Monday, October 05, 2009

EDIT I JA


Dimitrije je sa zakašnjenjem pogledao EDIT I JA i evo njegovih utisaka:

EDIT I JA Alekse Gajića je prvorazredni događaj za srpsku kinematografiju i pop kulturu uopšte. Internacionalni tokovi u ovoj vrsti animiranog filma verovatno mogu da nađu štošta zanimljivo u njemu, međutim, što se mene tiče, uticaj ovog filma pre svega je važan za Srbiju i razvoj njenog žanrovskog filma koji pretenduje da preuzme neke strane žanrovske obrasce.
Naime, EDIT I JA na jedan izuzetno interesantan način spaja pop kulturne obrasce zapadne kulture (i u izvesnoj meri njene dalekoistočne aproprijacije) sa lokalnim obrascima o po prvi put imamo film koji je konzistentan u svom pop izrazu.
U konkretnom slučaju, EDIT I JA prenosi miteme svojstvene američkoj pop kulturi i japanimaciji i Srbiju bez ikakvog kompleksa. Po prvi put se na tlu Srbije događa neki high concept SF zaplet bez etno elementa, bez i najmanje intervencije zapadnog junaka, a ako imamo u vidu da se čak i na razvijenijim scenama (recimo u Japanu) takvi zapleti običnu prepliću sa uplivom oksidentalnih likova, u najmanju ruku kako bi se delo učinilo internacionalnijim i prijemčivijim na tržištu.
U EDIT I JA nema te vrste ustupaka – svi likovi su Beograđani iz 2074. godine i film se bavi kako smeštanjem SF priče u te okolnosti tako i promišljanjem našeg kolektivnog iskustva života u ovom gradu kroz njegov totalni redizajn usled koga tadašnji Beograd dosta lični na Njujork iz 23. veka u filmu THE FIFTH ELEMENT Luc Bessona (sa kojim na neki način deli dosta toga na planu senzibiliteta).
Pored potpunog redizajna Beograda, EDIT I JA se bavi i političkim aspektom našeg kolektivnog iskustva kroz digresivni fleš-bek o Petom oktobru koji možda nema neku suštinsku funkciju u okviru priče ali je zapravo vrlo interesantan upliv srpske stvarnosti u SF ključ, sličnu traumi atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki u japanskoj kulturi, pa i japanimacijama. Pored 5. oktobra postoji još niz suptilnih detalja, recimo porodična slika glavnog negativca koja pokazuje da je bio pripadnik Crvenih beretki a sigurno takvih detalja ima još i tek će se otkrivati kroz ponovljena gledanja na DVDu koja ovaj film zaslužuje.
Međutim, ono što EDIT I JA čini posebnim pop kulturnim artefaktom jeste istovremeno najprovokativniji segment filmskog izraza koji nailazi na najviše osporavanja među našom publikom i stručnom javnošću, a to je postavkaa karaktera i njihove međusobne interakcije.
Naime, i na nivou postavke karaktera, Gajić se vodio stilizacijom i koristi se lako čitljivim pop obrascima oličenim kroz konvenciju prikaza porodičnog života iz serija Siniše Pavića (čiji se eho može primetiti i u serijama poput LJUBAVI, NAVIKE, PANIKE koja to reformuliše za 21. vek) i
omladinskog života iz filmova Raše Andrića. Voleli mi Pavića & Andrića ili ne, masovnost njihove publike i uticaj njihovog opusa na oblikovanje životnih sadržaja na ekranu je dosta veliki. Nezavisno od toga da li se Gajić latio tih obrazaca svesno ili ne, on se njima služi i kada su rekontekstualizovani u nove SF okolnosti dobijaju potpuno novi smisao. Slično kao kad je Edgar Wright, dakako namerno, spojio konvenciju britanskog sitkoma i romerovskog zombi filma u SHAUN OF THE DEAD, Gajić je u EDIT I JA stvorio jedno, savršeno precizno i čitljivo delo koje ne luta i ne stoji u praznini.
Iako su mnogi skloni da pre svega Pavića postavljaju u pežorativni kontekst, njegovi socijalni univerzumi sa svojim zakonitostima spadaju među efektnije mehanizme filmskog oblikovanja srpske stvarnosti i sada kada mnogi naši, naročito mlađi reditelji, lutaju u pokušaju da definišu svoj izraz, često odlazeći u pravcu nekih istočnoevropskih devijacija, Gajić je sasvim neočekivano, u animiranom filmu koji po definiciji nema harizmu živih ljudi u kadru uspeo da stvori intrigantnu postavku.
