Friday, December 02, 2005

BAL-CAN-CAN

Evo jedne regionalne preporuke dok čekate DOBA NEVINOSTI:
Solistički debi Darka Mitrevskog je film koji je imao sve predispozicije da bude još jedno parče ex-jugoslovenske, da ne kažem regionalne, konfekcije, snimljene od stranog novca u kojoj se istovremeno moraju ispuniti producentska žeđ za lokalnom egzotikom i političkim angažmanom; potreba da se integrišu lokacije, resursi i filmski radnici svih ko-producentskih nacionalnosti; i, konačno, da se sve to zaodene u političku korektnost kako bi producent, koji naravno nije uložio svoj novac, mogao da opravda ulaganje pred komisijom datog foruma. To objašnjava činjenicu da filmovi poput SIVOG KAMIONA CRVENE BOJE dobijaju lokalne nagrade na nekim opštinskim kulturnim manifestacijama po Nemačkoj. Naprosto, ti filmovi imaju komunalnu funkciju tamo. Doživljeni su kao društveno koristan rad.

Otud je većina projekata tog tipa, ako imamo sreće pa je aplikant gledao američke filmove, jer ima i onih koji nisu, nekakav film putovanja, a junak je na put nateran istorijskim okolnostima, a onda usput sreće multi-kulti ekipu sidekickova. Međutim, tačno da je pored američkih, autor gledao i južnokorejske filmove, teško da može prevariti strance koji, ma koliki da su mediokriteti, znaju tačno šta žele, a njihove želje su uglavnom takve da se njihovim ispunjavanjem ne može doći do dobrog filma.

Takvi pritisci su uništili mnoge filmove. Međutim, ti filmovi, poput recimo najvećeg dela bosanske produkcije, SIVOG KAMIONA CRVENE BOJE, i sličnih zahvata, nisu imali jedan važan adut BALKANKANA - talentovanog reditelja.

Naime, sve gorenavedene predrasude su se načelno ostvarile ali Mitrevski je uspeo da ih amortizuje svojim talentom. Kada se autor uplete sa fondovima, film koji iz toga proizađe stoji zapravo kao nulti pokušaj, pošto-poto snimljen film, koji treba da te izbaci na mapu i dovede do pravog filma. On je u svom debiju uspeo da sačini izuzetno zabavno ostvarenje koje možemo ubrojati u 10 najzabavnijih regionalnih filmova u poslednjih 10 godina. Nažalost, ostao je i hendikepiran time što je usled politički korektne relativizacije svačijih vrlina i mana, sama priča izgubila na težini i pretvorila se u igrariju. No i poigravanje je legitiman postupak, onda kad nije iznuđeno.

BALKANKAN je izgrađen na čuvenoj anegdoti o gastarbajterskoj porodici kojoj premine baka i oni da bi izbegli administrativne komplikacije u dijaspori uviju baku u tepih i povezu je u gepeku. Međutim, na jednom odmorištu, neko im ukrade tepih. Na našim prostorima, naravno, uklanjanje leševa je večito relevantna tema. Nažalost, tretirano je u filmovima tipa MRTAV 'LADAN, gde samo u povremenim momentima lucidnosti (recimo kad JULovac Manda i SPSovac Bata Živojinović strpaju dedu u hladnjaču, a film se prikazuje u sred jezeraške afere) reflektuje istinske društvene tenzije. Ovde je leš pak samo dramaturška štaka koja pokreće obaveznu figuru putovanja naših junaka.

Ipak, čini se da je u filmu BALKANKAN Darko Mitrevski uspeo da prevari strance. Njegova priča naizgled sledi ustaljenu matricu – za vreme šiptarske pobune u Makedoniji, mladi bračni par sa njenom majkom beži u Bugarsku. Tašta umre na putu, i par odluči da je prošvercuje nazad uvijenu u tepih kako bi izbegao administrativne komplikacije. Kada tepih sa taštom neko ukrade, muž mora da pozove svog pobratima iz Italije da reše stvar. Kreću u poteru za tepihom kroz celu ex-SFRJ.

Iako je film u suštini apolitičan, zanimljiv je oštar stav koji su makedonski filmski stvaraoci pokazali na temu šiptarske pobune 2001. godine. Bez velike istorijske distance ona je postala obeležje njihove recentne produkcije i ozbiljna refleksija drugih društvenih tenzija. U prilog tome još više ide nervozna drama KAKO UBIV SVETEC Teone Mitevske u kojoj je sažet sav gnev Makedonaca prema svemu što im se dešava. Štaviše i Mizar su prošle godine snimili izuzetno političan album sa snažnim nacionalističkim nabojem (u kome postoji i agresivan napad na Srpsku pravoslavnu crkvu). Srpski autori još uvek nisu imali hrabrosti da se ozbiljno osvrnu na temu Kosova koje je ipak osnov svih skorašnjih sukoba već se još uvek polu-humoristički bave Bosnom. Kosovo je pravi hardcore, pa zato i ne čudi što naši autori toliko podozrevaju.

Mitrevski je prevazišao ograničenja konvencionalne međunarodne koprodukcije time što je sve obavezne figure, koje su od njega zahtevali, uronio u radikalan koncept i žanrovski osvestio. Kada govorimo o radikalizmu, da se razumemo nije Mitrevski Chan Wook Park, ali je svakako duhovitiji i morbidniji od ostatka regiona. Ukoliko se u nekim situacijama malo usteže, to je zbog stranog uticaja, a ne zbog ličnih inhibicija pa samim tim otkriva veliki autorski potencijal. Shvativši ograničenja, potrudio se da bude zabavan, i u tome je uspeo.

