekat. Reč je o uspešnoj posrbi dokumentarnih hronika o zločinima koje čine okosnice kanala kao što su Discovery i dokumentarnih produkcija ozbiljnih televizija kao što je BBC. Ono što odvaja ovu seriju od stvari koje većinom radi B92 jeste u tome što ova serija nema dnevnopolitičku funkciju i kratak rok trajanja već ima izvesnu sudbinu i u reprizama a možda i na DVDu.
Tema ove serije je odlično odabrana-reč je o zločinima koji su se desili na prostoru bivše SFRJ i o kojima se u vreme kad su se dogodili štošta nije znalo, a pošto ih naša pop kultura nije apsorbovala, za današnje generacije oni predstavljaju potpunu nepoznanicu.
Spoj detaljnje faktografije, sa dosta izjava stručnjaka i svedoka, i igranim rekonstrukcijama (koje nisu naročito uspele ali su za naše uslove sasvim podnošljive) čini da nam jedan uzbudljiv deo istorije svakodnevnog života zaista bude približen.
VELIKI ZLOČINI formalno jesu ono čime bi televizija trebalo da se bavi i utorkom u 20h zaista nema ništa pametnije za gledanje ni na jednom od kanala sa nacionalnom frekvencijom.
Idućeg utorka, epizoda govori o ustaškom terorističkom napadu na bioskop 20. oktobar. Ne samo da ćete otkriti ko su vinovnici tog zločina, već i koji su film ljudi hteli da gledaju tog fatalnog dana.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home