Friday, December 09, 2005

POSLEDNJA KLAPA ČARLSTONA ZA OGNJENKU

Sinoć je u studiju na Starom aerodromu održana poslednja klapa filma ČARLSTON ZA OGNJENKU. Ovim simbioličnim činom, naravno, nije završena realizacija ovog filma ali jste najveći deo snimanja.
Osim postprodukcije, ostala su još neka dosnimavanja manjeg obima koja će raditi reducirana ekipa.
O samoj postprodukciji i njenoj složenosti najbolje govori sam set na kome je sinoć održan parti.
Naime, u hangaru je izgrađen vrh Palate Albanija, okružen ogromnim green screenovima kojima će u postu biti uneto nebo i ostatak predratnog Beograda. Sa plafona su visile ljuljaške na kojima su se ljuljale devojke, a one će biti zapravo deo cepelina koji lebde nad Palatom i biće takođe dodati u postu.
Još od LAVIRINTA Miroslava Lekića nije izgrađena ovako ambiciozna scenografija za srpski film. Scenograf je isti - Veljko Despotović, verovatno najveći srpski predstavnik u struci, kada se uzme u obzir bogato iskustvo i karijera koja je praktično presek srpske istorije filma.
Ambicioznim radom na terenu, izgradnjom objekata u studiju, brojnim specijalnim efektima, akrobacijama i scenama sa pripitomljenim životinjama, ČARLSTON ZA OGNJENKU zaista vraća atmosferu prave, ozbiljne kinematografije i iluzionističkog naboja koji se izgubio u našem filmu.