Spoj Srbije i mitema inostrane pop kulture u tom ekscesnom obliku kada se u naše okolnosti donosi neka hiperkodifikovana priča (poput teme vanzemaljaca, puta u kosmos i sl.) obično je ostao nedorečen jer je upravo taj srpski element tog spoja bio manjkav i nejasan, odnosno najčešće se dešavalo da se vrši posrba neke teme u kojoj je upravo Srbija najslabiji detalj. Dobar primer takvog polovičnog rezultata jeste studentski film ZVEZDA TRI koji je na nivou koncepta odličan ali na planu karakterne interakcije jako slab, upravo zato što je nejasan, neprecizan i nema jasnu viziju u kojoj se konvenciji ostvaruje.
U konkretnom slučaju EDIT I JA, kao što je Edgar Wright snimio film o dva britanska sitkom junaka suočena sa zombijima, Gajić je snimio filma o junacima Raše Andrića smeštenim u 2074. godinu i suukobljenim sa zlom korporacijom koja želi da zloupotrebi mističnu formulu.
Tako rekontekstualizovane, Pavićeve i Andričeve konvencije postaju zanimljivije i gledljivije, na neki način, kao i sam Beograd, fetišizovane, a samo snažne i dominantne kulture imaju snagu da na takav način obesmrte svoju popularnu kulturu.
U tom smislu, prostor koji je ostao neiskorišćen i sa kojim bi se neki kreativniji kompozitor mogao više poigravati jeste muzika. Čini mi se da je na tom polju, ekipa EDIT I JA mogla još više da promišlja srpsku muziku (u najmanju ruku kao Vrelo), kao i da izabere bolju pesmu za soundtrack od ove koju izvode Mini Morisi. Štaviše, možda je na polju muzike trebalo da bude radikalna, da ide do kraja i da se srpskim imperijalnim dostignućima poput Pavića doda i turbo folk i da score donese neku futurističku varijantu ovog muzičkog pravca (recimo kao šrilankanka M.I.A.).
Drugi aspekt u kome EDIT I JA nije ubedljiv pre svega je vezan za eventualnu internacionalnu percepciju, odnosno, po čemu se srpska varijanta svega toga razlikuje. Japanci su upravo zbog svog autohtonog vida žanrovskog ekscesa uspeli da nametnu anime kao svetski fenomen. Naravno, tome je svakako doprinela i glad tržišta za animiranim filmovima koji su tradicionalno poznati kao roba koja se jako traži jer je nema previše, međutim, od mnogih ponuđenih formi animacije, japanska se nesumnjivo nametnula. EDIT I JA nema u sebi tu internacionalno prepoznatljivu autentičnost i neće započeti talas ekspanzije nekog srpskog stila. Ipak, u nekoj srednjoj ligi, EDIT I JA dostojanstveno stoji i možda može da započne generalni uspon naše scene iz koje će se možda nekada izroditi i autentični stil.
Poznati glumci koji su dali glasove junacima takođe imaju svoju konotativnost. Sigurno je da mogu i da nerviraju gledaoce (a ovaj film svakako privlači publiku kojoj je muka od tipičnog srpskog filma) ali, s druge strane, ja ne mogu da odolim filmu u kome devojku obuzima entitet sa Glogovčevim glasom.
U tehničkom smislu, EDIT I JA je veliki događaj za našu kinematografiju i probijanje jedne barijere koju FILM NOIR Srđe Penezića i Rista Topalovskog nije ni dotakao jer se dešavao u Americi, dočim EDIT I JA vrlo direktno i beskompromisno želi da ispoštuje srpskog gledaoca bez zadnjih namera i rezervnih planova.
Poslednjih godina, upravo je Novi srpski film doneo vrlo interesantna ispitivanja šrošlosti nudeći interesantan i autentičan generacijski pogled u naslovima kao što su ČARLSTON ZA OGNJENKU Uroša Stojanovića i BEOGRADSKI FANTOM Jovana Todorovića a Gajić se sada bavi budućnošću. Karakteristika ovih filmova je da temporalno izmeštenu Srbiju povezuju sa konkretnim realnim događajima i ličnostima (Dragoljub Aleksić u ČARLSTONU, Vlada Vasiljević u FANTOMU, Slobodan Milošević u EDIT) i objektima (Palata Albanija u OGNJENKI, Slavija u FANTOMU, Beograd u EDIT) i da ih tumače kriz vrlo filmičnu prizmu pop kulturnog iskustva. U tom smislu, ovom nizu može se pridružiti i ŠEJTANOV RATNIK Stevana Filipovića sa svojom pričom o Karađorđu i Milošu Obrenoviću.
Ako imamo sve ovo u vidu, EDIT I JA je film koji prijatno iznenađuje time što je ne samo vrlo solidan u onome što mu je primarni cilj a to su anime ugođaj i fantastika već je možda čak i intrigantniji u onome što su neki dopunski detalji i dramaturški mehanizmi što ga čini jednim od najzanimljviijih ne samo filmskih već i pop kulturnih događaja na ovim prostorima u poslednjih nekoliko godina.