Balkanski konflikt je tretirao pod snažnim uticajem Dragojevićevog rukopisa u rasponu od urbanog rasula iz RANA do ratnih strasti iz LEPIH SELA, dok je hemiju među likovima i završnicu na Kosovu uradio na tragu špageti vesterna i rodrigezovskog (Desperado) teksaško-meksičkog razračunavanja. Rečju, jug SFRJ nije delovao ovako vestern još od Žike Mitrovića na vrhuncu snage, mada još imaju da se uče dok ne dostignu velikog genija!

Naravno, u ovakvoj konstrukciji, priča je pretvorena u beztežinsku igrariju, i samim tim, iako koristi neke stilske postavke navedenih uzora, ne može da ih dostigne. Znajući ekscentrični debi Mitrevskog ZBOGOM XX VEK, čini mi se da ni on sam ne bi bio nezadovoljan ovim dometom. Primera radi, Italijani su korproducenti i samim tim jedan od junaka mora biti Italijan. Mitrevski uspeva da koliko-toliko opravda ovaj kompromis i suštinski nepotreban lik Italijana bogati njegovom duhovitom filmofilijom, kako bi ovaj što manje smetao.

Iako je Darko Mitrevski, u suštini, potpisao film koji po svojim produkcionim kapacitetima nimalo ne prevazilazi konvencionalni srpski film od milion evra, a to je dakle većina naših filmova snimljenih na filmskoj traci, recimo, njegov rediteljski postupak pokazuje koliko se već i sam pokušaj ambicioznije rediteljske kreacije isplati u završnom proizvodu. Mitrevski ne uspeva da izleči osnovni zanatski problem jugoslovenskog filma a to je izvesni nedostatak fluidnosti u scenama i blagi diskontinuitet unutar scena, koji prevazilaze bogatije i veštije kinematografije snimanjem sa više kamera, ulaskom sa više materijala u montažu, i boljom spregom snimanja i montaže gde se unutar kadrova bolje planiraju mesta za rez. Međutim, vidi se da se u svakoj sceni trudio da je snimi koliko god je inventivno mogao i da je nekako poveže sa žanrom čineći je atraktivnijom. Gledajući ovaj film nikada nećete pomisliti da nije jugoslovenski, ali za razliku od većine srpskih osetićete da je neki reditelj prisustvovao snimanju.

Možda najbolje o relaksiranom duhu ovog filma govori činjenica da se lik arhi-negativca zove Šefket Ramadani. Kada junacima kaže posao je dobar, a para laka, setićete se da je to lik iz pesme Hadžija ili bos Zabranjenog pušenja. Ovakav killbillovski detalj sasvim razotkriva odnos Mitrevskog prema smrtno ozbiljnoj koprodukciji, prošvercovan ispred nosa svih zaduženih da mu se mešaju u posao. Šarm filma je zapečaćen špicom na kojoj se ekipa zahvaljuje Darku Pančevu! Ovaj film bi dakle morao da bude blokbaster u Srbiji.

Zanimljivo je da se Mitrevski na špici zahvaljuje i Veljku Bulajiću. U filmu je naveden fetišizam glavnog junaka prema jugoslovenskim partizanskim filmovima i pominje se Franco Nero u NERETVI. Da li se zahvalnica odnosi samo na to ili je Bulajić nešto i pomogao oko filma (svojevremeno je imao snažne producentske veze u Italiji), trebalo bi istražiti.

Inače, vrlo je zanimljivo da se autori iz ex-jugoslovenskih republika sada sve više sa simpatijama osvrću prema rediteljima partizanskih filmova. Primera radi, pošto se Sarajevo odreklo Kusturice, Pjer Žalica i ostala ekipa Tanovićevih miniona govore kako im je osnovni uzor bio Hajrudin Šiba Krvavac, nesumnjivo jedan od najvećih jugoslovenskih reditelja svih vremena i najdosledniji predstavnik akcionog filma kod nas. Ipak, u njihovim filmovima se baš i ne vidi da im je Krvavac bio uzor. Istovremeno, koliko me sećanje služi, Mitrevski se u jednom intervjuu časopisu Satelit TV Video, deklarisao kao veliki revivalist Žike Mitrovića, kao i Uroš Stojanović & mi u Srbiji. Razlika je naravno u tome što Mitrevski, Uroš i mi kudikamo više sledimo Žikin put nego što Sarajlije prate Šibin.

Posle decenija crnotalasovskog rušenja jugoslovenskog repertoarskog filma, najzad se pojavila generacija koja prepoznaje stvaralačke domete ovih pionira.

Kao i u rokenrolu, tako i u filmu, Makedonci naprave jednu jedinu dobru stvar (Mizar). Ali ta jedna se ispostavi kao ono za čim traga svih pet ostalih republika. BALKANKAN je takav slučaj. Trebalo bi da ga pogledate.

Nažalost, distributer filma u Srbiji je Taramount koji nema mnogo iskustva sa distribucijom domaćeg ili regionalnog filma niti sa pravljenjem HYPEa oko takvih ostvarenja. S druge strane, distribucija je krajnje minimalistička, film se ne daje u mnogo bioskopa i samim tim će se teško nametnuti kao komercijalni pogodak. Ali, mogao bi postati sleeper i doneti neki rezultat iz duže distribucije. U Makedoniji je bio najveći hit svih vremena sa 120 000 gledalaca.
Dimitrije

54 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Pozdrav,

Ja mogu da dodam da je Darko jedan od retkih reditelja, koji se najstrozije drzao svoje vizije i zamisli koje je iz detaljnog storyboarda. Znaci sve kadrove koje si imao u storyboardu uradjeni su na gotovo indentican nacin u filmu.

