Monday, March 17, 2008

LA TIMES ZA OGNJENKU

LA Times je objavio tekst o filmu ČARLSTON ZA OGNJENKU koji možete pročitati ovde na Novim Kadrovima. Najzanimljviji detalj za nas sa Doba Nevinosti je da su, sudeći po ovom tekstu, strani distributeri prihvatili Dimitrijev predlog naslova za strano tržište THE FUNERAL BRIDES.

22 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Uzasno debilan osvrta LA Times-a. Neinventivni/a i tendenciozni/a Amer/ka po imenu Trejsi Vilkinson je forsirao/la nekakvu usiljenu politicku prizmu ovog filma do tacke da je cak ocekivao/la da film bude smesten u Srebrenici.

Elem, poruka clanka je da su Srbi narod koji zivi u mitovima i da ce ovaj film pomoci da ih se "izleci" od istih te da im konacno otvori oci kako ti neko time sto ti otima 15% teritorije ustvari cini uslugu.

11:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ne znam da li je ton ove americke skrabotine ovako politicki obojen zato sto autori "Ognjenke" sami od sebe potenciraju taj ugao u promociji svog filma preko bare ili zato sto poslovicno kretensti Ameri ne mogu da smisle nista bolje kad je u pitanju 'promocija' neceg iz Srbije. Kako god bilo, vrlo je bljutavo. A tek konstatacija da se Stojanovic "plasi reakcije srpskih nacionalista zbog filma koji je napravio". Mislim, zaista da covek povrati koliko ce se nisko neko spustiti ne bi li od sebe vestacki napravio disidenta. To je ta prica u koju svi istocnoevropski autori pokusavaju da se uglave kad se promovisu na Zapadu. Prave od sebe nekakve jadnicke koje sistem kod kuce shatro ugnjetava jer znaju da ta zvaka tamo preko pali.

Ako je zloupotreba dnevne politike "novo" sredstvo promocije "novog srpskog filma" onda super.... jer to sve smrdi na dobro poznate "stare" balkanske kinematografsko-promotivne metode. Ranije je prica bila "pogledaj nas Zapade kako smo jadni, prljavi, musavi i ratom iznureni...a i pored toga nalazimo nacina da budemo srecni i veseli, ajde Zapade udeli nam koju paru ili nagradicu na festivalima", a "nova" prica je izgleda "mi smo ti saveznici, Zapade, u tvojim nastojanjima u ovom regionu, drzava nam je ogrezla u jadu, korupciji i mitovima, ali mi smo tu da ovom narodu otvaramo oci i time ti pomazemo u ostvarivanju tvojih ciljeva, daj nam koju paru i nagradicu, brate dragi".

Gadite mi se svi zajedno. Ua, pichke!

12:01 PM  
Anonymous Anonymous said...

Сад је екипа "Огњенке" показала право лице. Уста су им била пуна љубави према српском филму, Србији, српским природним лепотама а одједном се испоставља да је то све био филм о Сребреници. А кад се сетим како су пљували фондацијске филмове...

5:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

A kako ste vi zaključili da je to za Srebrenicu i sranja rekao bilo ko iz ekipe Ognjenke? I ne vidim iz teksta da je u bilo kom Stojanovićevom citatu bilo priče o disidentstvu i sl. Iskulirajte.

7:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ja ne mislim da Stojanović prvi poteže priču o Srebrenici kad sedne da "prodaje" svoj film putem medije preko bare, ali je dovoljno pičkast i ukenjan da takve debilne sugestije prihvati kao legitimne kada mu ih postavi novinar LA Times-a i na njih odgovori bez ikakvog problematizovanja istih, umesto da se pomenutom novinaru na fin način najebe keve zbog očigledne namere da od osvrta na Stojanovićev film napravi dnevnopolitičko govno od teksta samo zato što dati film dolazi iz Srbije. Dakle ne poteže sam Stojanović tu priču eksplicitno, ali je i ne odbija jer je svestan da može finansijski da profitira na takvim paralelama.

Ej, bre ovaj američki magarac mu postavlja pitanje: "ej tebra, š'o nisi stavio Srebrenicu 1995. godine kao mesto radnje pošto je to ta ista priča. A Stojanović mrtav ladan odgovara: "jeste brate u pravu si, lepo si to primetio, možda sam i treb'o, ali sam znaš hteo da to ipak bude šatro-gistro neka priča malo estetika ovo-ono, kapiraš brate".