23 Comments:

Anonymous djape said...

pogledati ću ovaj film svakako. nego, samo da pitam - jel se ona tema iz pesme "zbog tebe (a.k.a. gaće)" tap 011 pojavljuje samo u traileru za film ili je i u filmu? eto još jednog detalja B-)

5:58 AM  
Anonymous dimitrije said...

Što se tiče TAP011, ne znam, ali film je zaista za više gledanja da bi se uhvatili svi detalji, tako da ga možda i ima. U svakom slučaju, ovaj film treba obavezno pogledati.

7:12 AM  
Blogger mikscomputers said...

moze li negde da se nadje u prodaji ova akciona figurica edit ?

7:10 AM  
Blogger Coach Factory said...

nike roshe run, hollister, nike blazer, air max, polo ralph lauren, nike roshe run, north face, louis vuitton, mac cosmetics, nike roshe, nike huarache, hollister, michael kors, sac louis vuitton, vanessa bruno, louboutin, hogan outlet, barbour, lululemon, new balance pas cher, vans shoes, nike free pas cher, oakley pas cher, sac hermes, abercrombie and fitch, polo lacoste, sac longchamp, michael kors pas cher, converse pas cher, louis vuitton uk, sac burberry, mulberry, nike air max, hollister, timberland, longchamp, ray ban pas cher, ray ban sunglasses, longchamp, air force, nike trainers, abercrombie and fitch, nike free, sac guess, vans pas cher, north face, nike tn, sac louis vuitton, ralph lauren, michael kors

7:07 PM  
Blogger Coach Factory said...

ghd, soccer shoes, p90x, birkin bag, moncler, moncler outlet, ugg boots, giuseppe zanotti, north face outlet, ferragamo shoes, celine handbags, ugg australia, asics running shoes, timberland boots, canada goose, baseball bats, north face jackets, babyliss pro, wedding dresses, mont blanc, ugg, canada goose jackets, instyler, valentino shoes, canada goose, jimmy choo outlet, ugg boots, soccer jerseys, moncler, canada goose, lululemon outlet, reebok outlet, canada goose outlet, insanity workout, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose uk, marc jacobs, herve leger, moncler, mcm handbags, hollister, uggs outlet, rolex watches, beats by dre, new balance shoes, air max, ugg pas cher, bottega veneta, iphone 6 cases

7:08 PM  
Blogger Coach Factory said...

oakley sunglasses, louis vuitton handbags, christian louboutin shoes, true religion jeans, kate spade outlet, michael kors outlet, gucci outlet, polo ralph lauren outlet, prada outlet, kate spade handbags, louboutin shoes, ray ban sunglasses, michael kors outlet, oakley sunglasses, burberry outlet, nike shoes, louis vuitton, oakley sunglasses cheap, michael kors outlet, nike free, michael kors outlet, coach outlet store online, jordan shoes, true religion outlet, louboutin outlet, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, tiffany and co, burberry outlet, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet, longchamp outlet, air max, coach purses, longchamp handbags, louboutin, coach factory outlet, coach outlet, true religion jeans, michael kors outlet, prada handbags, louis vuitton outlet, chanel handbags, longchamp handbags, air max, louis vuitton outlet stores, tory burch outlet

7:10 PM  
Blogger 柯云 said...