4:36 AM  
Anonymous Anonymous said...

bukur albanian chat

10:58 AM  
Anonymous Marija said...

Jako loš rivju. Umesto ovolikog blebetanja o Darku Mitrevskom i istoriji kinematografije, mogao si da se pozabaviš nekom od tema iz filma. Otkud to da je Italijan, Santino Đenoveze, suvišan lik? Naprotiv, on je najbitniji lik! On je narator u priči. Kroz njegove oči mi pratimo radnju. On je ujedno i stranac, koji o Balkanu ne zna ništa više od onog što je čuo na TV-u, odnosno od svog oca. A to su samo delići nekih od stereotipa koji se neretko vezuju za stanovnike ovog područja. A kako ne razume jezike i ljude sa kojima dolazi u kontakt, jedino što može je da o njima sudi upravo na osnovu tih predrasuda koje ima. I nije slučajno što je on filmofil, što zna sve klišee iz špageti vesterna i što je kraj filma samo još jedan veliki kliše. Šta misliš kako bi stranac doživeo ovaj film? Da li bi se smejao ili bi plakao, ili ne bi ništa ukapirao?

Pogledaj film još jednom. A sledeći put dobro razmisli pre nego što se latiš filmske kritike ;)

1:56 PM  
Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, louis vuitton handbags, christian louboutin shoes, true religion jeans, kate spade outlet, michael kors outlet, gucci outlet, polo ralph lauren outlet, prada outlet, kate spade handbags, louboutin shoes, ray ban sunglasses, michael kors outlet, oakley sunglasses, burberry outlet, nike shoes, louis vuitton, oakley sunglasses cheap, michael kors outlet, nike free, michael kors outlet, coach outlet store online, jordan shoes, true religion outlet, louboutin outlet, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, tiffany and co, burberry outlet, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet, longchamp outlet, air max, coach purses, longchamp handbags, louboutin, coach factory outlet, coach outlet, true religion jeans, michael kors outlet, prada handbags, louis vuitton outlet, chanel handbags, longchamp handbags, air max, louis vuitton outlet stores, tory burch outlet

6:57 PM  
Blogger oakleyses said...

ghd, soccer shoes, p90x, birkin bag, moncler, moncler outlet, ugg boots, giuseppe zanotti, north face outlet, ferragamo shoes, celine handbags, ugg australia, asics running shoes, timberland boots, canada goose, baseball bats, north face jackets, babyliss pro, wedding dresses, mont blanc, ugg, canada goose jackets, instyler, valentino shoes, canada goose, jimmy choo outlet, ugg boots, soccer jerseys, moncler, canada goose, lululemon outlet, reebok outlet, canada goose outlet, insanity workout, nfl jerseys, chi flat iron, canada goose uk, marc jacobs, herve leger, moncler, mcm handbags, hollister, uggs outlet, rolex watches, beats by dre, new balance shoes, air max, ugg pas cher, bottega veneta, iphone 6 cases

6:59 PM  
Blogger oakleyses said...

nike roshe run, hollister, nike blazer, air max, polo ralph lauren, nike roshe run, north face, louis vuitton, mac cosmetics, nike roshe, nike huarache, hollister, michael kors, sac louis vuitton, vanessa bruno, louboutin, hogan outlet, barbour, lululemon, new balance pas cher, vans shoes, nike free pas cher, oakley pas cher, sac hermes, abercrombie and fitch, polo lacoste, sac longchamp, michael kors pas cher, converse pas cher, louis vuitton uk, sac burberry, mulberry, nike air max, hollister, timberland, longchamp, ray ban pas cher, ray ban sunglasses, longchamp, air force, nike trainers, abercrombie and fitch, nike free, sac guess, vans pas cher, north face, nike tn, sac louis vuitton, ralph lauren, michael kors

7:02 PM  
Blogger Unknown said...

2015-8-29 xiaozhengm
air jordan
ed hardy clothing
pandora jewelry
burberry outlet
nike air force
mizuno running shoes
cheap oakley sunglasses
nike air max
toms wedges
nike uk
longchamp soldes
prada outlet
canada goose
sac longchamp
ralph lauren
gucci uk
ray ban sunglass
soccer shoes
adidas gazelle og
nike huarache 2015
cheap jordans
longchamp pas cher
louboutin
ugg outlet
snabacks wholesale
michael kors
pandora outlet
adidas superstars
ugg boots sale
michael kors outlet
adidas trainers
coach outlet
nike free runs
michael kors uk
ralph lauren
timberland uk
chaussure louboutin
running shoes
nike store uk
ed hardy

8:16 PM  
Blogger oakleyses said...

louis vuitton outlet stores, nike free, louboutin shoes, cheap uggs, longchamp handbags, oakley sunglasses cheap, ugg boots clearance, louis vuitton, nike shoes, ugg outlet, cheap oakley sunglasses, tiffany and co, tory burch outlet, jordan shoes, christian louboutin, prada outlet, oakley sunglasses, michael kors outlet, polo ralph lauren, air max, louis vuitton handbags, prada handbags, michael kors outlet, uggs outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet, uggs, longchamp outlet, michael kors outlet, kate spade outlet, replica watches, rolex watches, louis vuitton outlet, air max, longchamp handbags, michael kors outlet, oakley sunglasses, michael kors outlet online sale, ray ban sunglasses, burberry outlet, louboutin, chanel handbags, ray ban sunglasses, louboutin outlet, michael kors outlet, louis vuitton outlet, burberry outlet, ray ban sunglasses