Evo ti taj deo u originalu:
-----------------------------------
STOJANOVIC'S setting of a man-less village could have been very modern. After Serbian forces attacked Bosnian villages like Srebrenica a decade ago, killing thousands of Muslim men, numerous communities were left without menfolk -- devastating in the Balkan patriarchal society.

But the director deliberately chose an old war. Not, he says, because he was afraid to antagonize audiences but because he did not want to lose them.

"If you make the movie about one contemporary event, [audiences] can't relate. I'm not afraid to offend, but movies are only important if you can communicate," he said. "I had no intention of reaching only people who believe like me. We wanted the film to be seductive."
---------------------------------

Stojanović naravno konta: "znaš kako, ipak je to LA Times, neću valjda tako uticajnom mediju da se zameram, ipak valja mi ovaj film prodati. Ma, uostalom, šta ima veze, koji kurac, ako oni vide Ognjenku kao priču o Srebrenici. Ko im jebe mater, nek ga vide kako hoće samo nek plate, neću valjda ja sad da im kvarim doživljaj kad su već za to spremni da daju pare".

9:10 PM  
Anonymous Anonymous said...

The funeral brides???
A sto ne Corpse brides from Serbia?
E, inventivnosti moja...

2:20 AM  
Anonymous Anonymous said...

djape,

ne citas pazljivo, evo price od disidentstvu...

`Against such a backdrop, Stojanovic is bracing for the reaction from nationalists.`

a najtuznije od svega je sto nacionalisti ni ne znaju s kim imaju posla, vidi kako nacionalisti blagonaklono gledaju na njih:

http://www.nspm.org.yu/kulturnapolitika/2008_tanasic1.htm

3:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

svima vama je ocito srebrenica centar sveta, s ovom ili onom idejom.
a stojanovicu je film.
to je najbitnija razlika.
a ima ih jos.
srecom po njega.

9:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

ovo vam je ocito poslednja prilika da dobacite do njega.
vidim, gledate dobro da je iskoristite, hihi.

9:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

++++++++++++++++++++++++++
svima vama je ocito srebrenica centar sveta, s ovom ili onom idejom.
a stojanovicu je film.
++++++++++++++++++++++++++

pa naravno da mu je prioritet film. covek hoce da ga proda. ono sto je problematicno je nacin na koji to radi. tj. najseljackije pilicarske metode koje pritom koristi (srebrenica, "ja sam disident", "bojim se srpskih nacionalista", "ovim filmom otvaram oci srbima koji su ogrezli u mitologiji").

ps: dozvoljavam i mogucnost da je Stojanovic zblanut pitanjima od silne zelje da se dopadne i prilagodi sagovorniku davao nekakve neodredjene tuc-muc odgovore, pa ih onda amer-novinar lepo uglavljivao kako mu odgovara kad je dosao kuci da pise clanak, davajuci im pritom dnevnopoliticki ton. no ipak sve vise deluje da je Stojke jednostavno kontao: "ma pali brate moj americki. sta god ti vidis u ovom film to je to - samo daj pare i sve je OK. bice ovo i metafora za Irak ako treba, samo mi pomozi da osiguram distribution deal"

10:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ne boj se, vratice se nama Uros uskoro iz belog sveta, i dolazice da raspravlja po blogovima, isto kao Srdjan Dragojevic koji je otisao pun ocekivanja, pa eto sad mu Laza kroji kapu.

12:45 PM  
Anonymous Anonymous said...

@anonymous

Nigde nije citiran Stojanović u tom delu. Pitanje je koliko je tu stvar tumačenja i pretumačenja. U celom tom tekstu ne postoji citat Stojanovićeve izjave sa značenjima koja mu spočitavate i meni je to dovoljno. Nije da sam neki fan lika, čak me malo i čizra, ali trulo je da ga kritikujete zbog nečega što (na osnovu teksta) nije rekao ili zbog nečega što je po vašem mišljenju trebalo da kaže. Ko zna uostalom kako je i vođen taj intervju i šta je on zapravo rekao novinaru ako išta?

Mir Srbi.

