Friday, March 21, 2008

POSLEDNJI VOZ

Naš drug Zoran, vojvoda od Podrinja, pripremio je nekoliko zanimljivih vesti iz polusveta srpske dramske produkcije koje je našao u teklevizijskom dodatku BLICa.

Jedna se odnosi na kultnog reditelja Đorđa Kadijevića koji se posle duže pauze vraća igranim formama, a druga se odnosi na novu omladinsku komediju koja je u pripremi:
* NAROČITU PAŽNJU NA VEST O KASTINGU ZA BALJKOV FILM TREBA DA OBRATE POSETIOCI ZAINTERESOVANI ZA GLUMU, MOŽDA JE OVO VAŠA PRILIKA

RTS snima istorijsku seriju „Poslednja audijencija“

Život i rad Nikole Pašića

Sve je spremno za početak snimanja TV serije „Poslednja audijencija“. Rad na ovoj istorijskoj seriji o Nikoli Pašiću trajaće nekoliko meseci, a premijera će biti krajem godine ili na proleće 2009. Scenario za seriju su uradili Žika Lazić i Đorđe Kadijević, koji je ujedno i reditelj ovog velikog TV projekta.

- Tekst smo pripremali pune tri godine. Bilo je napisano dvadeset epizoda, ali smo, sticajem okolnosti, ceo materijali sveli na tri jednosatne epizode. Da bi se napravila jedna dobra esencija, bilo je potrebno pročitati ogromnu literaturu o Nikoli Pašiću. U tradiciji poznatih velikh produkcija nekadašnje jugoslovenske televizije koja je mogla da radi monumentalne serije kao što je bila ona o Vuku Stefanoviću Karadžiću (koju sam takođe ja radio), ovo je prvi pokušaj posle raspada Jugoslavije da se uradi jedna tako ogromna serija A kategorije. Ovaj serijal nije toliko veliki po svom obimu, koliko po tematici – priča reditelj Kadijević i dodaje:

- Izvesno je da je Nikola Pašić jedna od najmarkantnijih ličnosti celokupne moderne istorije srpskog naroda i uopšte južnoslovenskih naroda, kao i da je bio jedan od istaknutih istorijskih profila Evrope tog vremena. Takav čovek zaslužuje seriju pre nego „baba koja se češlja“. Neobično sam srećan što se ipak pružila prilika da posle duge apstinencije uđem u jedan istorijski žanr koji inače volim.

Reditelj ističe da radnja priče nećew obuhvatiti ceo Pašićev život, već samo period njihovih odnosa sa dinastijom Obrenović. Zapravo, „Poslednja audijencija“ neće se preklapati sa serijom „Pad dinatije Obrenović“.

- Nova serija će biti prikazana iz jednog sasvim drugog ugla. Njena poenta je vezana
Za Pašićev politički životni kraj. Kroz svoje retrospekcije, pomenuti političar je proživljavao burne dane borbe protiv Obrenovića. Ali, zapravo, glavni tok teče u sadašnjem vremenu. To su bili poslednji Pašićevi dani kada se on pripremao za sudbonosnu audijenciju kod kralja Aleksandra, koji se kolebao da mu poveri još jedan mandat za predsednika vlade, što se, naravno, nije ni dogodilo... – otkriva Kadijević.

Glavne uloge u seriji“Poslednja audijencija“ tumače: Gordan Kičić (mladi Nikola Pašić), Miodrag – Mrgud Radovanović (Nikola Pašić), Boris Milivojević (kralj MILan Obrenović), Nataša Tapušković (kraljica Natalija), Tanasije Uzunović (Petar I Karđorđević), Olivera Katarina (Đurđina, Pašićeva žena)...

- Već tri meseca smo u intenzivnom poslu. Trebalo je sve pripremiti, naći odgovarajuće ambijente, napraviti kostime za glumce, da bi sve savršeno funkcionisalo. RTS se odavno nije našao u takvoj prilici da sa tolikom odgovornošću i ambicijom dobije jedan ogroman projekat. Njime bi se vratio na stare grane, na vrhunsku produkciju, a ne samo zabavnu i populističku. Teško je snimati istorijsku televizijsku seriju u vreme kada se jedna istorija događa u stvarnosti – kaže Kadijević.

Serija će se snimati u Starom i Novom dvoru, u rezidenciji Obrenovića u Smederevu, u Petrovaradinu, u Beogradu, Deliblatskoj peščari, Zemunu...

Velika konkurencija za ulogu Pašića

- Imali smo širok izbor glumaca, jer nismo mogli da znamo ko je i kada slobodan, pa je bilo više kandidata za ulogu Pašića. Pored Mrguda Radovanovića (koji je izabran), razmišljalo se i o Bati Živojinoviću, Miodragu Krivokapiću, Radetu Markoviću, pa čak i o Tanasiju Uzunoviću (koji je kasnije ipak dobio ulogu Petra I Karađorđevića). Pošto svi imamo predstavu kako je Pašić izgledao (postoji bista u centru grada), Mrgud mu je fizički bio najsličniji, a uz to je i vrhunski umetnik. Lično, nemam despotske osobine da isključivo namećem svoje mišljenje, već sam zajedno sa saradnicima doneo krajnju odluku ko će igrati Nikolu Pašića – kaže Kadijević.




Janko Baljak traži glumce za film
Komedija o danima posle Titove smrti
Janko Baljak, poznat po nagrađivanim dokumentarnim filmovima, uskoro počinje snimanje igranog filma „Blue train“, generacijskog ostvarenja posvećenog svima onima koji su sa svojim roditeljima iskreno plakali zbog Titove smrti. Janko Baljak i ekipa filma pozivaju sve mlade i talentovane glumce i glumice, kao i one koji misle da to mogu da postanu, da se prijave na audiciju za uloge u ovom ostvarenju. Na audiciju mogu da se prijave devojke i mladići od 17 do 25 godina, bez obzira na to da li su studenti glume ili ne i to putem internet sajta www.bluetrain.ideje.co.yu ili na i-mejl info@ideje.co.yu. Rok za prijavu je 30. mart, a izabrane devojke i mladići biće pozvani na kasting 5. i 6. aprila. Film „Blue train“ je zamišljen kao netipičan tinejdžerski film sa specifičnom političkom pozadinom, jer se radnja dešava onih sedam dana u vreme žalosti zbog Titove smrti kada je u Beogradu i drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije bilo nepristojno biti srećan, a naročito uvredljivo biti zaljubljen na način kako su kako su zaljubljeni glavni junaci filma. Tako, prema scenariju Janka Baljka, tokom uspešno organizovanog školskog izbora za princezu proleća, đaci Anica i Vojislav započinju svoju vezu. U trenutku dok zaljubljeno igraju stiže vest o Titovoj smrti i cela škola je u šoku. Vojislav preko školskog razglasa vodi i uređuje prigodan program sastavljen od pesama i recitacija o Titu. On poziva Anicu da učestvuje u programu i pročita recitaciju o Titovom detinjstvu. Oni ostaju sami u razglasu i vode ljubav među novinskim isečcima o Titovom životu. Vojislav slučajno pritiska pogrešno dugme na razglasu i cela škola, umesto Titovog istorijskog govora u Splitu, sluša direktan prenos vođenja ljubavi.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Јел' Баљак већ добио паре за 'ово'?

10:03 PM  
Anonymous Anonymous said...

jeste, prosle godine na gradskom konkursu

4:06 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kada ce se znati podela uloga?

12:17 PM  

Post a Comment

<< Home