10:29 PM  
Blogger oakleyses said...

ray ban sunglasses, michael kors, nike air force, longchamp, oakley pas cher, coach outlet, north face, air jordan, coach purses, hollister, replica handbags, michael kors uk, hogan outlet, nike tn, north face, converse pas cher, polo ralph lauren, air max, air max pas cher, michael kors pas cher, sac guess, kate spade handbags, new balance pas cher, nike roshe, air max, true religion jeans, hollister, coach outlet store online, true religion outlet, ralph lauren, vanessa bruno, true religion jeans, nike free, abercrombie and fitch, polo lacoste, michael kors outlet, vans pas cher, ray ban pas cher, louboutin, nike blazer, timberland, nike air max, nike free pas cher, sac longchamp pas cher, nike roshe run pas cher, sac burberry, mulberry, sac hermes, lululemon outlet online

10:31 PM  
Blogger oakleyses said...

mont blanc, asics running shoes, ipad cases, ferragamo shoes, instyler, giuseppe zanotti, north face outlet, iphone 5s cases, baseball bats, lululemon outlet, iphone cases, birkin bag, vans shoes, herve leger, new balance shoes, nike huaraches, insanity workout, p90x, oakley, soccer jerseys, valentino shoes, nfl jerseys, wedding dresses, iphone 6s cases, soccer shoes, timberland boots, north face jackets, mac cosmetics, jimmy choo outlet, nike trainers, mcm handbags, reebok outlet, iphone 6 plus cases, iphone 6 cases, babyliss pro, air max, louboutin, beats by dre, ralph lauren, hollister, chi flat iron, hollister clothing store, nike roshe run, ghd, iphone 6s plus cases, abercrombie and fitch, bottega veneta, s6 case, celine handbags, longchamp

10:33 PM  
Blogger oakleyses said...

vans, canada goose jackets, pandora charms, moncler, pandora charms, rolex watches, toms shoes, moncler, moncler, moncler, louis vuitton, swarovski, ugg, wedding dresses, moncler outlet, moncler, thomas sabo, karen millen, converse, sac louis vuitton, abercrombie, supra shoes, juicy couture outlet, barbour, barbour, hollister, ugg, ray ban, ugg, pandora jewelry, converse shoes, air max, swarovski crystal, gucci, juicy couture, canada goose uk, canada goose, pandora jewelry, moncler, links of london, sac louis vuitton, canada goose, marc jacobs, louis vuitton uk, ugg boots, canada goose, coach outlet store online, louis vuitton, canada goose, ugg pas cher, montre homme, sac lancel, canada goose

10:36 PM  
Blogger 柯云 said...

2015-12-25keyun
ray-ban sunglasses
vans sneakers
fit flops
michael kors handbags
cheap uggs<
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
cheap rolex watches
ugg boots
coach outlet store
michael kors outlet online
coach clearance
nike roshe run mens
abercrombie outlet
hollister clothing
hollister outlet
coach outlet online
michael kors outlet
sunglasses oakley
michael kors outlet online
louis vuitton outlet stores
cheap ugg boots
uggs on sale
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
soccer shoes
ray ban sunglasses
ugg slippers
uggs boots for women
gucci outlet
toms outlet
michael kors outlet clearance
p90x
nike trainers sale
replica rolex watches
air max 95
lebron james basketball shoes
hollister clothing

7:35 PM  
Blogger Unknown said...

michael kors uk
michael kors handbags
ugg outlet uk
lululemon uk
nike free 5
mlb jerseys
coach outlet online
snow boots
true religion canada
rolex watches outlet
tods shoes
cheap ugg boots
burberry outlet store
discount oakley sunglasses
beats by dre
salomon shoes
ralph lauren polo
ralph lauren outlet
chanel outlet store
0111minko

9:47 PM  
Blogger Unknown said...

christian louboutin outlet
thomas sabo outlet
ray-ban sunglasses
hollister clothing
chaussure louboutin
cheap ugg boots
nhl jerseys
converse shoes
cheap nfl jerseys
bottega veneta outlet online
nike huarache
louis vuitton neverfull sale
swarovski crystal
lebron james shoes
longchamp bags
beats by dre
air jordan 4
hollister shirts
true religion sale
michael kors uk
louis vuitton uk
kobe bryant shoes
michael kors outlet online
oakley sunglasses wholesale
longchamp outlet online
rolex watches
michael kors outlet online
jordan 11
cartier outlet
ugg boots on sale
lacoste polo shirts
moncler coats
nike air force 1
yeezy boost 350
michael kors outlet
czq20160824

6:59 PM  
Blogger Fangyaya said...

cheap uggs
coach factory outlet
ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
rolex watches
gucci bags
louboutin pas cher
cheap air jordans
ugg australia
replica watches
michael kors outlet clearance
canada goose sale
coach outlet
louis vuitton outlet online
ugg boots outlet
louis vuitton outlet
ray ban outlet
ugg boots sale
true religion outlet
cheap uggs
nike air max uk
louis vuitton outlet
red bottom shoes
ralph lauren polo
tommy hilfiger clothing
nike trainers uk
ugg boots sale
adidas outlet store
toms outlet
uggs on sale
fitflop shoes
oakley vault
cheap ray ban sunglasses
oakley sunglasses outlet
fitflop clearance
michael kors outlet online sale
kate spade outlet
coach factory outlet
michael kors outlet clearance
louis vuitton bags
20169.13chenjinyan

6:24 PM  
Blogger Unknown said...
Finally I've found something which helped me
http://www.prokr.net/2016/09/rat-control-companies-5.html
http://www.prokr.net/2016/09/rat-control-companies-4.html
http://www.prokr.net/2016/09/rat-control-companies-3.html
http://www.prokr.net/2016/09/rat-control-companies-2.html
http://www.prokr.net/2016/09/rat-control-companies.html
1:13 AM  
Blogger Unknown said...

