Sunday, January 28, 2007

AKO TE ODVEDU HAMLETI ČERGARI...


Pošto smo u obliku GUČE imali ciganskog ROMEA I JULIJU, a Bregović najavljuje već godinama cigansku KARMEN, za koju je dobio novac na Konkursu ministarstva kulture 2003. godine, po scenariju koji je doduše mnogo bolji od LJUBAVNOG SABORA U GUČI, nova ciganska reinterperatcija je HAMLET Aleksandra Rajkovića koji je imao premijeru u Roterdamu.

Drama romskog mladića Hamleta je priča nastala adaptacijom najpoznatijeg dela Viljema Šekspira. Iako je "Hamlet" napisan pre skoro 400 godina, njegova dramaturgija je i danas aktuelna i deluje savremeno.Balkan, Srbija, Beograd, radnja se odvija na velikoj gradskoj deponiji, a njeni akteri su Romi, koji žive u divljem naselju kraj grada. Dva suprostavljena romska klana, od koga su jedni pravoslavci, a drugi muslimani, bore se za prevlast u raspodeli đubreta na deponiji. Vreme dešavanja-sadašnje, hladna i suva zima.Ono što su kod Šekspira dvorci, ovde su čatrlje sklepane preko noći. Kakve su kuće takvi su i ljudi. Zli, netolerantni, podvaljuju jedni drugima. Neposredno posle smrti brata, Jova pored njegove žene Jelene, preuzima i vođstvo klana koji upravlja trgovinom na deponiji. Duh Hamletovog oca, luta deponijom, traži osvetu. Saznanje da mu je otac ubijen, a da je stric ubica, Hamleta dovodi u centar drame koja će završiti tragedijom u kojoj niko od aktera neće biti pošteđen. Film "Hamlet" urađen u koprodukciji nezavisne kuće AD Trade Group i B92.

Pošto je B92 strateški partner ovog filma, nekadašnji medij na kome se Goran Terzić hrabro razračunavao sa Kusturicom sada ima i segment sajta posvećen ovom ostvarenju.

Ako želite da vidite i trejler ovog kurioziteta, imate ga ovde.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home