2015-12-25keyun
ray-ban sunglasses
vans sneakers
fit flops
michael kors handbags
cheap uggs<
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
cheap rolex watches
ugg boots
coach outlet store
michael kors outlet online
coach clearance
nike roshe run mens
abercrombie outlet
hollister clothing
hollister outlet
coach outlet online
michael kors outlet
sunglasses oakley
michael kors outlet online
louis vuitton outlet stores
cheap ugg boots
uggs on sale
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
soccer shoes
ray ban sunglasses
ugg slippers
uggs boots for women
gucci outlet
toms outlet
michael kors outlet clearance
p90x
nike trainers sale
replica rolex watches
air max 95
lebron james basketball shoes
hollister clothing

7:35 PM  
Blogger Lin Shijun said...

http://www.tiffanyandcojewellery.us.com
mlb jerseys shop
cheap jordans
cheap air jordan
michael kors outlet online
jordans for cheap
yeezy boost
oakley sunglasses
air jordan
fitflop shoes
fitflops
ray ban sunglasses outlet
tiffany and co
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses
hermes belt for sale
http://www.cheap--jordans.us.com
tiffany jewelry
cheap rolex watches
michael kors outlet
ralph lauren uk
adidas tubular
toms outlet store
kobe bryant shoes
air jordan shoes
michael kors outlet
tiffany and co jewellery
adidas nmd uk
kobe shoes for sale online
mlb jerseys
nfl jerseys
cheap air jordan
louboutin shoes
cheap ralph lauren
cheap nfl jerseys

10:41 PM  
Blogger Gege Dai said...

christian louboutin outlet
thomas sabo outlet
ray-ban sunglasses
hollister clothing
chaussure louboutin
cheap ugg boots
nhl jerseys
converse shoes
cheap nfl jerseys
bottega veneta outlet online
nike huarache
louis vuitton neverfull sale
swarovski crystal
lebron james shoes
longchamp bags
beats by dre
air jordan 4
hollister shirts
true religion sale
michael kors uk
louis vuitton uk
kobe bryant shoes
michael kors outlet online
oakley sunglasses wholesale
longchamp outlet online
rolex watches
michael kors outlet online
jordan 11
cartier outlet
ugg boots on sale
lacoste polo shirts
moncler coats
nike air force 1
yeezy boost 350
michael kors outlet
czq20160824

6:59 PM  
Blogger Fangyaya said...

cheap uggs
coach factory outlet
ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
rolex watches
gucci bags
louboutin pas cher
cheap air jordans
ugg australia
replica watches
michael kors outlet clearance
canada goose sale
coach outlet
louis vuitton outlet online
ugg boots outlet
louis vuitton outlet
ray ban outlet
ugg boots sale
true religion outlet
cheap uggs
nike air max uk
louis vuitton outlet
red bottom shoes
ralph lauren polo
tommy hilfiger clothing
nike trainers uk
ugg boots sale
adidas outlet store
toms outlet
uggs on sale
fitflop shoes
oakley vault
cheap ray ban sunglasses
oakley sunglasses outlet
fitflop clearance
michael kors outlet online sale
kate spade outlet
coach factory outlet
michael kors outlet clearance
louis vuitton bags
20169.13chenjinyan

6:24 PM  
Blogger 郑佳颖 said...

pandora jewelry
air max 90
jordan 4
http://www.uggoutlet.uk
ultra boost 3.0
adidas superstar
jordan shoes
atlanta falcons jersey
yeezy boost 350 v2
chrome hearts

11:32 PM  
Blogger Pankaj Singh said...

Nice Blog, thanks for sharing it. This really nice amazing and valuable blog. Visit for
Website Development Company in Delhi

11:26 PM  
Blogger Pradeep Ogen said...

sound engineering courses in Delhi

11:19 PM  
Blogger Pradeep Ogen said...

Lifestyle Magazine

11:20 PM  
Blogger Pradeep Ogen said...

sea freight company in Delhi

11:20 PM  
Blogger sachin.ogeninfo said...

fridge repair in gurgaon

3:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

GBWhatsApp Download

11:25 PM  
Blogger luckys said...

WhatsApp Plus app

4:46 AM  
Blogger Mobile app development company in Gurgaon said...

iOS app development company in Gurgaon

1:51 AM  
Blogger https://amantoothtown.blogspot.com/ said...

Great..thanks for sharing this information..
Dentist in Vasant Vihar

1:20 AM  
Blogger Aadhya Sharma said...

Thanks for sharing the interesting information, the blog is very interesting to read and may be useful for everything. Visit for:
web development company in noida

2:44 AM  
Blogger شركة صيانة تنظيف said...

شركة عزل اسطح بالدمام

7:16 AM  
Anonymous Mobile app Development company in Noida said...

Thanks for sharing this blog, this blog is very helpful information for every one.

6:21 PM  

Post a Comment

<< Home