شركة ركن الضحى تعتبر من أكبر وأقوى شركات الخدمات الخاصة التي تسعى لأن تكون شركة شاملة تضم تحت سقفها كافة الخدمات والتخصصات المختلفة التي قد يحتاجها العملاء في حياتهم اليومية والتي تساعد على راحتهم وتوفير وقتهم وجهدهم، في شركتنا مهما كان نوع الخدمة الذي تحتاجه ستجد فريق كامل متخصص يقوم بها فلا تتردد في التواصل معنا فورا
ارخص شركة نقل عفش بجازان
ارخص شركة تنظيف شقق بجازان
ارخص شركة تنظيف بجازان
ارخص شركة تنظيف خزانات بجازان
ارخص شركة كشف تسربات المياه بجازان
ارخص شركة تنظيف مجالس بجازان
ارخص شركة عزل اسطح بجازان
ارخص شركة تسليك مجارى بجازان

1:09 AM  
Blogger Unknown said...

شركة ركن الضحى تقوم بمكافحةجميع انواع الحشرات على اعلى مستوى في تقدم الخدمة باقل الاسعار الممكنة كما تستخدم اقوى المبيدات الحشرية للقضاء نهائيا على الحشرات
ارخص شركة مكافحة حشرات بجازان
ارخص شركة مكافحة النمل الابيض بجازان
ارخص شركة رش مبيدات بجازان

1:09 AM  
Blogger Unknown said...

شركة ركن الضحي الشركة الأولى في مجال الخدمات المنزلية المختلفة ، حيث لديها كافة الخدمات التي تحتاجون إليها وتقدمها الشركة لكم بجودة لا مثيل لها ، لا داعي إلى أن تتعامل مع أكثر من شركة لكي تحصل على العديد من الخدمات حيث يمكنك الآن أن تقوم بالحصول على كافة الخدمات التي تريدها خلال شركة واحدة فقط ، يسعدنا عزيزي العميل أن تتعاون معنا كما يسعدنا أن نقدم لك خدماتنا المميزة بأجود وأعلى مستوى ، حيث يسعدنا أن نقدم لك الخدمات الآتية
ارخص شركة شفط بيارات بابها
ارخص شركة تنظيف بابها
ارخص شركة مكافحة الحشرات بابها
ارخص شركة تنظيف خزانات بابها
ارخص شركة نقل اثاث بابها
ارخص شركة تنظيف مجالس بابها
ارخص شركة عزل اسطح بابها

1:09 AM  
Blogger sherrysabri said...

شركة تنظيف بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة تنظيف شقق بالدمام
شركة تنظيف فلل بالدمام
شركة تنظيف سجاد بالدمام
شركة تنظيف كنب بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالدمام

9:48 AM  
Blogger sherrysabri said...

شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة رش مبيدات بالدمام
شركة مكافحة النمل الابيض بالدمام
شركة مكافحة الحمام بالدمام
شركة طارد الحمام بالدمام

9:50 AM  
Blogger sherrysabri said...

شركة نقل عفش بالدمام
شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة كشف تسربات المياه بالدمام

9:53 AM  
Anonymous Cara Mengobati Bisul said...

This information is very useful. thank you for sharing. and I will also share information about health through the website

Pengobatan Alami Rematik
Walatra Berry Jus
Cara Mengobati telapak kaki Berlubang
Tips Menghilangkan Wajah kusam
solusi masalah kewanitaan
Pengobatan alami Tipes

12:42 AM  
Blogger المتوكل على الله said...


شركة رش مبيدات بالرياض
شركة رش دفان بالرياض
شركة رش مبيدات بالخرج
شركة مكافحة فئران بالرياض
شركة مكافحة بق الفراش بالرياض
شركة مكافحة الصراصير بالرياض
شركة مكافحة النمل الاسود بالرياض
شركة مكافحة الحمام بالرياض

12:15 PM  
Blogger Unknown said...

تقدم شركة العربي للخدمات المنزلية خدماتها في مجال تنظيف المنازل والفلل و جلي البلاط

شركة تنظيف منازل وفلل بحائل

شركة تنظيف بحائل

شركة جلي بلاط بحائل

شركة تنظيف مساجد بحائل

شركة تنسيق حدائق بحائل

5:32 PM  
Blogger shaimaa sami said...

شركة تنظيف بابها
شركة تنظيف مساجد بابها
شركة تنظيف سجاد بابها
شركة مكافحة حشرات بابها
شركة رش مبيدات بابها
شركة مكافحة صراصير بابها
شركة مكافحة فئران بابها
شركة مكافحة بق الفراش بابها
شركة مكافحة النمل الابيض بابها
شركة مكافحة الحمام بابها

5:08 PM  
Blogger shaimaa sami said...