7:10 PM  
Anonymous Anonymous said...

djape je u pravu, ali nema veze. Stojanovic je morao da hrabro odgovori okupatorki iz LA Timesa: Sta ti meni, koji moj, Srebrenica? Moj film nema veze sa tim. Jebala vas Srebrenica, glupi Ameri, samo znate da pricate o zlim Srbima i da pricate istu glupu pricu koju ste napravili na CNN-u. Picke. A zlocini nad Srbima? A bombardovanje 1999? A Kosovo? More, do djavola, okupatori, bas me briga da li cete kupiti moj film, ima da vam kazem sada: Ja sam Srbin, Srbija je centar sveta, Kosovo je Srbija, s verom u Boga za kralja i otadzbinu, ziveli Srbi i Srpkinje, rakija, rakija!

4:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

ne kaki, some.

svestan si i sam kolika je gnjida stojanovic ispao pa u nedostatku boljih argumenata bacas iskarikirane budalastine u trulom pokusaju da budes duhovit.

5:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

ja ne znam kako jos neko moze da se zali sto su nas bombardovali? treba opet da nas bombarduju, ako misle ista od nas da ucine. i onda da nas bombarduju ponovo. i opet. i opet. onda treba da nas napadnu hemijskim oruzjem. pa bacacima plamena. pa da nas zaspu nuklearnim otpadom. pa govnima. pa da pobiju srbe u dijaspori. pa da onda dodju u srbiju i, ako je neko preziveo, da ga dotuku motkama. pa da nas ponovo bombarduju. valjda ce se tada ovaj narod najzad nauciti demokratiji i zapadnim vrednostima. ua, nacosi!

11:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

ljudi, da li ste vi gledali film? stojanovic je, koliki god bio debil, jedini srpski reditelj koji ne pusi kurac stranim fondovima. nije cak ni ovde citiran u tom kretenskom kontekstu.
jel stvarno verujete da u la timesu pisu o srpskom filmu bez razloga? pogledajte s kim on radi sledeci film, i sve ce vam biti jasno.

5:34 PM  
Blogger Unknown said...

Jednu stvar ne razumem. Osvane clanak o nasem filmu u LA TIMESU i odjednom sve patriote krecu drvljem i kamenjem na autora. Strasan greh, razgovarati sa stranim novinarem i ne reci ono sto bi svaki ponosni srbin spremno izdeklamovao istog trenutka, samo kad bi nekog zanimalo sta on misli.
Kamo srece da imamo vise takvih izdajnika kakav je Stojanovic, pa da umesto Srebrenice, glupi ameri saznaju jos po nesto o zlim srbima.
Cinimise da mu srpske "patriote" nikad ne bi oprostile kada bi "obrukao" Srbiju eventualnim uspehom na nekom velikom, tudjinskom festivalu.

10:51 AM  
Anonymous Anonymous said...

vidim da autori ognjenke gaje pravu patriotsku skepsu prema festivalima čim je film imao premijeru u genocidnoj srbiji pred zlim desničarima a ne u kanu gde je najavljivan, a koliko vidim ni ove godine ga tamo nema.

11:07 AM  
Blogger Unknown said...

Sticem utisak da ti je drago zbog toga. Zasto?

1:10 PM  
Anonymous Anonymous said...

----------------
Strasan greh, razgovarati sa stranim novinarem i ne reci ono sto bi svaki ponosni srbin spremno izdeklamovao istog trenutka, samo kad bi nekog zanimalo sta on misli.
----------------


klasifikuj kritiku Stojnovicevog nastupa u LA Timesu kako hoces, ali ostaje cinjenica da je ono sto je uradio vrlo ljigavo i da zasluzuje prozivku. a pogotovo jer dolazi u paketu sa izmisljenom i istocnoevropski-namazanom pricom o "licnom strahu od srpskih nacionalista" i "disidenstvu".

1:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

ali ljudi, sta ocekujete od coveka koji je gej...
mislim, nosi crvene sesire i osvedoceni je gerontofil...
i da ratko mladic daje intervju za la times isto bi dovorio dok mu umesto zivaca iz zuba cupaju zagnojene muslimanske decje prste...

8:34 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hi
http://www.health-runr2.com/ - buy generic levitra
One should never use levitra for that purpose.
[url=http://www.health-runr2.com/]generic levitra[/url]
Till now no major side effects of levitra has been known and if you use it carefully, it will never provide you any adverse effects.
levitra price
And the effect of levitra is also short term.

9:08 AM  

Post a Comment

<< Home