شركة تنظيف بجازان
شركة تنظيف مساجد بجازان
شركة تنظيف سجاد بجازان
شركة مكافحة حشرات بجازان
شركة رش مبيدات بجازان
شركة مكافحة صراصير بجازان
شركة مكافحة البق بجازان
شركة مكافحة النمل الابيض بجازان
شركة مكافحة الحمام بجازان
شركة مكافحة الفئران بجازان

5:08 PM  
Blogger shaimaa sami said...

شركة تنظيف بخميس مشيط
شركة تنظيف مساجد بخميس مشيط
شركة تنظيف سجاد بخميس مشيط
شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط
شركة رش مبيدات بخميس مشيط
شركة مكافحة صراصير بخميس مشيط
شركة مكافحة البق بخميس مشيط
شركة مكافحة الفئران بخميس مشيط
شركة مكافحة الحمام بخميس مشيط
شركة مكافحة النمل الابيض بخميس مشيط

5:08 PM  
Blogger shaimaa sami said...

شركة مكافحة حشرات بالظهران
شركة تنظيف بالظهران
شركة تنظيف بعنك
شركة تنظيف خزانات بالباحة
شركة مكافحة حشرات بالباحة
شركة تنظيف بالباحة
شركة تنظيف شقق بالباحة
شركة مكافحة حشرات ببقيق
شركة مكافحة حشرات بعنك
شركة مكافحة حشرات بسيهات

5:08 PM  
Blogger Farhan Tanvir said...

Very interesting blog. Alot of blogs I see these days don't really provide anything that I'm interested in, but I'm most definately interested in this one. Just thought that I would post and let you know
Car Image Editing

5:24 AM  
Blogger lamiss ibrahim said...

I definitely love this site.
http://prokr.inube.com/
https://www.docdroid.net/EhpDHU7/alaazl-almaey-llasth.docx
http://real-estate-services.wallinside.com/
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/

1:36 PM  
Blogger يارا said...

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تسليك مجاري بالقطيف
شركة تسليك مجاري بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالاحساء
شركة تسليك مجاري بالمدينة المنورة
شركة تسليك مجارى بالطائف

10:04 AM  
Blogger eric yao said...

Coach Factory Coach Factory Outlet Coach Outlet Online Fila Outlet Balenciaga Shoes Cheap Kate Spade Handbag Kate Spade Outlet Air Max Tn Plus Nike Air Max
Victoria Secret Outlet

6:47 PM  
Blogger لمار ابراهيم للتسويق said...

شركة مكافحة حشرات عجمان
شركة مكافحة الرمة بعجمان
شركة تنظيف كنب في عجمان
شركة تنظيف بالبخار في عجمان
شركة تنظيف شقق بعجمان
تنظيف مباني بعجمان
شركة تنظيف سجاد في عجمان
شركة تنظيف في عجمان
شركة تنظيف خزانات المياه عجمان

1:32 PM  
Blogger ِAbdullah said...

https://bestofferswatchjeddah.wordpress.com/
https://shoppingonlinejeddah.wordpress.com/
https://eshopjeddah.wordpress.com/
https://reviewmobiephones.wordpress.com/
https://medicalabdominalbinderjeddah.wordpress.com/

3:11 PM  
Blogger ِAbdullah said...تسليك مجاري وتنظيف بيارات بالدمام وشفط الصرف الصحي بمدن الدمام والخبر والقطيف والاحساء والجبيل من خلال أفضل شركة تسليك مجاري بالدمام
هاتف :
0553712761
لينك الموقع : https://dar-elamall.net/

شركة تسليك مجاري بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تسليك مجاري بالاحساء
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تسليك مجاري بالقطيف

#تسليك_مجاري_بالقطيف #تسليك_مجاري_بالجبيل #تسليك_مجاري_بالخبر #تسليك_مجاري_بالاحساء #تسليك_مجاري_بالدمام

7:34 PM  
Blogger perfume said...


اماكن سياحية للعرسان اسطنبول
رحلات شهر العسل
برنامج سياحي لقضاء شهر العسل
تكلفة قضاء اسبوع شهر عسل فى تركيا
كيف اقضي شهر العسل في تركيا
تكلفة شهر العسل في تركيا 2019
عروض شهر العسل 2019
شهر عسل في تركيا لمدة اسبوع
رحلات تركيا شهر العسل 2019
عروض شهر العسل في تركيا
شهر العسل في تركيا المسافرون العرب
اسعار شهر العسل في تركيا
افضل الاماكن في اسطنبول للعرسان
تجربة شهر العسل في تركيا
افضل ١٠ اماكن في اسطنبول
دليل السياحة في اسطنبول
اماكن سياحية في اسطنبول
عروض شهر العسل في تركيا
أفضل برنامج سياحي لقضاء شهر عسل
نصائح لشهر العسل في تركيا
برنامج سياحي لمدة 7 أيام في اسطنبول
شهر العسل في تركيا
شهر العسل في تركيا شهر ابريل

6:05 PM  
Blogger perfume said...

السياحة في تركيا
دليل السياحة في اسطنبول
برنامج سياحي في اسطنبول
رحلات يومية في اسطنبول
جولات سياحية في اسطنبول
رحلات جزر الأميرات اسطنبول
رحلات اليوم الواحد في إسطنبول
مواعيد رحلات جرز الأميرات
طريقة الذهاب الى جزر الأميرات
مناطق السياحية في إسطنبول
الرحلات البحرية في اسطنبول
رحلة البسفور الصباحية
رحلة مضيق البسفور الليلة
سهرة البسفور المسائية
رحلة بحرية مع عشاء فى البسفور
أسعار رحلات مضيق البسفور
تكلفة رحلة بورصة من اسطنبول
مكاتب الرحلات السياحية في إسطنبول
اسعار الرحلات السياحية في إسطنبول
جدول رحلات في اسطنبول
جولات سياحية اسطنبول
رحلات بورصة اليومية من اسطنبول
رحلات يومية إلى بورصة
رحلة سبانجا ومعشوقية
رحلات من اسطنبول الى شيلا واغوا
دليل الرحلات السياحية اليومية في اسطنبول

6:05 PM  
Blogger perfume said...

السياحة العلاجية في اسطنبول
انواع السياحة العلاجية
اماكن السياحة العلاجية في تركيا
العلاج في تركيا المسافرون العرب
اسعار مستشفيات اسطنبول
تجارب العلاج في تركيا
اسعار العلاج الطبيعي في تركيا
اسعار العلاج في تركيا
تكلفة علاج السرطان في تركيا
اسعار جلسات العلاج الطبيعي في تركيا
شركات السياحة العلاجية
شركات السياحة العلاجية في تركيا
مراكز السياحة العلاجية في اسطنبول
مستشفيات تركيا للاعصاب
مستشفيات تركيا للاورام
مستشفيات تركيا للقلب
مستشفيات تركيا للعظام
مستشفيات تركيا للتجميل
زراعة الشعر في تركيا اسطنبول
افضل مركز لزراعة الشعر في اسطنبول
تجميل الانف في اسطنبول
تجميل الوجه في اسطنبول
مستشفى كوتشي في تركيا
مستشفى ميديبول في تركيا
مستشفى الاناضول في اسطنبول
مركز مايا للتجميل في اسطنبول
اشهر مراكز التجميل في اسطنبول
مستشفى تجميل تركيا
اسعار عمليات التجميل في تركيا
تاجير سيارات في مطار صبيحة
6:06 PM  
Blogger perfume said...

تجربة استئجار سيارة في اسطنبول
تأجير سيارات في اسطنبول مع سائق
سيارة مع سائق في اسطنبول اسعار
اسعار السائقين في تركيا 2019
سائق امين في اسطنبول
ارخص سائق في اسطنبول
اسعار ايجار السيارات في اسطنبول

مكاتب تاجير السيارات في مطار اسطنبول
تاجير سيارات في طرابزون بدون سائق
ارخص تاجير سيارات في اسطنبول
تاجير سيارات عائلية في اسطنبول
سيارات عائلية للايجار في تركيا
السياحة في اسطنبول
استئجار سيارة في اسطنبول بارخص الاسعار
استئجار فان في اسطنبول

6:06 PM  
Blogger perfume said...

شقق مفروشة للايجار في اسطنبول
شقق مفروشة للايجار في اسطنبول الفاتح
شقق للايجار في اسطنبول سلطان احمد
شقق مفروشة في اسطنبول للايجار
شقق مفروشة للايجار اليومي في اسطنبول
شقق مفروشة للايجار الشهري في اسطنبول
شقق للايجار الشهري في اسطنبول تقسيم
شقق للايجار في تركيا للسياحة
شقق مفروشة للايجار في اسطنبول رخيصة
شقق للايجار الشهري في اسطنبول مع الاسعار
شقق فندقية اسطنبول شيشلي
شقق فندقيه في اسطنبول للعوائل
شقق فندقية في اسطنبول السلطان احمد
شقق فندقية في اسطنبول ميدان تقسيم
شقق فندقية في اسطنبول على البسفور
شقق فاخرة للايجار في اسطنبول
شقق فندقية في سيركجي
شقق فندقيه اسطنبول
شقق فندقية قريبة من ميدان تقسيم
شقق فندقية للايجار في اسطنبول

6:07 PM  
Blogger perfume said...

السياحة في اسطنبول
اماكن ترفيهية في اسطنبول
اماكن ترفيه للاطفال في اسطنبول
فيالاند اسطنبول
دليل السياحة في اسطنبول
المناطق السياحية في اسطنبول
افضل الاماكن في اسطنبول للعائلات
الاماكن السياحية في اسطنبول 2019
مطاعم اسطنبول
افضل الاماكن السياحية في اسطنبول
الاماكن السياحية في اسطنبول
اماكن سياحية في اسطنبول
افضل الاماكن في اسطنبول
معالم اسطنبول
السياحة في تركيا
ارخص وقت لزيارة اسطنبول
اماكن جديدة في اسطنبول
اماكن سياحية في اسطنبول في الشتاء
اماكن سياحية في اسطنبول للشباب
شنو الاماكن الحلوه في اسطنبول
دليل السياحة في تركيا
اماكن ترفيه في اسطنبول
افضل شركة تاجير سيارات في تركيا6:08 PM  
Blogger perfume said...

طريقة استخدام زيت الحشيش للذقن
زيت الحشيش الافغاني
ماهي رائحة زيت الحشيش الاصلي
زيت الحشيش للشنب
تجربتي زيت الحشيش للذقن
زيت الحشيش الاصلي للشعر
كم سعر زيت الحشيش
سعر زيت الحشيش
زيت الحشيش الافغاني الاصلي
لون زيت الحشيش الاصلي
تجارب زيت الحشيش
زيت الحشيش طول شعري بسرعه
زيت الحشيش لتطويل الشعر
فوائد زيت الحشيش الافغاني
فوائد زيت الحشيش
فوائد زيت الحشيش للشعر الخفيف
فوائد زيت الحشيش للشعر
الفرق بين زيت الحشيش الاصلي والمغشوش
فوائد زيت الحشيش للذقن
فوائد زيت الحشيش للشنب
فوائد زيت الحشيش الافغاني للشعر

6:48 PM  
Blogger perfume said...

سعر زيت الحشيش الافغاني الاصلي في السعودية
طريقة استخدام زيت الحشيش الافغاني
سعر زيت الحشيش الافغاني
زيت الحشيش لتطويل الشعر في اسبوع
زيت الحشيش الافغاني بالصور
زيت الحشيش الافغاني الخام
كم سعر زيت الحشيش الاصلي في السعوديه
اماكن بيع زيت الحشيش الاصلي في الرياض
زيت الحشيش الاصلي حراج
زيت الحشيش الاصلي لتطويل الشعر
كيف اعرف الحشيش الاصلي
اين يباع زيت الحشيش الاصلي في الرياض
تجارب زيت الحشيش الافغاني الخام
زيت الحشيش للرجال
زيت الحشيش لتطويل الشعر
حكم استخدام زيت الحشيش

6:48 PM  
Blogger perfume said...

سعر زيت الحشيش الافغاني الاصلي في السعودية
طريقة استخدام زيت الحشيش الافغاني
سعر زيت الحشيش الافغاني
زيت الحشيش لتطويل الشعر في اسبوع
زيت الحشيش الافغاني بالصور
زيت الحشيش الافغاني الخام
كم سعر زيت الحشيش الاصلي في السعوديه
اماكن بيع زيت الحشيش الاصلي في الرياض
اين يباع زيت الحشيش الاصلي في الدمام
زيت الحشيش الاصلي في جده
اين يباع زيت الحشيش الاصلي في المدينة المنورة
زيت الحشيش الاصلي حراج
زيت الحشيش الاصلي لتطويل الشعر
كيف اعرف الحشيش الاصلي
اين يباع زيت الحشيش الاصلي في الرياض
تجارب زيت الحشيش الافغاني الخام
زيت الحشيش للرجال
زيت الحشيش الافغاني

6:49 PM  
Blogger blogger said...

طريقة استخدام زيت الحشيش للذقن
زيت الحشيش الافغاني
ماهي رائحة زيت الحشيش الاصلي
زيت الحشيش للشنب
تجربتي زيت الحشيش للذقن
زيت الحشيش الاصلي للشعر
كم سعر زيت الحشيش
سعر زيت الحشيش
زيت الحشيش الافغاني الاصلي
لون زيت الحشيش الاصلي
تجارب زيت الحشيش

12:17 AM  
Blogger blogger said...

زيت الحشيش طول شعري بسرعه
زيت الحشيش لتطويل الشعر
فوائد زيت الحشيش الافغاني
فوائد زيت الحشيش
فوائد زيت الحشيش للشعر الخفيف
فوائد زيت الحشيش للشعر
الفرق بين زيت الحشيش الاصلي والمغشوش
فوائد زيت الحشيش للذقن
فوائد زيت الحشيش للشنب
فوائد زيت الحشيش الافغاني للشعر

12:18 AM  
Anonymous my4u said...

เกมสล็อต xo ที่คุณต้องลอง เล่นที่นี่ได้เงิน สนุกง่ายๆด้วย slotxo ที่บ้าน

https://www.slot4u.com/slotxo

9:59 AM  
Anonymous business funding said...

It is really a great post by admin. i enjoyed simply reading all of your post. Simply i wanted to inform you that you have people like me who appreciate your work. Thank you so much for the detailed information.

2:41 AM  
Blogger swati singh said...

Amazing information providing by your post about elements I really like to read thanks for sharing. I found your post while searching for information about this topic and multi cryptocurrency wallet reviews. blog related research and … It is a good post… Keep posting and updating information

2:40 AM  
Blogger Mai said...

الجميرة

شركة تلميع وجلى رخام فى الفجيرة
شركة تنظيف كنب بالبخار فى الفجيرة
خدمات الفجيرة

10:10 AM  
Blogger الفارس كلين said...
شركه تنظيف شقق بالخبر
شركه تنظيف فلل بالخبر
شركه مكافحه حشرات بالخبر
شركه تنظيف منازل بالجبيل
شركه تنظيف مجالس بالباحه
شركه تنظيف خزانات بالجبيل
شركه تنظيف شقق بالجبيل
شركه تنظيف فلل بالجبيل
شركه مكافحه حشرات بالجبيل
شركه تنظيف منازل براس تنوره


1:39 PM  
Blogger الفارس كلين said...
شركه تنظيف منازل بالدمام


شركه تنظيف مكيفات بالدمام

شركه مكافحه حشرات بالدمام

شركه تنظيف كنب وسجاد بالخرج
شركه تنظيف منازل بالقطيف
شركه تنظيف خزانات بالقطيف
شركه تنظيف شقق بالقطيف
شركه مكافحه حشرات بالقطيف
شركه تنظيف منازل بالخبر
شركه تنظيف خزانات بالخبر


1:39 PM  
Blogger Mai said...

خدمات تلال
شركات تعقيم تنكات المياه ام القيوين
شركة تنظيف كنب مع التعقيم بالبخار في أبو ظبي

4:45 PM  

Post a Comment

<< Home